Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις “Πρέσπεια 2020” – Γιώργος Λιάνης: «Πρώτη φορά είμαι αναγκασμένος να… παρανομήσω»

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Την ακύρωση των εκδηλώσεων “Πρέσπεια 2020” ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Πρεσπείων κ. Γιώργος Λιάνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, την Τρίτη 25 Αυγούστου, στο ξενοδοχείο “ΦΑΙΔΩΝ”.

Η πρόεδρος του οργανισμού κ. Χρύσα Μάντση δήλωσε πως «η ευθύνη που ανέλαβε ο οργανισμός για τα φετινά “Πρέσπεια” ήταν πολύ μεγάλη. Προετοιμαστήκαμε κατάλληλα καταβάλλοντας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγεινομικά μέτρα προστασίας για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων».

Ιδιαίτερα φορτισμένος, μετά από 31 χρόνια συνεχούς παρουσίας των εκδηλώσεων, ο κ. Λιάνης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Δεν είναι η ευτυχέστερη ημέρα της ζωής μου, κυρίως γιατί είμαι υποχρεωμένος για πρώτη φορά να παρανομήσω. Παρανομούμε, το λέω ευθέως, με το να μην τηρούμε τον Νόμο. Ο Νόμος επιτρέπει τελείως να γίνουν οι εκδηλώσεις κι εμείς δεν θα τις κάνουμε. Ο Νόμος και η Πολιτεία επιτρέπουν να γίνουν οι εκδηλώσεις, έχουμε τις διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, από το γραφείο του πρωθυπουργού, από τα γραφεία υπουργών, από όλους ( …) Δεν υπάρχει απαγόρευση εκδηλώσεων. Το γιατί δεν τις κάνουμε στη Φλώρινα είναι άλλο θέμα. Υπάρχει τεράστια υποκρισία στο θέμα αυτό από τη στιγμή που οι εκδηλώσεις στην καρδιά της πανδημίας, στην Αθήνα, θα γίνουν κανονικά (…) Δεν θα γίνουν οι εκδηλώσεις. Και αυτό είναι παράνομο…»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιάνης δήλωσε επίσης τα εξής:

«Αναγκαζόμαστε  με πολύ λύπη και πολύ θλίψη, να πάμε πέρα από τη συνείδησή μας για το κοινό καλό. Και ερωτώ: είναι το κοινό καλό; Το κοινό καλό από πού καθορίζεται; Καθορίζεται από τη γνώμη των πολλών; Όχι. Καθορίζεται από τη γνώμη των πολλών, την εκπεφρασμένη ήδη. Ο Πλάτωνας το λέει.

Εμάς το κράτος, όλους,  είτε μας αρέσει είτε όχι μας καθορίζει την υγειονομική μας κατάσταση. Δεν υπάρχει απαγόρευση. Τα υπόλοιπα είναι παραβιάσεις των ορίων που έχει ο καθένας μας. Και γιατί υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά; Αυτό είναι το μέγα θέμα.

(…) Δεν έχω να πω τίποτα εις βάρος κανενός. Οι άνθρωποι θέλουν να γίνουν οι εκδηλώσεις και το ξέρω καλά. Και ο Δήμαρχος θέλει. Θέλει! Και ο κ. Μπιτάκης, προς τιμήν του, ήταν εδώ χθες βράδυ, ξέρω ότι και αυτός θέλει και η Πρέσπα ήθελε αλλά όλοι δεν θέλουν για τον λόγο που σας είπα.

