“Άλλα λέω κι άλλα κάνω πως να σου το πω…” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης έκλεισε. Πώς έκλεισε; Με πολλή φιγούρα, με μπόλικη φλυαρία και με μπόλικη προπαγάνδα. Ε, δεν έχουμε τζάμπα όλο το μιντιακό σύστημα με το μέρος μας!

Όλα τα παραπάνω υποβαθμίζουν, για να μην πω σκεπάζουν, τα πρώτα φάουλ του νέου πρωθυπουργού και την προφανή ανακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών αποφάσεων. Και είμαστε ακόμα στην αρχή…

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το να φλυαρεί στην αρχή της η οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι τρόπον τινά αναπόφευκτο. Άλλωστε, μέχρι να φανεί ένα κάποιο έργο πρέπει να περάσει και ένα κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.

Έπειτα, η φιγούρα εξαρτάται και από τα πρόσωπα. Πρέπει να το έχει η κούτρα σου, δεν είναι όλοι φιγουρατζήδες. Όμως εδώ δεν είναι ένας και δυο. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Ας ξεκινήσουμε από την πρόσφατη τραγωδία στη Χαλκιδική όπου όλοι -μα όλοι- οι εμπλεκόμενοι υπουργοί αισθάνονταν την ανάγκη να βάλουν μπροστά από κάθε δήλωσή τους τη φράση «όλα γίνονται με εντολή του πρωθυπουργού».

Ακόμα και η διαδικασία για την καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους πληγέντες έγινε «με εντολή του πρωθυπουργού».

Το γνωρίζουν βέβαια ότι δεν χρειάζεται καμιά τέτοια «εντολή». Όλα προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και τις εφαρμόζουν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, σε όλες τις φυσικές καταστροφές.

Φαίνεται, όμως, ότι οι σημερινοί υπουργοί θέλουν να λένε (και κάποιοι να τους ακούνε…) ότι κάνουν τα αυτονόητα «κατόπιν εντολής».

Ας πάμε τώρα στους υπουργούς που θέλουν να διαπιστώσουν τι πραγματικά συμβαίνει στον τομέα τους. Οι φιγουρατζήδες κάνουν «εφόδους» συνοδεία καμερών ή φωτογραφικών φακών, για να αποτυπωθεί αμέσως η «δράση» τους στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, αντί να δρουν αθόρυβα χωρίς εντυπωσιασμούς.

Ας φροντίσουν να μάθουν τι έκανε ο Χαρούν Αλ Ρασίντ πριν από 13 αιώνες, όταν ήθελε να δειτι έλεγαν οι υπήκοοί του. Επίσης, καλό είναι, εκτός από την ανακάλυψη φωλιάς κατσαρίδων, την επομένη να ανακοινώσουν και την εξόντωση των ποντικιών στα υπουργεία τους. Ώστε να πείσουν πόσο… βρωμιάρηδες ήταν οι προκάτοχοί τους!

Μετά πρέπει να ομολογήσω ότι είναι πολύ πιασάρικο και κάνει αίσθηση στην κοινή γνώμη να ανακοινώνεις ότι οι υπουργοί δεν θα προσλαμβάνουν συγγενείς τους στα υπουργεία. Αρκεί να εξαιρείται το… Πρωθυπουργείον. Ο γενικός δερβέναγας του οποίου είναι ανιψιός του πρωθυπουργού!

Ακολούθως να αναγνωρίσω ότι οι προεκλογικές ανάγκες επέβαλαν να λες ως πρωθυπουργός πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες για τους μετανάστες στη Μόρια! Μετά τις εκλογές, βέβαια, βάζεις παραμορφωτικά γυαλιά και τα βλέπεις κάπως αλλιώς.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισκέφτηκε τη Μόρια και δήλωσε ότι αναχωρεί «με την εντύπωση, τη θετική, που αποκόμισα από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί»!

Ωραία, θα μου πείτε, αλλά όλα αυτά είναι σε επίπεδο λόγων και εικόνας. Σας έχω και πράξεις, γιατί δεν λείπουν και αυτές.

