Ήττα πρώτου μεγέθους… – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μια απορία θέλω ως απλός πολίτης να εκφράσω: Παρακολουθούν άραγε τα επιτελεία της κυβέρνησης και των κομμάτων τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η κοινωνία στο σκάνδαλο Novartis; Αν όχι, θα τους πρότεινα να το κάνουν μπας και συνειδητοποιήσουν ότι οι πολίτες θεωρούν ορισμένα πράγματα δεδομένα και έχουν προεξοφλήσει μάλιστα και το αποτέλεσμα, λόγω του ότι είναι απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα εν γένει.

Δεν υπάρχει κάτοικος αυτής της χώρας που να πιστεύει ότι δεν έχουμε σκάνδαλο. Η εντύπωση που κυριαρχεί είναι ότι το καθεστώς της μίζας και της ρεμούλας έχει πιάσει ρίζες εδώ και πολλά χρόνια και διαιωνιζόταν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Όλοι ήταν στο κόλπο, γιατροί, διοικητές νοσοκομείων, στελέχη υπουργείων και οργανισμών και αβγάτιζαν το εισόδημά τους με παράνομες πρακτικές.

Οι επιχειρήσεις έδιναν «δώρα» σε όλους όσους είχαν κομβικές θέσεις στον μηχανισμό. Έδιναν «δωράκια» στους από κάτω για να κλείνουν στόματα. Έδιναν και «χορηγίες» σ’ εκείνους στα ΜΜΕ που με επικοινωνιακές επιθέσεις αναλάμβαναν να καλλιεργούν το ανάλογο κλίμα στην κοινωνία για το πόσο αναγκαία ήταν η μία ή η άλλη απόφαση που είχε σχέση με τη διακίνηση και την τιμολόγηση φαρμάκων.

Οι πολίτες επίσης δεν πιστεύουν ότι όλο αυτό το σύστημα συντηρήθηκε χωρίς να συμμετέχουν υψηλόβαθμοι παράγοντες της πολιτικής. Δεν πιστεύουν πως είναι δυνατόν να χτιστεί και να μακροημερεύσει ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς, χωρίς την εμπλοκή ή την αβλεψία πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων. Ούτε πιστεύουν ότι όλοι αυτοί που σήμερα εμφανίζονται έκπληκτοι δεν γνώριζαν κάτι γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παλιότερα, από διαφορετικές θέσεις, όλοι αυτοί που πέφτουν σήμερα από τα σύννεφα, είχαν ζητήσει να πέσει άπλετο φως στην αμαρτωλή υπόθεση της διακίνησης και της υπερτιμολόγησης των φαρμάκων. Για του λόγου το αληθές, με ερώτησή της το 2011 στην εφημερίδα Documento, η Ντόρα Μπακογιάννη, ως αρχηγός της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», καλούσε τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα για τον χώρο των φαρμάκων:

«Πώς και ποιοι διασφάλιζαν επί σειρά ετών την ”ομαδική τύφλωση” όλων όσοι είχαν την ευθύνη για τις σχετικές αγορές, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται το πραγματικό κόστος των αγοραζομένων; Ποιοι πλούτισαν παράνομα από την υπόθεση αυτή; Το κράτος προτίθεται να κινήσει διαδικασίες επιστροφής του παράνομου αυτού πλούτου; Ποιοι είναι οι ”ενδιάμεσοι” στους οποίους αναφέρθηκε ο υπουργός κ. Λοβέρδος;».

Την ερώτηση μάλιστα αυτή την υπέγραφε και ο Λευτέρης Αυγενάκης, που είχε ακολουθήσει την κ. Μπακογιάννη στην προσπάθειά της για αυτόνομο ρόλο στην πολιτική ζωή, έξω από τη Ν.Δ..

Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος, με άλλη βεβαίως ιδιότητα, αυτή του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., υποδύεται τον ανήξερο ή, για να το πω πιο σωστά, προσποιείται τον θιγμένο. Γιατί ακούστηκε να λέει τα εξής: «Το μόνο σκάνδαλο που αποδεικνύεται μέχρι στιγμής είναι οι παρακρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Στοχοποιούν κορυφαία στελέχη της παράταξής μας για να τραυματίσουν την ενότητά μας, νομίζοντας έτσι ότι θα κερδίσουν λίγο χρόνο παραμονής στην εξουσία. Ο χρόνος τους τελείωσε με όσους ”κουκουλοφόρους μάρτυρες” και να φέρουν»!

Τι μεσολάβησε ξέρουμε. Ο κ. Αυγενάκης, λάβρος κατά του Λοβέρδου το 2011 για την «ομαδική τύφλωση» και για τα τρωκτικά που λυμαίνονταν τον χώρο, τώρα είναι στέλεχος της Ν.Δ. και οφείλει να υποστηρίξει τα περί σκευωρίας.

Εν τέλει, το συμπέρασμα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας πιστεύει ότι και σκάνδαλο υπάρχει, και εμπλοκή, σε κάποιο βαθμό, πολιτικών έχουμε. Κερδίζει όμως έδαφος και η άποψη του «να δείτε που θα πέσουν στα μαλακά οι υψηλά ιστάμενοι και θα την πληρώσουν οι δευτεραγωνιστές… ή μάλλον, στο τέλος, κανείς…».

Και αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, αποτελεί για το πολιτικό σύστημα ήττα πρώτου βαθμού που φοβάμαι ότι είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμη.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.