Πιθανόν κι εγώ αν ήμουν στην πολιτική να έκανα το ίδιο. Πιθανόν. Δεν το αποκρύπτω, το λεγόμενο πολιτικό κόστος, όμως έρχομαι στο ουσιώδες. Αυτή η επιτροπή, τέλος πάντων, αν υπάρχει μια τοπική επιτροπή, που αποφασίζει ότι δεν πρέπει να γίνουν οι εκδηλώσεις -μάλλον όχι δεν πρέπει, δεν μας λέει αυτό, δεν θέλει και δεν τις επιτρέπει, δεν μας δίνει δηλαδή τον χώρο, σας είπα γιατί είναι παράνομο- αυτή η επιτροπή που προστατεύει με αυτόν τον τρόπο, τον σπουδαίο, τη Φλώρινα δεν βλέπει που υπάρχει παρανομία στη Φλώρινα; Καραμπινάτη, καθημερινή, αλλεπάλληλη κατάργηση όλων των μέτρων; Εκεί δεν υπάρχει Πολιτεία, δεν υπάρχει Νόμος; Δεν τους ενδιαφέρει ο συνωστισμός, αν φοράνε μάσκες;

Εγώ δεν το έχω δει αυτό. Είμαι εδώ 1,5 μήνα να κάνω αυτό που ξέρω καλά να κάνω, να τιμήσω την πατρίδα μου, να αγαπήσω τον κόσμο της, να προστατεύσω τη δημόσια υγεία. Αλίμονο αν πιστεύει κάποιος ότι εγώ , τα «Λιάνεια», όπως τα γράψανε ορισμένοι, αγράμματοι βέβαια, θέλω να απειληθεί η δημόσια υγεία. Καταρχήν εγώ είμαι ένας φοβητσιάρης άνθρωπος, το ξέρετε  όλοι, δεν είμαι και ο πιο θαρραλέος άνθρωπος του κόσμου, αλλά μπροστά στη λογική δεν είμαι φοβιτσιάρης. Κάνω αυτό που λέει η κοινή λογική και ταυτοχρόνως ο νόμος.

Η υποκρισία λοιπόν αυτή, το «βλέπω ποιος θα έρθει και θα μου φέρει τα κρούσματα», έχει αρχίσει πριν ένα μήνα. «Όχι εδώ μας στερούν τα πανηγύρια», «Θα΄ρθούν οι Πρέσπες και θα μας φέρουν κρούσματα». Δεν έχουμε κρούσματα; Θα φταίγανε οι Πρέσπες; Και αφού έχουμε κρούσματα και αρκετό ιϊκό φορτίο, όπως μου λένε, γιατί συνεχίζετε και ανέχεστε αυτά που συμβαίνουν στην πόλη;

Είμαι δημοσιογράφος τώρα που σας μιλάω, που έχει κάνει  μια πολύ καλή έρευνα. Ποιοι κάνουν τα στραβά μάτια; Όλοι! Όλοι, ούτε οι υγειονομικοί ούτε οι αξιωματούχοι ούτε εκεί που πρέπει να είναι, όλοι κάνουν τα στραβά μάτια. Γιατί το μάτι ολονών έγινε γαρίδα για το θέμα των Πρεσπών; Μπορούσαν να μας το πουν τόσο απλά, κοιτάξτε εμείς καταργήσαμε στην πόλη τα πάντα, ματαιώσαμε τα πάντα, όχι πανηγύρια και λιτανείες, που η Πολιτεία πήρε αποφάσεις, εμείς πήραμε αποφάσεις ότι εκεί δεν θα υπάρχει συνωστισμός, εκεί δεν θα είναι πάνω από 25 άτομα, εκεί θα είναι 3 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο, εκεί θα φοράνε όλοι μάσκες. Το κάνει η πόλη αυτό; Έχω δίκιο να μιλάω για υποκρισία; Άρα αλλού η πόλη προστατεύει και αλλού δεν προστατεύει; Αόριστα λέω η πόλη, γιατί μιλάμε για ανθρώπους, δεν φταίνε οι άνθρωποι

(…) Είπαμε ότι εν ευθέτω χρόνο θα κάνουμε μια συμβολική εκδήλωση εδώ στη Φλώρινα, για να μην σταματήσει η παράδοση των 31 χρόνων σε ένα σημείο της Φλώρινας…»

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.