¨Λήθη των ιδίων κακών, θρασύτητα γεννά…¨ – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει για τους πολιτικούς: «Το πρώτο προσόν που χρειαζόμαστε είναι το θράσος». Εντάξει! Παράπονο δεν έχουμε. Τη ρήση του Ουίνστον, οι περισσότεροι πολιτικοί μας την εφαρμόζουν κατά γράμμα. Κάποιοι δε από αυτούς, τώρα τελευταία, την εφαρμόζουν με περισσή θα έλεγα… θρασύτητα, όταν ασχολούνται με τις αμαρτίες των άλλων, γιατί, αφελώς, νομίζουν ότι τις δικές τους αμαρτίες τις έχουμε ξεχάσει.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας και όλοι γύρω από αυτόν, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, μέσα στη θηριώδη άγνοιά τους, εκτόξευαν με θράσος εκείνο το πολύ ωραίο για να είναι αληθινό: «Θα καταργήσουμε το Μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο!»

Βεβαίως, αντέγραψαν τον κ. Σαμαρά, πρώιμο αντιμνημονιακό στην αντιπολίτευση, ο οποίος, ως πρωθυπουργός, τα μνημόνια τα έσκιζε, κάθε λεπτό, κάθε ημέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα… Οι ΣΥΡΙΖαίοι, μόλις έγιναν κυβέρνηση, και αφού το πρώτο εξάμηνο του 2015 προσγειώθηκαν ανωμάλως και πέρασαν από τις αυταπάτες στην αυτογνωσία και τον ρεαλισμό, «κανονικοποιήθηκαν».

Εφάρμοσαν, λοιπόν, και αυτοί, επί τρία χρόνια, το τρίτο δικό τους Μνημόνιο, όπως είχαν κάνει τα δύο προηγούμενα χρόνια οι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λένε πως χρειάζεται αρκετή δόση θράσους για να πανηγυρίσουν μια έξοδο, από την οποία έπρεπε να έχουμε βγει αμέσως.

Όμως, αν οι σημερινοί διαθέτουν θρασύτητα, άλλη τόση και περισσότερη θρασύτητα επιδεικνύουν οι πρώτοι διδάξαντες. Διαβάζεις τις δηλώσεις και ανακοινώσεις των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή έξοδο και σου ‘ρχεται να… πηδηχτείς απ’ το παράθυρο!

Λες και όλα άρχισαν το 2015, μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ένα «αχρείαστο» Μνημόνιο! Προηγουμένως τίποτα! Όλα καλά και όλα ωραία. Ξεχνούν για παράδειγμα, ή κάνουν πως ξεχνούν οι κουτοπόνηροι της ΝΔ, ότι η δική τους κυβέρνηση εφάρμοσε το δεύτερο Μνημόνιο.

Ξεχνούν πως υπουργός της ΝΔ ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το συνυπέγραψε ως εταίρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ήταν εκείνο το μνημόνιο που ο Σαμαράς, σαν Πρωθυπουργός, έσκιζε το 2014, όταν έβλεπε ότι σαρώνει η αντιμνημονιακή καταιγίδα.

Για να δούμε, όμως, και τι άλλο ξεχνούν οι της ΝΔ; Ξεχνούν, για παράδειγμα, ότι τα Μνημόνια τα προετοίμασε μια άλλη δική τους κυβέρνηση (2007-2009), όπως έχουν, άλλωστε, παραδεχτεί δικοί της υπουργοί και αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες.

Ε, ήμαρτον πια! Δεν άρχισαν όλα το 2015. Δεν υπήρχε Τσίπρας όταν η κυβέρνηση Καραμανλή, το 2009, πήγε το έλλειμμα στον ουρανό. Ο αντιμνημονιακός Σαμαράς, το 2010-2011, υπονόμευε το πρώτο μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ (Γιώργου Παπανδρέου). Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση το 2012, για να υπονομεύει και αυτός το Μνημόνιο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Τώρα θα μου πείτε, αν ο Τσίπρας δεν υπονόμευε το δεύτερο Μνημόνιο, μπορεί να βγαίναμε νωρίτερα.

Όμως, ακριβώς το ίδιο ισχύει και με τα προηγούμενα. Αν ο Σαμαράς δεν υπονόμευε τον Παπανδρέου, μπορεί να μη χρειαζόταν δεύτερο Μνημόνιο. Και αν ο Καραμανλής έπαιρνε εγκαίρως μέτρα, όπως του είχε υποδείξει ο τότε υπουργός του επί των Οικονομικών, η χώρα μπορεί να μην είχε μπει ποτέ στην εποχή των Μνημονίων. Και λέμε «μπορεί», γιατί όλοι εκ των υστέρων παριστάνουμε τους προφήτες.

Όμως, η ιστορία δεν γράφεται με «μπορεί» και με «αν» και « μήπως» και «ίσως». Γράφεται με συγκεκριμένες πράξεις αλλά και παραλείψεις, πράγματα δηλαδή που δεν έγιναν. Αυτά δεν μπορούν να σβηστούν ούτε με τα πανηγύρια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την έξοδο, ούτε με την ανερμάτιστη κριτική των προηγούμενων, που νομίζουν ότι τα δικά τους έχουν ξεχαστεί.

Είναι, λοιπόν, καλό να θυμηθούμε εκείνο το «σεμνά και ταπεινά», τη μοναδική, ίσως, εύστοχη προτροπή του Καραμανλή, κι ας μην την εφάρμοσε ποτέ. Αυτή έχει αξία για όλους, και τους νυν, και τους πρώην. Γιατί, διαφορετικά, ισχύει η ρήση: «Λήθη των ιδίων κακών θρασύτητα γεννά» (όποιος ξεχνάει τις δικές του αμαρτίες αποθρασύνεται) που θαρρώ την έχει πει ο Δημόκριτος.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.