“Άλλους έσωσεν, εαυτόν ου δύναται σώσαι…” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η αλήθεια είναι ότι το διαζύγιο της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ. με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έσκασε σαν μια “βόμβα” πρώτου μεγέθους. Η απομάκρυνσή του επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις και δημιουργεί νέα δεδομένα, τόσο για τις προσεχείς εκλογές όσο -κυρίως και για το διάστημα μετά από αυτές.

Όταν σε ένα μικρό κόμμα, όπως είναι σήμερα το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν αναταράξεις ένα μήνα προ των εκλογών και μάλιστα με απομάκρυνση του πρώην αρχηγού του, ο κίνδυνος συρρίκνωσης είναι υπαρκτός.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως η απομάκρυνσή του είναι «επιλογή αυτοχειριασμού» του κόμματος. Ίσως και να έχει κάποιο δίκιο ο Ευάγγελος αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Εκείνο όμως που πέρα από κάθε αμφιβολία έχει περίτρανα αποδειχτεί είναι το γεγονός πως οι μέχρι τώρα επιλογές του άλλοτε κραταιού κόμματος (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ) το έχουν οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση. Στο τσακ τη γλίτωσε την εξαφάνιση και σε αυτό βέβαια πρωτοστάτησε ο κ. Βενιζέλος.

Ας κάνουμε μια προσπάθεια να θυμηθούμε τα… κατορθώματα που πέτυχαν οι ηγεσίες της τελευταίας δεκαετίας του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Φώφη Γεννηματά: – Η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε όλο το φορτίο της χρεοκοπίας της χώρας στην οποία χρεοκοπία την είχε οδηγήσει η κυβέρνηση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή.

– Το ΠΑΣΟΚ, με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου την περίοδο 2012-2014, απενοχοποίησε πλήρως τη Ν.Δ από τα εγκλήματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Για τους παραπάνω λόγους, το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ βρήκε καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γιγαντώθηκε.

Ο κ. Βενιζέλος, γιατί με αυτό θέλω να ασχοληθώ σήμερα, πιστεύει ότι οι δικές του επιλογές «έσωσαν τη χώρα». Δεν ξέρω για τη χώρα αλλά σίγουρα έσωσαν τη ΝΔ. Απόδειξη ότι το κόμμα της παραδοσιακής Δεξιάς είναι προ των πυλών της εξουσίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ φυτοζωεί.

Μάλλον αυτό που ο Βενιζέλος ονομάζει «σωτηρία», οι ψηφοφόροι το εκτίμησαν διαφορετικά. Το περίεργο είναι ότι, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Βενιζέλος κατέταξε εαυτόν στους… «νικητές»!

Από όποια σκοπιά και να το δει κανείς, οι αριθμοί το λένε ξεκάθαρα: Νικητής είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίθετα, το κόμμα του κ. Βενιζέλου, αφού δεν κατάφερε να επωφεληθεί σχεδόν καθόλου από τις μεγάλες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να πελαγοδρομεί.

Και αυτό, μεταξύ μας, συνέβη γιατί η σημερινή ηγέτης του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, υιοθέτησε τη Βενιζέλεια επινόηση της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον μονομέτωπο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα είναι η μεγάλη νίκη της ΝΔ. Και ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ο μεγάλος παίκτης στην άλλη πλευρά. Και το ΚΙΝΑΛ έμεινε με τις… προσδοκίες στο χέρι.

Μετά από όλα αυτά η κυρία Γεννηματά δεν θα μπορούσε να τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος συμβολίζει τη στρατηγική της συνεργασίας με τη ΝΔ. Διότι έτσι, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δεν μπορούσε παρά να περιμένει χειρότερο αποτέλεσμα.

Αυτό που δεν είχε υπολογίσει η κυρία Γεννηματά είναι η ακαριαία αποχώρηση του κ. Βενιζέλου από το κόμμα, την παραμονή της νέας καθοριστικής εκλογικής αναμέτρησης, γεγονός που προκάλεσε αναταράξεις, μη επιθυμητές ασφαλώς.

Αυτό είναι και το ρίσκο που αναλαμβάνει. Να έχει απώλειες που δεν είχε υπολογίσει. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Με τον Βενιζέλο εκτός, μπορεί να ενισχυθεί κι άλλο η ΝΔ. Με τον Βενιζέλο εντός, ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα παγιώσει τη θέση κυριαρχίας στον πέραν της Δεξιάς πόλο.

Εν κατακλείδι, μπορεί ο κ. Βενιζέλος να αισθάνεται ότι με τις έως το 2104 επιλογές του έσωσε τη χώρα, αλλά το κόμμα του καταστράφηκε. Διέσωσε τη Δεξιά, ανέβασε ένα κομμάτι της Αριστεράς, αλλά ο ίδιος έπαθε αυτό που λέει η ευαγγελική περικοπή: «Άλλους έσωσεν, εαυτόν ου δύναται σώσαι».

Μπορεί σήμερα ο κ. Βενιζέλος να αισθάνεται ότι βρίσκεται στο στρατόπεδο των νικητών, δεν αισθάνεται όμως το ίδιο και το (μέχρι προχτές) κόμμα του. Νικητής είναι η ΝΔ και, υπό προϋποθέσεις, νικητής μπορεί να είναι και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συγγραφέας Τζόρτζ Έλιοτ έχει γράψει: «Υπάρχουν πολλές νίκες που είναι χειρότερες από ήττες». Αυτό είναι καλό να το έχουν κατά νου τόσο ο “νικητής” Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *