«Ένας πρωθυπουργός και μία σφουγγαρίστρα…» – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το περιστατικό με το οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ στο σημερινό σημείωμα, αγαπημένοι μου, είναι παλιό, αλλά πιστεύω -θα συμφωνήσετε κι εσείς- πως παραμένει επίκαιρο γιατί έχει έναν διαχρονικό θα έλεγα συμβολισμό. Το πράγμα, λοιπόν, έχει ως εξής:

Δεν πάει πολύς καιρός που μια αδέξια κίνηση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, κατά την είσοδό του στο κοινοβούλιο έγινε η αιτία το ποτήρι με τον καφέ που κρατούσε στο χέρι να βρεθεί στο πάτωμα. Το περιεχόμενο σκορπίστηκε αφήνοντας λεκέδες παντού.

Αμέσως έσπευσε το προσωπικό καθαριότητας του χώρου, αλλά ο 51χρονος πρωθυπουργός έκανε κάτι που ασφαλώς αξίζει τον κόπο να σχολιαστεί. Αντί να αγνοήσει το ατυχές περιστατικό και να συνεχίσει τον δρόμο του, όπως θα έκανε, άλλωστε, κάθε πρωθυπουργός που… σέβεται τον εαυτό του, κοντοστάθηκε και με αποφασιστική κίνηση άρπαξε από τα χέρια της καθαρίστριας τη σφουγγαρίστρα και έκανε λαμπίκο την είσοδο του ολλανδικού Κοινοβουλίου.

Η πράξη αυτή, αγαπημένοι μου, αν μη τι άλλο, ενέχει υψηλούς πολιτικούς συμβολισμούς, ίσως και διδακτική χροιά, για όποιους είναι ανοικτοί σε δια βίου πολιτικά μαθήματα. Είναι, βέβαια, περιττό να σχολιάσουμε πως, αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όχι μόνον δεν θα διανοείτο κανείς να αφήσει τον πρωθυπουργό ή οποιονδήποτε άλλον πολιτικό αρχηγό, υπουργό, απλό πολιτικό πρόσωπο έστω, να δοκιμάσει τις δεξιότητές του στο σπορ της καθαριότητας, αλλά και ουδείς πολιτικός θα επέμενε να το κάνει. Άντε, το πολύ-πολύ να ζητούσε ευγενικά συγγνώμη…

Ο Ρούτε όμως, αγαπημένοι μου, άρπαξε σβέλτα τη μάπα και δεν την άφηνε από τα χέρια του. Κι ας του ζήτησαν οι άνδρες ασφαλείας να απομακρυνθεί και να αφήσει στις καθαρίστριες να αναλάβουν τη ζημιά. Γλυκύτατος, αστειευόμενος, χαριτολογούσε καθώς έτριβε με μανία το μάρμαρο. Ακομπλεξάριστος, ανθρώπινος, κανονικός, έκανε την είσοδο να αστράφτει. Μέχρι και βέτεξ χρησιμοποίησε για να μη μείνει ούτε στάλα βρωμιάς στις μπάρες εισόδου.

Οι καθαρίστριες, έκπληκτες στην αρχή αλλά ενθουσιασμένες μετά, επευφημούσαν και θαύμαζαν το είδωλό τους. Όπως και να το κάνουμε, αγαπημένοι μου, η δημόσια συμπεριφορά του Ρούτε διαθέτει χαρακτηριστικά που στην Ελλάδα θεωρούνται απαγορευτικά για να επιδοθεί κάποιος σε μια τέτοιου είδους χειρονομία.

Πρώτα-πρώτα, είναι άνδρας, ύστερα διαθέτει υψηλό πολιτικό κύρος, καθότι πρωθυπουργός της χώρας του για τρίτη συνεχή θητεία, επίσης πολιτικά ανήκει στον «συντηρητικό χώρο», επικαλείται συχνά-πυκνά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Γουίνστον Τσόρτσιλ ως πρότυπα, κατατάσσεται στους οπαδούς της ελεύθερης αγοράς και επικράτησε εκλογικά γιατί δεσμεύτηκε απέναντι στους Ολλανδούς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.

Όμως, με τη μάπα, τη βασίλισσα των καθαριστικών στα χέρια, ο άνθρωπος αποδόμησε όλα τα στερεότυπα, έσπασε τα ταμπού, υπερέβη τις νόρμες. Δεν είναι βεβαία ο τύπος που μπορεί να συναντήσει κανείς εύκολα στην πολιτική σκηνή. Ψάχνοντας στο βιογραφικό του, ανακάλυψα, αγαπημένοι μου, ότι ο 51χρονος Ρούτε λατρεύει τη μουσική και κάποτε ήθελε να γίνει πιανίστας. Ντύνεται συχνά με τζιν, φούτερ και αθλητικά παπούτσια, τις Παρασκευές συνηθίζει να γευματίζει σε τοπική πιτσαρία στο κέντρο της Χάγης, οδηγεί μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο παλαιάς τεχνολογίας, εξακολουθεί να μένει στο διαμέρισμα που αγόρασε όταν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο. Τουλάχιστον μέχρι πέρυσι, εργαζόταν, αν δεν εξακολουθεί να το κάνει, με μερική απασχόληση. Διδάσκει κάθε Πέμπτη μια ώρα ως καθηγητής σε Σχολή Εμπορικών Σπουδών, σε μια φτωχική συνοικία της Χάγης.

Όποια πληροφορία κι αν πέσει στο τραπέζι, συντείνει στη διαμόρφωση του ίδιου συμπεράσματος: με απλές συμπεριφορές, ο Ρούτε διδάσκει πολιτικό ήθος. Σε όλες τις εκφάνσεις της έννοιας, από την απλότητα ως την υπευθυνότητα, από τη σεμνότητα ως τη συνέπεια. Με αυτοπεποίθησηκαι ωριμότητα. Λένε, πως ένας καλός ηγέτης θα πρέπει να μπορεί να αναπτύσσει σύνδεσμο με τον απλό πολίτη, εμπνέοντας τον κόσμο, διαμορφώνοντας ένα όραμα αφήγημα το λέμε τώρα- ικανό να τον κινητοποιήσει.

Σε ένα πιο ιδιωτικό επίπεδο, θα πρέπει να μπορεί να εκφράζει τον εαυτό του με ωραίο τρόπο. Για να επιτύχει, όμως, οποιοσδήποτε πολιτικός το πρώτο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει κατακτήσει το δεύτερο. Με λίγα λόγια, να τα ‘χει καλά με τον εαυτό του, να είναι ανθρώπινος. Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά του Ρούτε ήταν υποδειγματική, τέτοια ώστε να αξίζει να αναπαραχθεί. Μαγκιά του!

Αλλόκοτη λέξη αυτή η «μαγκιά», αγαπημένοι μου… Στη χώρα όπου πλασάρονται selfies πολιτικών αρχηγών με πρίγκιπες σε φόντο «Μονακό» και υπουργοί Εθνικής Άμυνας μεταμφιεσμένοι με στολές παραλλαγής, η μαγκιά δεν προσδιορίζεται ακριβώς ως «Πρωθυπουργός με σφουγγαρίστρα».

Δυστυχώς, το προφίλ του Ρούτε απέχει μακράν, παρά τη στιβαρή πολιτική του ταυτότητα, από αυτό του εγχώριου macho (αρσενικού) πολιτικού. Στην Ελλάδα, άλλωστε, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου τόλμησε να πάρει σκούπα στα χέρια στο τέλος του 7ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2005, παραδόθηκε στη χλεύη…

Η χώρα μας, αγαπημένοι μου, εξακολουθεί να αλληθωρίζει στη θέα πληθωρικών «πόθεν έσχες» της Βουλής, ταλανίζεται στους δρόμους όταν τροχονόμοι «διευθετούν» την κίνηση για να περάσουν οι πρωτοκλασάτοι της με τις λιμουζίνες, μετράει αστυνομικούς φρουρούς στο πέρασμα τους, καταναλώνει λαίμαργα προσωπικές φωτογραφίες τους, που ελεγχόμενα τροφοδοτούν την επικαιρότητα.

Με τη λιγότερο αφελή προσέγγιση, θέλει ακόμη πολλά-πολλά χρόνια μέχρις ότου κυριαρχήσει, αν τα καταφέρει, η καθαρότητα, η διαφάνεια, η φυσικότητα, το τσαλάκωμα που επιβάλλει η εικόνα του Ρούτε. Κοινώς, η χώρα θα πρέπει να βολευτεί με «καθώς πρέπει» και «δήθεν», περίσσευμα υποκρισίας και αρχοντοχωριατισμό. Τουλάχιστον μέχρι να φθάσει στην ενηλικίωσή της.

ΥΓ: Τολμώ να προσθέσω, αγαπημένοι μου, πως ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, σφουγγαρίζοντας, δίνει (και) μαθήματα ανδρισμού. Ας μη σπεύσουν τα εγχώρια κουτσαβάκια να του τον αμφισβητήσουν. Ακόμη και στη δική τους λογική, άλλωστε, άντρας είναι αυτός που ξέρει να παίρνει την ευθύνη. Και κιμπάρης, αυτός που ξέρει πώς να μην επιβαρύνει. Ο κύριος, που λέμε… αν έχετε υπ’ όψιν…

Με αγάπη εύα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *