Ένας πλανήτης μαλλιά κουβάρια – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Έχω την εντύπωση -και μάλλον δεν είναι μόνο δική μου- πως γενικά και σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα έχουν κάπως μπερδευτεί, για να μην πω έχουν γίνει… «μαλλιά κουβάρια».

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν αναλύονταν τα γεωπολιτικά δεδομένα και οι διεθνείς εξελίξεις, υπήρχαν, αν μη τι άλλο, ορισμένες σταθερές. Με λίγα λόγια, ξέραμε περίπου ποιοι είναι με ποιούς.

Γνωρίζαμε δηλαδή, ποιοι είναι οι σταθεροί σύμμαχοι των ΗΠΑ, ποιοι έχουν το προνόμιο να συνομιλούν με τη Ρωσία, τί ρόλο παίζει το ΝΑΤΟ στις διεθνείς εξελίξεις και άλλες τέτοιες βασικές «αρχές», που μας βοηθούσαν λίγο-πολύ να αναλύσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τις εξελίξεις και να έχουμε μια άποψη για την παγκόσμια πραγματικότητα.

Πλέον όμως έχουμε μπερδευτεί. Τίποτα δεν στέκει, απλά γιατί καμία από τις παραπάνω σταθερές δεν ισχύει. Και για του λόγου το αληθές, θα παραθέσω ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα.

Ενδεικτικό παράδειγμα πρώτο: τα δελτία ειδήσεων ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες να ασχολούνται με την ξαφνική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, την εγκατάλειψη από τους Αμερικανούς των μέχρι πρότινος συμμάχων Κούρδων και την αμέσως μετά εισβολή των Τούρκων στο Συριακό έδαφος.

Ακολούθησε η αιφνίδια επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Γίναμε γνώστες της επιστολής Τραμπ προς τον Ερντογάν που του υπεδείκνυε «να μην είναι ανόητος».

Μετά ακούσαμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πέταξε την επιστολή στα… σκουπίδια. Λίγο μετά τις υποδείξεις τύπου «μην είσαι ανόητος» και «μην με αναγκάσεις να καταστρέψω την τουρκική οικονομία», το κλίμα άλλαξε και τις απειλές τις διαδέχτηκαν τα εγκώμια του Ντόναλντ Τραμπ στο twitter προς το Τούρκο πρόεδρο. Λίγο μετά πληροφορηθήκαμε πως οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν για παύση πυρός!

Ενδεικτικό παράδειγμα δεύτερο: ως και πριν από μερικούς μήνες γνωρίζαμε τη σταθερή σχέση και συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ. Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πάρει την ανιστόρητη απόφαση να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα και να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία εκεί.

Τώρα, στον ισραηλινό Τύπο αποτυπώνεται ο προβληματισμός του Τελ Αβίβ για τον παραγκωνισμό του στα τεκταινόμενα της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τις αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ με τις οποίες ουσιαστικά το Ισραήλ είναι απομονωμένο.

Σαν να μην έφταναν αυτά, κανένας δεν γνωρίζει πού θα φτάσουν οι λεονταρισμοί Ερντογάν στο ζήτημα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Από την άλλη, η Ευρώπη ξημερώνει κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή με το ενδεχόμενο του Brexit να πλανάται από πάνω της και κάθε Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο με τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων να κάνουν ό,τι μπορούν για να αναβάλουν τις εξελίξεις αυτού του Brexit.

Επίσης, η Ευρώπη παροτρύνει από τη μία χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αλλάξουν, να προβούν σε επώδυνες γι’ αυτές αλλαγές –όπως η Συμφωνία των Πρεσπών– και από την άλλη αθετεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντί τους! Και αυτό το κάνουν μεγάλες και «παραδοσιακές» χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία!

Μέσα σε όλο αυτό το τρελό σκηνικό που δεν έχει καμία σταθερά, που όλα θυμίζουν κινούμενη άμμο, που κανείς δεν γνωρίζει τι θα μας ξημερώσει, τι μπορεί να κάνει άραγε μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα;

Το μόνο που της μένει να κάνει είναι να εφαρμόζει –σε σημείο… παρεξηγήσεως- το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή αυτό που υιοθέτησε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Να μην επαναπαύεται, να καλλιεργεί διαρκώς τις συμμαχίες της, να φτιάχνει καινούργιες, να πρωταγωνιστεί στη συνεργασία και άλλων μπλοκ και ομαδοποιήσεων και, κυρίως, να έχει φωνή και να φαίνεται ότι συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις.

Δηλαδή, ακριβώς όσα δεν φαίνονται στον ορίζοντα τους τελευταίους μήνες από τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ειδικά στο θέμα των Βαλκανίων η αφωνία της είναι εκκωφαντική…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.