Άνοιξε το παράθυρο… – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Διαβάζοντας, αγαπημένοι μου, για τον θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη, αυθόρμητα σιγοτραγούδησα. «Και που λες Ευτυχία, Ευτυχία δεν βρήκαμε, λίγα μόνο στοιχεία ευτυχίας χαρήκαμε, δεν μας πέσαν λαχεία τυχεροί δε σταθήκαμε…» ήταν το αγαπημένο του μπαμπά μου. Το τραγούδαγε συχνά πυκνά στην μαμά που την έλεγαν Ευτυχία.

Σιγοτραγούδησα, λοιπόν γιατί κατά πως λένε, τους σπουδαίους καλλιτέχνες, δεν τους κλαις, τους σιγοτραγουδάς.

Δεν ξέρω πόσο καλός τραγουδιστής ήταν, αλλά, διάβολε, θαρρώ πως ήταν πολύ ιδιαίτερος. Τόσο ιδιαίτερος ώστε στα δικά μου αυτιά ακούγονταν μοναδικός και ανεπανάληπτος! Πάρα πολύ ιδιαίτερος και μοναδικός καθ’ όλα: στη φωνή, στην έκφραση, στη σκηνική παρουσία του, στο πώς ένιωθε τα τραγούδια και στο πώς τα ερμήνευε.

Α, να που το βρήκα επιτέλους: ο Καλογιάννης, αγαπημένοι μου, δεν ήταν τραγουδιστής με τη συμβατική έννοια του όρου… Ήταν ένας ερμηνευτής και θα παραμείνει τέτοιος στη συλλογική μνήμη και στην κιβωτό της τέχνης του,!

Σε εμένα την αδαή περί τα μουσικά έβγαζε κάτι πολύ ξεχωριστό, περιχυμένο με προσωπικό τόνο και πόνο, με αισθήματα, με πάθος και με βάθος και λυγμό στη φωνή και συνάμα με ένα στύλ που δεν προσομοίαζε σε τραγουδιστή, αλλά σε αντάρτη στο βουνό.

Αντάρτικο… πίστας έκανε ο Αντώνης Καλογιάννης, αγαπημένοι μου, φορώντας αντί για χακί αμπέχονα, πότε λευκό και πότε μπλουτζίν πουκάμισο!

Έβραζαν τα στάδια τότε, οι κερκίδες σείονταν με Θεοδωράκη. «Ήμαστε δυο, ήμαστε τρεις, ήμαστε χίλιοι δεκατρείς». Όντως, χίλιοι δεκατρείς ήμασταν. Και μας ξεσήκωνε. Και παρασύρονταν τα χέρια μας σε μια μπουνιά στον αέρα, ότι και καλά θα το γα@@@με το σύμπαν. Ότι τον κόσμο θα τον αλλάξουμε. Ότι όλα γενικώς θα τα αλλάξουμε. Όλα! Όλα, κάπως θα τα πιάσουμε και θα φέρουμε, τα πάντα-όλα τούμπα. Ήταν μια μεταδοτική ανάταση, μια μεταδοτική επαναστατικότητα, μια ορμή.

Ο Καλογιάννης, αγαπημένοι μου, ήταν ένας τραγουδιστής που μαρκάρισε με τα τραγούδια του τη γενιά μας. Ήταν αυτός που μας συντρόφεψε σε πολλές προσωπικές μας στιγμές. Που τρύπωσε στη σκέψη και στην ψυχή μας με το ,«Αχ, Αννούλα του χιονιά» ή με το σαν σύνθημα «Άνοιξε το παράθυρο μα μπει δροσιά να μπει του Μάη» … και τόσα άλλα.

Ενας αστέρας, ήταν ο Καλογιάννης! Ένας αστέρας με «Α» κεφαλαίο που όμως στάθηκε πίσω διακριτικά. Δεν αναμείχθηκε. Δεν απασχόλησε. Δεν προκάλεσε. Έναςδιάσημος άσημος, που “κράτησε τη ζωή του..“. Μια φιγούρα σκυφτή, μοναχική με ένα χαμόγελο που μόλις σχηματίζονταν στα μάτια του, μάλλον αιφνιδίαζε και τον ίδιο, οπότε, κατέβαζε το βλέμμα σαν να ντρεπόταν που το άφησε να φανεί.

Τραγούδαγε ή για να πω το σωστό, ερμήνευε και ζούσε την κάθε λέξη, τον κάθε στίχο, την κάθε στροφή, το κάθε τραγούδι… Τα ρούφαγε σαν νέκταρ μέσα του, ένιωθε ίσαμε το μεδούλι, ακόμη και τα σημεία στίξεως και την ίδια στιγμή τα έστελνε πίσω και τα πρόσφερε σαν νέκταρ και αμβροσία μαζί! Τι σόι άνθρωπος;

Τις γυναίκες, αγαπημένοι μου, που τραγουδάνε τα μεγάλα σουξέ κάποιου συνθέτη, τις αποκαλούν μούσες του… Τους άνδρες αυτής της συνομοταξίας δεν ξέρω πώς τους λένε, για να βάλω τάχα μια ετικέτα στη σχέση του Καλογιάννη με τον Μίκη.

Ο Καλογιάννης δεν ήταν ο άνθρωπος που το είχε βάλει αμέτι μουχαμέτι να γίνει τραγουδιστής…

Τσαγκάρης στην Καισαριανή ήταν. Βιοπαλαιστής,. Μεροκαματιάρης άνθρωπος. Μεροδούλι μεροφάι…

Η μοίρα τον ήθελε αλλιώς.

Έκανε, λέει, μια μέρα, οντισιόν ο Μίκης ενόψει μιας συναυλίας στη Μόσχα και τον πήγε σηκωτό εκεί ο μπατζανάκης του, ο Ζήσης Θέος…

Ο αστικός μύθος λέει πως με το που τον άκουσε ο Μίκης, μαρμάρωσε ακαριαία! Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Αποχαιρετώντας τον τώρα, αποχαιρετάμε μια ολόκληρη εποχή.

Καλό παράδεισο, Αντώνη Καλογιάννη.

Σε ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα ακούσαμε από το λαρύγγι σου και για αυτά που ζήσαμε μαζί σου.. Θα σε ξαναβρούμε «στους μπαχτσέδες, τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς και τσικουδιά στους καφενέδες τα παλληκάρια να κερνάς»

Με αγάπη εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.