Ένα καλοκαίρι και τα τρία κακά της μοίρας μας – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σήμερα που γράφω, ένας μουδιασμένος Ιούλιος παραδίδει την σκυτάλη σε ένα μάλλον αμήχανο Αύγουστο. Σκέφτομαι πως ετούτο το καλοκαίρι φαντάζει μεγάλο αγαπημένοι μου. Θαρρώ πως θα είναι ανάμεσα σε αυτά που τους αξίζει να έχουν μία περίοπτη θέση στα κιτάπια της Ιστορίας.

Στις ζεστές μέρες και στις πνιγηρές νύχτες αυτού του καλοκαιριού, λοιπόν, γκρεμίστηκαν πολλές από τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργήθηκαν συστηματικά τα τελευταία ογδόντα χρόνια. Τούτο το καλοκαίρι κατέρρευσαν μύθοι που είχαν αντέξει αιώνες.

Αν το καλοσκεφτείς είναι το καλοκαίρι που όταν γίνει Ιστορία θα λες: «Ναι, θυμάμαι, ήταν τότε που έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκε η αλήθεια γυμνή, χωρίς φτιασίδια».

Στις υγρές νύχτες των Βρυξελλών, αγαπημένοι μου, 20 χιλιόμετρα από το Βατερλό, από εκεί που δύο αιώνες πριν συγκρούστηκαν οι τρεις μεγαλύτεροι στρατοί της Ευρώπης, το ευρωπαϊκό όραμα έζησε το δικό του Βατερλό.

Στις Βρυξέλλες, 27 άνθρωποι παζάρεψαν την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια. Θα σκεφτείτε: παζαρεύονται η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη; Οχι φυσικά, γιατί αν τις βάλεις στο τραπέζι του Προκρούστη και τις τεμαχίσεις ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες, παύουν να είναι αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια και γίνονται… κομμάτια κρέας.

Το τετραήμερο παζάρι, αγαπημένοι μου, που έγινε στις Βρυξέλλες, κατέρριψε όλους τους μύθους για την Ευρώπη της δικαιοσύνης, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και όταν το «δούναι και λαβείν» τελείωσε, αυτό που απέμεινε ήταν μια γριά Ευρώπη γυμνή, ανήμπορη να κρύψει τα κουσούρια, τις ατέλειες και τα κατασκευαστικά λάθη των δημιουργών της.

Από τη στιγμή που κάποιος δέχεται -ή κουβεντιάζει- να τεμαχίσει την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια, επικαλούμενος τον ρεαλισμό, τότε δεν είναι παρά τυχοδιώκτης και κυνικός εκμεταλλευτής.

«Μα», θα μου πείτε, «δεν είναι δα κα η πρώτη φορά. Το ίδιο δεν έγινε και με τα Μνημόνια;». Τα Μνημόνια, αγαπημένοι μου, δυστυχώς, ήταν μόνο το… ορεκτικό. Λίγα δανεικά λεφτά με τόκο και εγγυήσεις. Το κυρίως πιάτο είναι αυτό «Το Ταμείο Ανάκαμψης» που οι βόρειοι, λαίμαργα, έπεσαν να το καταβροχθίσουν, αδιαφορώντας για την πανδημία που έπαιρνε ζωές και σώριαζε οικονομίες.

Μόλις έρθει το φθινόπωρο και καταλαγιάσει ο αχός των παιάνων, της πύρρειας νίκης της κυβέρνησης, τότε θα αρχίσουν να έρχονται οι «υποχρεώσεις» σε συσκευασία δώρου.

Πέρυσι τέτοια εποχή, τα συνεχή πέρα δώθε των αεροπλάνων (85% περισσότερα από φέτος), έκαναν τους διαδρόμους προσγείωσης των αεροδρομίων να ξερνούν τη στεγνή ζέστη μετατρέποντάς την σε υδρατμούς. Φέτος όμως, με ένα αεροπλάνο να φτάνει ή να φεύγει στη χάση και στη φέξη, οι υδρατμοί της απραξίας θαρρώ ξεθάρρεψαν.

Για έναν ποιητή, αγαπημένοι μου, η υγροποιημένη ζέστη θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τον επικήδειο της «τουριστικής βιομηχανίας». Ένα όραμα, στο οποίο είχαν στηρίξει την επιβίωσή τους εκατομμύρια Έλληνες, που όμως αποδείχτηκε αδύναμο μπροστά στην ισοπεδωτική μανία ενός τυχαίου και απρόβλεπτου γεγονότος.

Η τουριστική βιομηχανία μας αποδείχτηκε «ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια». Στη θέση της πανδημίας θα μπορούσε να είναι ένα άλλο πλήγμα, εξίσου θανατηφόρο: Μία τρέλα του Ερντογάν, ένας καταστρεπτικός σεισμός, ένα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα, ένα μποϊκοτάζ, ένα κάτι, οτιδήποτε.

Σε κάθε περίπτωση, ετούτο το καλοκαίρι έγινε φανερό ότι τα εύθραυστα «πόδια» του τουρισμού δεν αντέχουν να κρατήσουν το βάρος της επιβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Το πιθανότερο είναι ότι από το φθινόπωρο θα αρχίσει να καταρρέει, συμπαρασύροντας μαζί του μία μία τις ψευδαισθήσεις και ο κρότος που θα κάνουν θα είναι εκκωφαντικός.

Η πνιγηρή ζέστη του Βοσπόρου που την έκοβε σε φέτες το προσκλητήριο για προσευχή του μουεζίνη, στην Αγιά Σοφιά, ήρθε ετούτο το καλοκαίρι για να μας υπενθυμίσει πως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την εμβληματική εκκλησία του Βυζαντίου σε τζαμί, αγνοώντας διεθνείς συμφωνίες και τσαλαπατώντας ευαισθησίες, δείχνει ότι πλέον ο «γείτονας» είναι έτοιμος για όλα.

Η απάντηση των «σπουδαίων και των τρανών» δείχνει ότι οι αντιδράσεις τους στην απόφαση του Τούρκου προέδρου να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού θα είναι χλιαρές και θα υπακούν μόνο στις ανάγκες και στα συμφέροντά τους.

Είναι πλέον φανερό, αγαπημένοι μου, ότι η «εποχή των ψευδαισθήσεων» ολοκληρώνει τον κύκλο της και ότι τα παραμύθια, πριν τελειώσει το καλοκαίρι θα πρέπει να παραχωρήσουν τη θέση τους στην σκληρή πραγματικότητα.

Αν το καλοσκεφτείς, οι τρεις αυτές αλήθειες είναι μερικές από τις πολλές που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού.

Ηγέτες, σύμμαχοι, εταίροι, στρατηγικές επιλογές, τακτικισμοί, μύθοι και πραγματικότητα, αξίες και άλλοθι, βγήκαν στο φως, ζυγίστηκαν και μετρήθηκαν.

Πλέον, η αφτιασίδωτη πραγματικότητα, με τα ψεγάδια και τις ρωγμές της, αφαιρεί από τον καθένα ξεχωριστά και από όλους μαζί το επιχείρημα της άγνοιας. Κανείς δεν θα μπορεί, έπειτα από ετούτο το καλοκαίρι να ισχυριστεί ούτε ότι δεν ήξερε, ούτε ότι δεν κατάλαβε.

Με αγάπη, Εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.