Έχουμε δρόμο μπροστά μας – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η καταδίκης της Χρυσής Αυγής, που είχε καταφέρει να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα μας, είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας, μια δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής οργάνωσης.

Στη διάρκεια των 5,5 χρόνων που διήρκεσε η αυτή η δίκη, ζητήματα περί φασισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας και δημοκρατίας δεν αποτελούσαν μέρος του δημόσιου διαλόγου, ειδικά στα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν και έχουν διάφοροι «ειδικοί», πολιτικοί, δημοσιογράφοι και δημοσιολόγοι, που ο βασικός τους ρόλος ήταν να διχάσουν την κοινωνία, να δηλητηριάσουν την κοινή γνώμη με ξενοφοβία, πατριδοκαπηλία, ρατσισμό, μίσος απέναντι σε ό,τι θεωρούν διαφορετικό.

Την ίδια εποχή που διεξαγόταν η δίκη των φασιστών της Χ.Α., το μακεδονικό ζήτημα πότιζε παράλληλα την ελληνική κοινωνία με αντίστοιχα ιδεώδη περί «ελληνικής φυλετικής ανωτερότητας», αλυτρωτικών πολιτικών και μίσους απέναντι σε ό,τι θεωρούνταν «αντί». Και την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο είχαμε τη δολοφονία του Γιακουμάκη, του Ζακ Κωστόπουλου, μαζικά πογκρόμ εναντίον προσφύγων-μεταναστών.

Με την καταδικαστική απόφαση για τη Χ.Α., ξαφνικά εμφανίζεται η πλειονότητα αυτών που συνέχισαν το ιδεολογικό έργο της Χ.Α. με ένα δήθεν αντιφασιστικό προσωπείο.

Απλά εξοργιστικό, για αυτούς που στάθηκαν όρθιοι και σήκωσαν ανάστημα στο τέρας του φασισμού.

Για λίγες ακόμα μέρες την επικαιρότητα θα την απασχολούν οι εικόνες των συλλήψεων, της φυλάκισης, του διαλόγου για το ποιος είναι ο καλύτερος δημοκράτης ή τιμωρός της Χ.Α.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο φασισμός δεν έχει ηττηθεί, ούτε και έχει υποχωρήσει. Μεγαλώνει, αλλάζει πρόσωπα, αλλάζει πολιτικές στέγες, γίνεται πιο επικίνδυνος χρησιμοποιώντας δημοκρατικά περιτυλίγματα.

Το ερώτημα είναι: Πώς αντιμετωπίζουμε τον φασισμό ως κοινωνία σε ένα πλαίσιο ασφυκτικά αντιδημοκρατικό, με τα ΜΜΕ απολύτως ελεγχόμενα, με την πολιτική ηγεμονία της Δεξιάς, με την αναβίωση του εθνικισμού σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, με την εξαφάνιση εργασιακών δικαιωμάτων και με μια παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών;

Η απάντηση προφανώς και δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη, αλλά μέσα σε ένα τέτοιο ζοφερό κλίμα οι πιθανότητες να έχουμε αντίστοιχες νίκες, όπως της 7ης Οκτώβριου, είναι περιορισμένες. Η μάχη του φασισμού οφείλει να είναι ένας συνεχής αγώνας ενάντια στην ιστορική λήθη. Απαιτείται μέτωπο, δημοκρατικό, διάφανο, συμμετοχικό. Απαιτούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να γίνουν ξεκάθαρες οι έννοιες του φασισμού, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.

Η πλειονότητα των μαθητών δεν γνωρίζουν καν τι είναι το Ολοκαύτωμα, δεν διδάσκονται νεότερη ιστορία. Μέσα από αυτήν θα να γνωρίσουν ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Η περίπτωση της Χ.Α. ανήκε στην κατηγορία του χειρότερου, καταδικάστηκε, αλλά δεν νικήθηκαν οι αιτίες που τη γιγάντωσαν.

Ο ίδιος κίνδυνος παραμένει. Σήμερα το κοινωνικό πλαίσιο είναι ευνοϊκό για να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον «σοβαρές» Χρυσές Αυγές. Ο δημοκρατικός κόσμος που ενεργοποιήθηκε για λίγες μέρες οφείλει να συνεχίσει με το ίδιο πάθος, να μιλά, να μη σιωπά.

Ας έχοyμε αδιάκοπα κατά νου ότι στις 7 Οκτωβρίου 2020 νικήθηκε η Χρυσή Αυγή των Μιχαλολιάκων και των Κασιδιάρηδων, όχι ο φασισμός. Ο φασισμός δεν νικιέται έτσι. Νικιέται στα μυαλά των ανθρώπων με τον λόγο τον ορθό, και την ενάρετη Πολιτεία που δεν εξωθεί τους κατατρεγμένους και τους θυμωμένους στα φασιστικά μορφώματα και στα σχήματα του ακραίου λαϊκισμού. Συνεπώς έχουμε δρόμο μπροστά μας. Χθες ήταν η Χρυσή Αυγή. Αύριο μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε κάτι άλλο…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 950 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.