Δυστυχώς ορισμένα φάουλ επισημάνθηκαν από την πρώτη ημέρα του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Έχουμε και λέμε: Πήγε περίπατο η υπόσχεση ότι θα συγκροτήσει «σφικτό» κυβερνητικό σχήμα. Η κυβέρνηση έχει 51 υπουργούς και υφυπουργούς (διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά είναι η μεγαλύτερη της μεταπολίτευσης).

Το ζήτημα αυτό, βέβαια, δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ωστόσο η πρώτη πράξη ασυνέπειας του κ. Μητσοτάκη έχει ήδη καταγραφεί. Ο πρωθυπουργός διόρισε υφυπουργό Δικαιοσύνης έναν άρτια συνταξιοδοτηθέντα ανώτατο δικαστικό!

Πού το φάουλ, θα μου πείτε. Εδώ: Όταν μια άλλη ανώτατη δικαστική λειτουργός (Βασιλική Θάνου) είχε διοριστεί στο Γραφείο Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, αμισθί παρακαλώ, τότε η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε μιλήσει για «μαύρη σελίδα»!

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στις 14 Νοεμβρίου 2018, είχε πει χαρακτηριστικά: «Ολοι οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ο έτος τους, ενώ για μια τριετία αποκλείονται από κυβερνητικές ή πολιτικές θέσεις, για να μην ξαναδούμε, κύριε Τσίπρα, ανώτατους δικαστικούς μια μέρα μετά τη συνταξιοδότησή τους να προσλαμβάνονται ως σύμβουλοι του πρωθυπουργού».

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, διόρισε τον ανώτατο δικαστικό Δημήτρη Κράνη, οκτώ μέρες μετά τη συνταξιοδότησή του, υφυπουργό Δικαιοσύνης!

Δεύτερη πράξη ασυνέπειας! Εδώ ταιριάζει απολύτως το «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις»! Επίσης, ο πρωθυπουργός διόρισε υφυπουργό Χωροταξίας τον καθηγητή Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος ήταν σύμβουλος της εταιρείας LAMDA DEVELOPMENT που έχει αναλάβει το έργο στο Ελληνικό. Ο ίδιος το παραδέχτηκε. Το ασυμβίβαστο είναι προφανές…

Αν συνέβαινε κάτι ανάλογο επί ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε φυσικά καεί το πελεκούδι, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τα μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα η κυβέρνηση σιωπά και το θέμα πέρασε «στα ψιλά», και σε λίγο θα θαφτεί εντελώς. Δεν θα κατηγορήσω, όμως, τον κ. Μητσοτάκη για την τοποθέτηση στην κυβέρνηση στελεχών από άλλο κόμμα (βλέπε Χρυσοχοΐδης, υπουργός του ΠΑΣΟΚ επί όλων των προέδρων).

Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι εκτεθειμένος διότι από κήρυκας του σοσιαλισμού κατέληξε υπηρέτης του φιλελευθερισμού. Φαίνεται ότι «η εξουσία είναι το υπέρτατο αφροδισιακό», όπως έχει πει ο Χένρι Κίσινγκερ.

Ο κ. Μητσοτάκης όρισε μέλη της κυβέρνησής του στελέχη εταιρειών, εγχωρίων και πολυεθνικών. Και γενικό κουμάντο στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου θα κάνει ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, οι επιλογές αυτές δείχνουν μια αντίληψη και μια κατεύθυνση. Όμως, η κυβέρνηση δεν είναι επιχείρηση και ο πρωθυπουργός δεν είναι διευθύνων σύμβουλος. Εκτός αν κάποιοι τo βλέπουν έτσι.

Το δε πλήθος των εξωκοινοβουλευτικών μελών της, τα οποία (μπορεί να αισθάνονται ότι) δεν λογοδοτούν, δεν δείχνει καλή αντίληψη για τη σχέση λαϊκής ετυμηγορίας -εκτελεστικής εξουσίας- λογοδοσίας.

Εν κατακλείδι, όλα αυτά μπορούν να περιγραφούν με τον στίχο του λαϊκού τραγουδιού: «Άλλα λέω, άλλα κάνω…». Ο παλιός γκουρού της επικοινωνίας Μάρσαλ Μακ Λούαν είχε πει: «Δεν συμφωνώ απαραίτητα με ό,τι λέω…». Αυτό αποκλείεται να μη το γνωρίζουν οι επικοινωνιολόγοι του κ. Μητσοτάκη…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.