«Έφαγε τον αγλέουρα» – Γιατί το λέμε έτσι;

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμείς ακόμα προσπαθούμε να κατεβάσουμε την χοληστερίνη και να χάσουμε τα κιλάκια που πήραμε από την πρώτη καραντίνα, κατά την οποία – ας το παραδεχτούμε – τρώγαμε ανελέητες ποσότητες φαγητού.

Επιδοθήκαμε στην παρασκευή γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων, τα φωτογραφίσαμε, τα ανεβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -για να δει και ο κόσμος πόσο νοικοκυρές είμαστε – και στη συνέχεια τα καταναλώσαμε ακατάσχετα και χωρίς τύψεις ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες μπροστά στην οθόνη του κινητού, του υπολογιστή και της τηλεόρασης.

Ήδη διανύουμε τις πρώτες ημέρες της δεύτερης φάσης της καραντίνας και που παρόλο που είμαστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, έχω την εντύπωση ότι για μια ακόμη φορά «θα φάμε τον αγλέουρα», όπως αποδείχτηκε άλλωστε από τον μεγάλο συνωστισμό που προκλήθηκε στα σούπερ μάρκετ μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Τρώγεται όμως στην πραγματικότητα ο αγλέουρας;

Ο αγλέουρας ή ελλέβορος είναι ένα δηλητηριώδες ποώδες φυτό που ευδοκιμεί στα βουνά της Ευρώπης ενώ στην Ελλάδα φύεται σε ορεινές δασώδεις εκτάσεις. Μπορείτε να το αναγνωρίσετε κατά την περίοδο της άνοιξης από το ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα του, τα λίγα φύλλα του και το πολύ όμορφο άνθος του.

Ίσως να το έχετε δει και το ξέρετε ως «κάρπη», «σκάρφη», «γαλατσίδα». Είναι ιδιαίτερα πικρό στη γεύση και μπορεί να προκαλέσει ναυτία και δυσφορία μόνο με τη μυρωδιά που αναδύει. Τον αγλέουρα τον χρησιμοποιούσαν οι πρακτικοί γιατροί για τη θεραπεία δερματικών κυρίως παθήσεων αλλά και σε περιπτώσεις που έπρεπε να εξασφαλιστεί η ψυχική ηρεμία του πάσχοντα. Λέγεται μάλιστα ότι οι Βυζαντινοί τον χρησιμοποιούσαν σε πολύ πολύ μικρή ποσότητα σε περιπτώσεις δυσπεψίας για την πρόκληση εμετού.

Η κατανάλωση υπερβολικής δόσης προκαλεί στομαχικές διαταραχές (εμετό και διάρροια, οξείς κοιλιακούς πόνους) μέχρι και θάνατο.

Η φράση καθιερώθηκε γιατί, όπως η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού συνήθως μάς προκαλεί αίσθημα δυσφορίας, αναστάτωσης και δύσπνοιας, έτσι και αυτός που έχει καταναλώσει αγλέο(υ)ρα εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα.

Δεν ξέρω ποιες είναι οι προθέσεις σας για το επόμενο διάστημα και ποιες διατροφικές συνήθειες θα ακολουθήσετε, πάντως οι ειδικοί συνιστούν προσοχή! Σε κάθε περίπτωση σας εύχομαι να περάσετε δημιουργικά τις ημέρες που θα παραμείνετε στο σπίτι, να προσέχετε πολύ την υγεία και την ψυχική σας ισορροπία!

Καραντίνα είναι …θα περάσει!

Υ.Γ. Η λέξη καραντίνα σημαίνει τις σαράντα ημέρες κατά τις οποίες τα πλοία και τα πληρώματά τους έπρεπε να απομονωθούν κατά την πανδημία της Μαύρης πανώλης την περίοδο 1348 – 1353.

Αρετή Κοσμοπούλου – Φιλόλογος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.