Ένα κείμενο με ιστορικό ενδιαφέρον (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

(Εν Τροπαιούχου – 10/12/1941 – Αριθ. Μητρ. 21)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΝ

Ο υπογεγραμμένος Πρόεδρος της Κοινότητας Τροπαιούχου, πιστοποιώ ότι σήμερον την 18 του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 1941 ο Παύλος Γεώργ. Γερμάντσης επαγγέλματος γεωργός και διαμένων μονιμως εν Τροπαιούχω εδήλωσεν ως ιδιόκτητόν του, ένα βους αροτριώντα ετών 9, αναστήματος 1,10 χρώματος μαύρο, γένους άρρεν. Πεισθείς περίτούτον εκ της υπευθύνου δηλώσεως και έγραψα αυτό εν τω σχετικώ μητρώω υπό του ως άνω αριθμόν και εις βεβαίωσιν εκδίδω το παρόν επί χαρτόσημον.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Υπογραφή (Χωρίς να αναγράφεται το επώνυμο του γραμματέα. Αριστερά υπάρχει χαρτόσημο 8 δρχ, Βασίλειον της Ελλάδος. Κινητόν επίσημα.)

Είμαστε στη Γερμανική Κατοχή που αρχίζει τον Απρίλιο του 1941. Είναι ενδιαφέρον ότι καταγράφουν τα ζώα της οικογένειας. Σε αυτό το πιστοποιητικό καταγράφεται ένα βόδι. Ο παππούς μου δεν είχε ένα βόδι αλλά δυό για να οργώνει. Υποθέτω ότι είχε γίνει καταγραφή και του άλλου βοδιού. Απλώς δεν σώθηκε το πιστοποιητικό ή το είχαν πάρει οι Γερμανοί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι γίνεται καταγραφή του ύψους, του χρώματος και βέβαια του φύλου. Προφανώς για να μη μπερδεύεται με άλλο βόδι του χωριού. Τώρα καταγράφονται ηλεκτρονικά (πιστεύω) αν και όχι πολλά χρόνια πριν τα ζώα ενός σπιτιού πολλαπλασιάζονταν κατά την καταγραφή ανεξήγητα…

Για να καταγραφεί ότι το ζώο είναι ικανό να οργώνει χρησιμοποιείται η λέξη “αροτριώντα”, όμορφη λέξη. Το κείμενο είναι γραμμένο με μελάνι. Για αυτό και διατηρείται πολύ καλά.

Θανάσης Γερμανίδης

Γερμ.Θαν.

ΥΓ1: Ο παππούς-Παύλος ήταν σλαβόφωνος. Αυτή η “αμαρτία” τον βοήθησε να γνωρίσει το Αι- γαίο, εξόριστος σε ξερονήσι επί δικτατορίας Ιωάννη Μεταξά.

ΥΓ2: Τώρα που προεκλογικά μοι- ράζονται υποσχέσεις, ας γραφούν με μελάνι για να μείνουν ανεξίτη- λες…

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.