Άντε να βρεις το δίκιο σου… – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Αυτή είναι η μοίρα του κόσμου, αγαπημένοι μου. Μετά από καταστροφικούς πολέμους να δημιουργούνται, συνήθως υπερεθνικοί θεσμοί. Γίνονται για την ειρήνη λένε. Μόνο που οι θεσμοί αυτοί δεν ισχύουν για τους ισχυρούς του κόσμου που είναι συνήθως και οι νικητές των πολέμων. Όπως δεν ισχύουν βέβαια ούτε τα διεθνή δικαστήρια, στα οποία αυτοί οι δυνατοί δεν υπάγονται, γιατί δεν έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση (κυρίως ΗΠΑ, Ρωσία κλπ).

Όμως ακόμα και για τις δυνάμεις που την έχουν υπογράψει, όπως η Αγγλία, πιστεύετε, αλήθεια, πως θα διανοηθούν ποτέ τα διεθνή δικαστήρια να τους κατηγορήσουν, ας πούμε για εγκλήματα πολέμου, όπως συνέβη στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κλπ.

Οι μεγάλες δυνάμεις, αγαπημένοι μου, ενεργούν σαν διεθνής συμμαχία, είτε με τη συναίνεση, των άλλων μικρότερων κρατών, έτσι, για να τηρούνται τα προσχήματα, είτε και χωρίς αυτήν όταν δεν καταφέρουν να τα πείσουν, πράγμα που σπανίως συμβαίνει. Γιατί για τους ισχυρούς της γης ο πόλεμος δεν είναι πόλεμος αλλά ανθρωπιστική επιχείρηση.

Κάπως έτσι δεν συνέβη και με τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία; Στην ουσία η επέμβαση δεν ήταν τίποτε άλλο από ακόμα μια επίδειξη δύναμης.

Μία πρόβα τζενεράλε από τις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να έχουν τον αποφασιστικό ρόλο, στη διάλυσή της.

Μόνο που η πρόβα αυτή, αγαπημένοι μου, είχε πολλούς νεκρούς και είχε και πολλούς αμάχους και είχε και πολλές προβοκάτσιες. Χρειάζονται και αυτές για να πεισθούν οι λαοί για το… δίκαιο της επέμβασης.

Τις δολοφονίες αμάχων τις ονόμασαν «παράπλευρες απώλειες», τις παράνομες επιθέσεις τις βάφτισαν «ανθρωπιστική βοήθεια» των πολιτισμένων χωρών στα απολίτιστα Βαλκάνια. Και για την περίπτωση αυτή δημιουργήθηκαν ειδικά δικαστήρια.

Μόνο που ήταν μονόπλευρα. Το «ουαί τοις ηττημένοις» έδωσε για μία ακόμη φορά βροντερό παρόν ντροπής και συνάμα δύναμης συντριπτικής.

Το ίδιο βέβαια επαναλήφθηκε αρκετές φορές, και αλλού, όπως στη γειτονική Μέση Ανατολή, που κανείς δεν γνωρίζει πλέον τι συμβαίνει εκεί.

Γιατί εκεί , αγαπημένοι μου, έχουν δημιουργήσει ένα χάος τεχνητό, χωρίς ιδιαίτερη πληροφόρηση, για τον πολύ κόσμο. Με τις δύο δυνάμεις την Ρωσία και την Τουρκία να μοιράζουν την περιοχή, τις ΗΠΑ να τηρούν σιγήν ιχθύος και τους ισλαμιστές τρομοκράτες να επιβιώνουν και να χρησιμοποιούνται ως μισθοφορικός στρατός για νέους πολέμους.

Τι κάνουν όμως οι υπερεθνικοί θεσμοί που δημιουργήθηκαν για αυτές τις περιπτώσεις;

Τι κάνουν οι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ, κλπ.; Σιωπούν ή αρκούνται σε παραινέσεις, «τσουβαλιάζονται» θύτες και θύματα, όπως γίνεται τώρα στο Αιγαίο. Αφήνουμε τον Ερντογάν να αλωνίζει σε ξένα χωράφια περιμένοντας τους ισχυρούς και τους διεθνείς οργανισμούς να σκεφτούν με γνώμονα το δίκιο και όχι το συμφέρον τους.

Όμως αυτοί, βάζουν στο ίδιο τσουβάλι επιτιθέμενους και αμυνόμενους. Βάζουν στην ίδια ζυγαριά τους θύτες και τα θύματα, προτείνοντας κάποιους διαμεσολαβητές, από τους πάμπολλους που διαθέτουν. Θυμάστε τι συνέβη με την Κύπρο και το εκεί μονόπλευρο σχέδιο Ανάν.

Και όσο για τα διεθνή δικαστήρια, που θα έπρεπε να λειτουργούν, θυμίζουν τα ελληνικά δικαστήρια που βρίσκονται σε συνεχή ημιαργία και αποφεύγουν να ενοχλούν τους ισχυρούς.

Άρα τι ρόλο παίζουν αγαπημένοι μου, οι διεθνείς οργανισμοί; Πώς να πείσουν τον κόσμο ότι επιβάλουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου, όταν οι ενέργειές τους είναι μονομερείς και πάντα γέρνουν προς το συμφέρον των ισχυρών;

Έτσι συμβαίνει πάντα, θα μου πείτε. Δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού ιδίως στις διεθνείς σχέσεις και όπως έλεγε και ο Θουκυδίδης: «Για έναν τύραννο ή για μια πόλη που ασκεί ηγεμονία, τίποτε δεν είναι παράλογο αν είναι συμφέρον… Γιατί όποιοι μπορούν να μεταχειριστούν τη βία, δεν έχουν ανάγκη να καταφεύγουν σε δίκες. Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύ­ναμος υποχωρεί όσο του επι­βάλλει η αδυναμία του»…

Με αγάπη Εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.