“…Έλληνες Εσμεν” (Έλλην Πέλιν)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Εμείς εδώ στη Μακεδονία, τη γεωγραφική Μακεδονία με την ευρύτερη έννοια, είτε μιλάμε ή μιλούσαμε Σλαβικά ή Ιλλυρικά (Αλβανικά) ή Βλάχικα-Λατινικά, είμαστε Έλληνες!!

Γιατί; Πως; Να γιατί:

Οι πρόγονοι μας, οι Μακεδόνες Έλληνες δέχτηκαν, ανακατώθηκαν με άλλους πληθυσμούς από την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη. Παλιότερα οι Ρωμαίοι κατέκτησαν μεν την Ελλάδα και τη Μακεδονία φυσικά, αλλά κατακτήθηκαν από τον Ελληνικό πολιτισμό, φιλοσοφία, τέχνες, γράμματα.

Ακόμη πιο παλιά οι Ιλλυριοί, είχαν πολύ στενές σχέσεις ειδικά με τους Μακεδόνες και γενικά με όλους τους Έλληνες.
Στο σλαβοφανές σημερινό γλωσσικό ιδίωμα υπάρχουν πολλές λέξεις, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, που είναι Ιλλυρικές, που βρίσκονται στο σημερινό Αλβανικό λεξικό. Επίσης πολλές λέξεις Τούρκικες καθώς επίσης και Λατινικές. Βέβαια ακολουθούν κάποιους κανόνες γραμματικούς και συντακτικούς της σημερινής Βουλγάρικης γλώσσας.

Με τη διαφορά ότι δεν χρησιμοποιούνται, έχουν αποβληθεί, κάποια σύμφωνα. Οι Σλαβικές δηλαδή πολυσυμφωνικές λέξεις, έχουν μετατρέψει κάποια σύμφωνα σε φωνήεντα π.χ. Λα = ουά, Λάζο = Ουάζο, Μπλγκάρι = Μπουγκάρι κ.α.
Σκυθικά-Σλαβικά φύλα ειρηνικά συνήθως εγκαθίσταντο στη Βαλκανική χερσόνησο επί Βυζαντίου, μετά τον 6ο μ.Χ. αιώνα περίπου.

Εντυπωσιάστηκαν από τον πολιτισμό που βρήκαν στην Ελλάδα, στην τότε Ελλάδα του Βυζαντίου, που έφτανε μέχρι τον Δούναβη ποταμό. Άρχισαν να μιμούνται τους Έλληνες στη συμπεριφορά, στο ντύσιμο, στον τρόπο της καθημερινής τους ζωής. Οι άρχοντες τους πρώτα, οι ηγεμόνες των διαφόρων φυλών, επιδίωξαν να έχουν καλές σχέσεις με τους Έλληνες.

Στέλνανε τα παιδιά τους να σπουδάσουν, να μάθουν τα Ελληνικά γράμματα. Θέλησαν να γίνουν Χριστιανοί, Χριστιανοί Ορθόδοξοι και όχι Καθολικοί. Ζήτησαν δασκάλους, ζήτησαν ιερείς Έλληνες, Ιεραποστόλους, Κύριλλος και Μεθόδιος, Κλήμης της Οχρίδος. Η Οχρίδα έγινε Ελληνοχριστιανικό κέντρο. Ναοί Χριστιανικοί, Ελληνοβυζαντινοί, κτίστηκαν πάρα πολλοί σε όλη τη Μακεδονία. Ομαδικά βαπτίζονταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, χωριά ολόκληρα, πόλεις ολόκληρες, φυλές ολόκληρες… Υπήρξαν επιγραφές των Ελλήνων με τους νεοελθόντες πληθυσμούς. Ζούσαν ειρηνικά, έδιναν και έπαιρναν.

