Ήθη και έθιμα (του Γεώργιου Γαβρ. Λιούλιου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια ασχολήθηκα ενεργά με την παράδοση του τόπου μας, μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιταριάς, ο οποίος ιδρύθηκε το 1984, ως μέλος του Δ.Σ.

Στην αρχή ειλικρινά δεν είχα ιδέα για το πόσο σημαντικό ήταν και είναι αυτό το κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης ενός τόπου, ούτε μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι μέσα από την παράδοση ενός τόπου θα μπορούσε κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία ενός λαού στο χρόνο.

Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, όπου όλα ισοπεδώνονται χάριν της παγκοσμιοποίησης, έχουμε ιερή υποχρέωση να διαφυλάξουμε αναλλοίωτη την παράδοσή μας, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη και συνδεδεμένη με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, προκειμένου να μην αφανιστούμε ολοκληρωτικά σαν έθνος και σαν λαός, κάτι που επισήμανε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος στο Χριστουγεννιάτικο κήρυγμά του. «Αν αφήσουμε το άστρο της Ορθοδοξίας, θα σβήσει και το άστρο της Ελλάδας».

Δυστυχώς τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ξετυλίγεται ένα οργανωμένο σχέδιο από ξένα συμφέροντα εναντίον της παράδοσής μας και κατ΄ επέκταση εναντίον του έθνους, του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης, αξίες οι οποίες είναι αναλλοίωτες στο χρόνο χάριν των προγόνων μας. Είναι καιρός λοιπόν να αφυπνιστούμε, να
βγούμε έξω από τα καβούκια της καθημερινότητας, του άρχους και της αβεβαιότητας, την οποία έχουν σκορπίσει σκοπίμως στην κοινωνία μας, με απώτερο σκοπό τον αφανισμό μας και να δραστηριοποιηθούμε στο χώρο του πολιτισμού και της παράδοσής μας για να διαφυλάξουμε την Ορθόδοξη πίστη μας και να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την παράδοσή μας ως φάρο που θα δείχνει το δρόμο και στις επόμενες γενιές.

Πρόσφατα, με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιταριάς αποφάσισαμε την πραγματοποίηση πολυήμερων εορταστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού μας. Σκοπός μας ήταν μέσα από το σύγχρονο τρόπο ζωής, που μας έχουν επιβάλει αν θέλετε, αλλά τον έχουμε αποδεχτεί κιόλας, να αναβιώσουμε και πατροπαράδοτα έθιμα του τόπου μας, τα οποία έχουν χάσει τη συμβολική τους αξία στο χρόνο.

Έτσι λοιπόν εκτός από το χωριό του Αϊ Βασίλη που δημιουργήσαμε, αναβιώσαμε τη φωτιά των «καλαντάρηδων» στις 23/24-12-2010, τη «φωτιά της Σούρβας» και τα «Μπαμπάρια» στις 31-12-2010/1-1-2011. Ψάχνοντας διάφορες πηγές απ’ όπου μπορούσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες γι’ αυτά τα πατροπαράδοτα έθιμα, τα οποία δυστυχώς αναβιώνουν μόνο σε λίγες Κοινότητες του Νομού μας και όχι έτσι όπως αρμόζει στην παράδοσή μας, διαπιστώσαμε τα εξής:

-Το έθιμο του δωδεκαημέρου όπως λέγεται, έχει τις ρίζες του στο δωδεκάθεο και στα Ανθετήρια της Αττικής γης στο οποίο προστέθηκαν και ρωμαϊκά στοιχεία κατά την περίοδο των ρωμαϊκών χρόνων, για να εξασθενήσουν την περίοδο των Βυζαντινών χρόνων. Μετά την άλωση όμως της Κωνσταντινούπολης και την εξάπλωση του Οθωμανισμού σε όλη σχεδόν τη Βαλκανική Χερσόνησο, προκειμένου ο σκλαβωμένος τότε λαός να μην αλλοιωθεί και χάσει την πολιτιστική και θρησκευτική του ταυτότητα, αναβίωσε με μεγαλύτερη θέρμη όλα αυτά τα έθιμα που έχουμε και τα οποία τείνουν να αφανιστούν ή αν θέλετε να αλλοιωθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάσουν τη σημασία τους και το σκοπό για τον οποίο οι πρόγονοί μας τα ξεθάψανε σε δύσκολους καιρούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα «Μπαμπάρια» μαζεύανε το 1/10 της παραγωγής των νοικοκύρηδων, όχι για να επωφεληθούν αυτοί, αλλά να στηρίξουν οικογένειες οι οποίες είχαν προβλήματα και οι Τούρκοι κατακτητές δεν θα τους το επέτρεπαν με διαφορετικό τρόπο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το καρναβάλι ξεκινά από την περιοχή μας στις αρχές του έτους για να περάσει στη συνέχεια στα «Ραγκουτσάρια» της Καστοριάς στις 6 έως 8 Ιανουαρίου, στους «Φανούς» της Κοζάνης και σε χωριά με Ηπειρωτική καταγωγή το Σαββατοκύριακο της Τυρινής, καταλήγοντας κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών
του χρόνου σε διάφορες περιοχές, όπου υπήρχαν Έλληνες, προκειμένου ο κόσμος μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις να δικαιολογήσει μετακινήσεις, να ανταλλάξει πληροφορίες και να κρατήσει την ταυτότητά του αναλλοίωτη, μέσα στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Βουλγαρικής προπαγάνδας, πριν την απελευθέρωσή μας, ιδίως στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, η οποία ελευθερώθηκε εκατό χρόνια μετά.

Είναι τυχαίο ότι όπου Έλληνες (Θρακιώτες – Μακεδόνες – Νησιώτες -Πόντιοι – Πελοποννήσιοι – Στερεοελλαδίτες – Θεσσαλοί – Ηπειρώτες) χορεύουν τον περιβόητο «συρτό»;

Την Ιστορία ο καθένας από τη μεριά του μπορεί να τη γράψει όπως τον συμφέρει. Η παράδοση όμως, τα ήθη και τα έθιμα είναι αυτά που περνούν από γενιά σε γενιά, αναλλοίωτα στο χρόνο και τα οποία προσαρμόζονται κάποιες φορές στις συνθήκες που επικρατούν, εξυπηρετώντας όμως έναν ιερό σκοπό: τη συνοχή και την ομοιογένεια μιας
κοινωνίας ανθρώπων με κοινή καταγωγή. Επιτακτική είναι η ανάγκη σήμερα να ασχοληθούμε όσο περισσότερο γίνεται με την παράδοσή μας την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού για να αφυπνιστούμε ως έθνος.

Επιτακτική επίσης, είναι και η ανάγκη στήριξης όλων αυτών των προσπαθειών από την Πολιτεία, η οποία αφού πρέπει να εξετάζει με προσοχή (!!!) τα όποια αιτήματα, να είναι σύμμαχος και αρωγός όλων των καλοπροαίρετων
προσπαθειών που γίνονται από τους Συλλόγους.

Τελειώνοντας, θα σας παραθέσω δήλωση που έκανε το Σεπτέμβριο του 1994 ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Χένρυ Άλφρεντ Κίσινγκερ, μιλώντας σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον, σε τελετή βράβευσής του, ενώπιον κορυφαίων στρατιωτικών, πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων της Αμερικάνικης ελίτ:

«Ο λαόςτων Γραικών είναι αναρχικός και δύσκολο να τιθασευτεί. Γι’ αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκαστεί να συμμορφωθεί. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, τη θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε τη δυνατότητά του ν’ αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας».

Δεν ξέρω αν σας κούρασα ή αν σας προβλημάτισα, πιστεύω όμως ότι μέσα από τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις συνήθειες ενός λαού θα βρει ο καθένας τις απαντήσεις στα ερωτηματικά και στις απορίες που δημιουργούνται γύρω από τα θέματα αυτά, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να καπηλευτούν και να χρησιμοποιηθούν για άλλους, όχι έντιμους σκοπούς.

Σιταριά, 11 Ιανουαρίου 2011
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΒΡ. ΛΙΟΥΛΙΟΣ
Ταμίας Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Σιταριάς Φλώρινας

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *