Αδειάζοντας το μπαούλο του παππού… (Α)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Να και μία απόδειξη κανονική και ειλικρινής. Αφορά είσπραξη 150 δρχ. για τη χρήση έτους 1936 (Δικτατορία Ιωάννη Μεταξά) «δια ησφωράν μηστοίς για ιερέας του οικονομικού έτους 1936 -37». Ο καταβάλλων είναι ο παππούς μου «Παύλοφ Γαιρμασοις» και εισπράκτωρ ο « Ευ. Μπουζδελεκύδις». Ημερομηνία είσπραξης 4-4-1937.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ 1936-37

Τότε οι ιερείς των κοινοτήτων πληρώνονταν από τις εισφορές των κατοίκων. Δεν ξέρω αν οι αρχηγοί των οικογενειών πλήρωναν το ίδιο ποσό η αν ήταν ανάλογο με τα μέλη της οικογένειας. Αργότερα η μισθοδοσία του κλήρου εντάχθηκε στις υποχρεώσεις του κράτους. Γίναν δηλαδή και οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί είναι «δημόσιοι υπάλληλοι» και οι λιγότεροι ιερείς με τη βαθύτερη σημασία του λειτουργήματος.

Γερμ. Θαν.

Υ.Γ. : Διαβάστε το ιστορικό (δικός μου ο χαρακτηρισμός) μυθιστόρημα «Ιμαρέτ. Στη σκιά του ρολογιού» του Γιάννη Καλπούζου. Εκδόσεις Μεταίχμιο 2008.

Τουρκοκρατούμενη Άρτα 1854.
Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα, ένας Έλληνας και ο άλλος Τούρκος, που θα παραμείνουν φίλοι μέχρι
τέλους. Ο συγγραφέας γνωρίζει καλά την ιστορία του τόπου του, γι’ αυτό και με ιστορική αξιοπιστία παρακολουθεί τη συνύπαρξη Ελλήνων – Οθωμανών και λίγων Εβραίων. Μια συνύπαρξη με ομαλότητες αλλά
και με συγκρούσεις. Δυνάστες δεν είναι μόνο οι Οθωμανοί αλλά και οι «συμβιβασμένοι» και «βολεμένοι»
Έλληνες – φοροεισπράκτορες- ανώτατοι ιερείς – Αλβανοί στρατιώτες στην υπηρεσία του Οθωμανικού στρατού, μισθοφόροι και πλιατσικολόγοι. Η απελευθέρωση από τον Ελληνικό στρατό συντελέστηκε μετά από τοπικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις. Το πρωτόκολλο του Συνεδρίου του Βερολίνου (1878) παραχωρούσε στην Ελλάδα τμήματα της Ηπείρου νότια του ποταμού Καλαμά (Θύαμις). Έτσι «η ιδέα της απελευθέρωσης ρίζωσε στη σκέψη
των Ελλήνων κατοίκων της πόλης ως η μοναδική διέξοδος, ακόμα και σε όσους είχαν βολευτεί κάτω από την Οθωμανική διοίκηση και πλούτιζαν επί χρόνια»
(σελ. 403).

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.