Οι Έλληνες έδιναν πολιτισμό, έδιναν γη, γράμματα, έδιναν τέχνες και οι Σλάβοι έδιναν εργατικά χέρια, ήσαν εργατικοί και αγάπησαν την νέα, πλούσια γη που τους φιλοξένησε. Το κλίμα της Μακεδονίας και της Ελλάδος γενικότερα, τα δάση, τις λίμνες, τα οροπέδια, τις πεδιάδες, τα βουνά μας τα αγάπησαν. Αγάπησαν τη νέα γη καθώς αγαπούσαν την κτηνοτροφία, αγαπούσαν τη γεωργία, αγάπησαν και την εξουσία του Βυζαντίου.

Ελάχιστες φορές ήρθαν κάποιες πληθυσμιακές ομάδες σε σύγκρουση με τη κεντρική εξουσία και αυτές οι φορές ήσαν, όταν άρχισαν οι άρχοντες της Πόλης, του Βυζαντίου, να επιβάλλουν φόρους δυσμενείς, άδικους και δυσβάσταχτους. Πολλοί βρίσκαν στήριγμα στην Εκκλησία, στα μοναστήρια. Η Εκκλησία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον εκπολιτισμό και στην προστασία των νέων Σλάβων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Όποια γονίδια και αν έχουμε εμείς οι κάτοικοι της Μακεδονίας, όλης της γεωγραφικής επαναλαμβάνω Μακεδονίας, Ελληνικά, Ιλλυρικά, Λατινικά, Σλαβικά, έχουμε κοινή παιδεία, παιδεία Ελληνική, παιδεία Ελληνορθόδοξη. Το πνεύμα μας, η ψυχή μας έχει επηρεαστεί, έχει γαλουχηθεί, έχει διαποτιστεί από τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό, από το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Πολλά χρωστάμε στους Έλληνες, όλοι μας, στους αρχαίους Έλληνες.

Βόρειοι γείτονες μας, τη σημερινή σας πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά την οφείλετε στους Έλληνες, αλλά και στη δική σας προδιάθεση.

Σήμερα, καθώς νέες συνθήκες και νέες καταστάσεις διαμορφώνονται, θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη εσείς οι γείτονες μας στη Βαλκανική, να λάβετε υπόψη τα όσα πήρατε από τους Έλληνες πριν πολλά χρόνια, όταν οι πρόγονοι σας ακόμα ζούσαν σε συνθήκες που σήμερα θεωρούνται πρωτόγονες, σε συνθήκες δυσειδαιμονιών, σε συνθήκες με πολλές προκαταλήψεις, με πολλές μαγείες και ξόρκια!!

Αλλά και εμείς οι νεοέλληνες να σεβαστούμε το ιστορικό σας παρελθόν. Να συναισθανθούμε ότι έχουμε στις πλάτες μας βαρύ φορτίο, το φορτίο του μεγάλου πολιτισμού, το φορτίο των Τεχνών και των Γραμμάτων των αρχαίων προγόνων μας. Και εσείς και εμείς. Σ’όλα σχεδόν τα επιστημονικά συνέδρια του κόσμου γίνεται εν πρώτοις αναφορά στους αρχαίους μας προγόνους. Στην αρχή των ομιλιών τους θα αναφέρουν κάποιον αρχαίο Έλληνα.

Ένας Γερμανός επιστήμονας και φιλόσοφος δήλωσε σε μια του ομιλία: “Μα τι τέλος πάντων έγινε με αυτούς τους Έλληνες, ότι και αν βρούμε, ότι και αν ανακαλύψουμε, το’χουν πει οι αρχαίοι Έλληνες; Πάντα αυτούς θα βρίσκουμε μπροστά μας;”.

Νια “αγαπητοί” μας γείτονες, πάντα θα βρίσκετε και εσείς τους Έλληνες μπροστά σας. Έχουμε κοινή μοίρα, εσείς μαζί μας κι εμείς μαζί σας. Δεν χρειάζεται να κοιτάτε μακριά σας. Κοιτάτε κοντά σας, τον γείτονα σας.

Έλλην-Πέλιν

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *