Αγνότητα, μια ξεχασμένη λέξη (Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η επικαιρότητα του σήμερα, επανέφερε το πάντοτε επίκαιρο ζήτημα των εκτρώσεων και δημιούργησε αντιλογία ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν πως αυτή πρέπει να είναι δικαίωμα της γυναίκας και σε εκείνους που την ταυτίζουν με την αφαίρεση μίας ανθρώπινης ζωής.

Προσωπικά, αποδέχομαι την έκτρωση ως μία λύση σε εξαιρετικά σημαντικές περιπτώσεις; όπως αν για παράδειγμα, η γυναίκα έχει βιαστεί και αποτέλεσμα της κακοποίησης που βίωσε να είναι η κυοφορία ή αν η ζωή της ίδιας κινδυνεύει. Δε θεωρώ πως είναι η καλύτερη λύση, αλλά και δεν έχω το δικαίωμα να την απαγορεύσω.

Αποδεδειγμένα, οι εκτρώσεις πολλές φορές έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στις γυναίκες που την επέλεξαν. Από μελαγχολία και ενοχές, μέχρι και αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τη γονιμότητά και εν συνεχεία την αναπαραγωγική τους ικανότητα (οι πολλές εκτρώσεις, για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στη μήτρα αλλά και όλο το γυναικολογικό σύστημα της γυναίκας).

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι είναι φύσει αδύνατον να αναπαραχθούν όλα τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια όλων των αρσενικών και θηλυκών ανθρώπων. Με την ίδια λογική, μία γυναίκα που έχει περίοδο τη μισή της ζωή δεν έχει δώσει ζωή σε «εν δυνάμει παιδιά» τα οποία θα μπορούσαν να αναπαραχθούν και όμως, παρέμειναν μη γονιμοποιημένα ωάρια με αποτέλεσμα να αποβληθούν από το γυναικείο σώμα. Όπως και εκατοντάδες σπερματοζωάρια αποβάλλονται δίχως να δημιουργήσουν ζωή. Τι λοιπόν; Θα κατηγορήσουμε ανθρώπους για εν δυνάμει φαντάσματα που θα μπορούσαν να έχουν γεννηθεί;

Πιστεύω πως η λύση και για αυτό το τόσο φλέγον ζήτημα, κρύβεται στη φράση «κάλλιο του θεραπεύειν το προλαμβάνει».

Αν η Πολιτεία στήριζε περισσότερο τις γυναίκες οι οποίες κυοφορούν και πολλές φορές καλούνται να αναλάβουν μόνες την ανατροφή και το μεγάλωμα του παιδιού (σε περίπτωση εγκατάλειψης από τον πρόσκαιρο σύντροφο), αν δεν είχε τόση επίδραση στην κοινωνία του σήμερα ο σεξουαλικός ευδαιμονισμός και έχει κάνει το σεξ να θεωρείται το νόημα και αυτοσκοπό της ζωής, αν υπήρχε μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, τότε θα μπορούσαν να αλλάξουν πολλά.

Είναι γεγονός πως ζούμε σε μία εποχή πλημμυρισμένη με σεξουαλικά ερεθίσματα; η τηλεόραση, τα περιοδικά, ο σύγχρονος τρόπος ζωής ωθεί τον άνθρωπο στην αναζήτηση του σεξ. Οι έφηβοι ξεκινάνε όλο και σε νεαρότερη ηλικία τη σεξουαλική τους ζωή, με αποτέλεσμα να βιώνουν και αρνητικές συνέπειες, όπως οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Όταν ο σεξουαλικός ευδαιμονισμός κυριαρχεί και έχεις σεξουαλική ζωή, οφείλεις να γνωρίζεις πως αυτό εκτός από ηδονικές, αυτό θα έχει και άλλου είδους προεκτάσεις. Από εγκυμοσύνη μέχρι κάποια ασθένεια, μέχρι ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. Και οφείλεις να γνωρίζεις πως καμία αντισύλληψη δεν εγγυάται ολοκληρωτική προστασία ούτε από εγκυμοσύνη, ούτε από μετάδοση αφροδίσιων νοσημάτων.

Ένα κλειδί που όλοι και οι περισσότεροι υποτιμούν είναι η εγκράτεια, η αγνότητα. Να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας και εμείς οι ίδιοι; γιατί καμία έκτρωση δεν είναι εύκολη υπόθεση και ούτε μία πράξη που κάποιος θα ξεριζώσει από μέσα του και θα λησμονήσει εύκολα.

Τρέχουν οι γυναίκες όλη μέρα και ρωτάνε για το εμβόλιο που θα προφυλάξει από τον καρκίνο της μήτρας, από τα κονδυλώματα, από τα νοσήματα που απειλούν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ ξέχασαν το σημαντικότερο όπλο: την εγκράτεια, την οποία και οι άνδρες πρέπει όσο περισσότερο μπορούν να ακολουθούν.

Η εγκράτεια ίσως να είναι η πιο αποτελεσματική πράξη για την αποφυγή τέτοιων ενεργειών- μία τόσο ξεχασμένη λέξη, που πολλοί ταυτίζουν με οπισθοδρόμηση τόσο εύκολα. Μία λέξη τόσο σημαντική….

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.