«Έχω μπάρμπα στην Κορώνη!!!» – Γιατί το λέμε έτσι; (της Αρετής Κοσμοπούλου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Την αγάπη μου για τη Μεσσηνία, τον τόπο καταγωγής του πατέρα μου, όσοι με γνωρίζουν, την ξέρουν πολύ καλά και συνηθίζω να μνημονεύω τα κάλλη της: Τα κατάφυτα με ελιές βουνά, τις μυρωδάτες λεμονιές, τα κρυστάλλινα νερά, τον αρχαιολογικό της πλούτο… τα φραγκόσυκα, τις δίπλες, τους γεμιστούς κουραμπιέδες και φυσικά τις «γουρνοπούλες»! Η Μεσσηνία είναι ένας ευλογημένος τόπος που πραγματικά αξίζει κανείς να την επισκεφτεί έστω για μια φορά στη ζωή του.

Μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Μεσσηνίας είναι και η Κορώνη. Τα διώροφα αρχοντικά της, το ενετικό κάστρο, το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο και τα παραλιακά ταβερνάκια με τους εκλεκτούς μεζέδες προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, οι οποίοι κατά την περιήγησή τους στα στενάκια της Κορώνης και στα μαγαζάκια με τουριστικά είδη πέφτουν πάνω σε κάθε λογής σουβενίρ, στα οποία αναγράφεται η περίφημη φράση «έχω μπάρμπα στην Κορώνη».

Οι απόψεις για την προέλευση της παροιμιώδους έκφρασης είναι πολλές, με τις περισσότερες να την τοποθετούν χρονικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Εμείς θα δούμε τις δυο επικρατέστερες και αυτές που επιλέγουν και οι ντόπιοι κάτοικοι να διηγηθούν σε όσους ζητούν να μάθουν περισσότερα για αυτήν. Λίγο πολύ όλοι μας έχει χρειαστεί να την χρησιμοποιήσουμε, για να περιγράψουμε αυτό που επικρατεί διαχρονικά στην Ελλαδίτσα μας: Χωρίς γνωστό, χωρίς μέσον, ούτε τη δουλειά σου μπορείς να διεκπεραιώσεις γρήγορα, ούτε να «βολευτείς» στην πολυπόθητη δουλίτσα που σου έχει τάξει ο τάδε ή ο δείνα πολιτικός.

Αρχικά η φράση αποδίδεται στον πολιτικό Γεώργιο Μπάστα, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος (1847) και κατά τη διάρκεια της θητείας του εξελέγη και πληρεξούσιος στην Εθνοσυνέλευση των Αθηνών. Ο ίδιος μαζί με την παραίτησή του από τον δημαρχιακό θώκο, θέλησε να αφήσει αντικαταστάτη του τον ανιψιό του (οικογενειοκρατία και τότε!) και για να εκβιάσει μάλιστα τους κατοίκους έστειλε στο λιμάνι της Κορώνης πολεμικό πλοίο, έτοιμο να βομβαρδίσει αν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό.

Πραγματικά ο ανιψιός, χάρη στον μπάρμπα του από την Κορώνη τα κατάφερε και έγινε δήμαρχος και φρόντισε να υιοθετήσει τις μεθόδους του θείου του, ώστε να συνεχιστούν τα ρουσφέτια, οι μεταθέσεις και οι διορισμοί κυρίως των συντοπιτών του σε καίριες μάλιστα διοικητικές θέσεις.

Η άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο μπάρμπας από την Κορώνη δεν ήταν άλλος από τον Μπέη της Κορώνης, του οποίου ο ανιψιός ήταν ο Διοικητής της Πελοποννήσου, ο πασάς της Τριπολιτσάς. Οι κατά τόπους διοικητές- μπέηδες ορίζονταν με μεγάλη προσοχή και με αυστηρά κριτήρια. Αυτά, της απόλυτης υποταγής στον σουλτάνο ή ακόμα καλύτερα επιλέγονταν άτομα της σουλτανικής οικογένειας. Διοικητής – μπέης της Κορώνης διορίστηκε ο θείος του πασά της Τριπολιτσάς. Αν λοιπόν κάποιος ήθελε μια χάρη από τον πασά της Τριπολιτσάς απευθυνόταν στον μπέη της Κορώνης…

Αρετή Κοσμοπούλου – Φιλόλογος


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 950 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.