«Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε» – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το πρώτο που στήνεται κάθε φορά που πρόκειται να έλθουν λεφτά στην Ελλάδα για να στηρίξουν, υποτίθεται, την οικονομία και την κοινωνία είναι οι μηχανισμοί που θα τα φάνε. Από τη μία οι  κυβερνήσεις τα χρησιμοποιούν για  αλίευση ψήφων και από την άλλη οι επιτήδειοι τα σουφρώνουν  και τα μετατρέπουν σε καλή ζωή και καταθέσεις σε διάφορους εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους.

Για του λόγου το αληθές ας καταφύγουμε στην ιστορία: Παλιά μας τέχνη κόσκινο. Τα πρώτα κόλπα  στήθηκαν όταν πήραμε εκείνα τα περίφημα «δάνεια της Ανεξαρτησίας» που… χάθηκαν στο δρόμο. Ετούτη η φάμπρικα συνεχίσθηκε καθ’ όλον τον 19ο αιώνα και μέσα από αυτήν  δημιουργήθηκαν  «μεγάλες» οικογένειες. Μετά ήρθαν τα λεφτά της διεθνούς βοήθειας για την ανακούφιση της  Μικρασιατικής Καταστροφής. Πάνε κι αυτά. Τα έφαγε η μαρμάγκα που έλεγε κι ο συγχωρεμένος ο παππούς μου. Μετά ήρθε η κατοχή.

Μεσολάβησε ο μαυραγοριτισμός και ήρθαν  οι λίρες των Εγγλέζων για να χρηματοδοτήσουν την  Αντίσταση.  Εδώ το μηχανάκι της κλοπής πόρων δούλεψε με τα κονδύλια του Σχεδίου Μάρσαλ τα οποία πήγαν πάλι σε  μερικές δεκάδες οικογενειών. Μέχρι τότε το χρήμα που ΄έμπαινε στη χώρα ήταν κάτω από τη διαχείριση και τον έλεγχο  κυβερνήσεων και παραγόντων της Δεξιάς.

Από  το 1981 και μετά  πήραν σειρά οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, πακέτα Delors, Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, ΚΑΠ και Κοινωνικό  Ταμείο. Διαρθρωτικά προγράμματα παραδόθηκαν σε  εργολάβους, αλλά και  ένα μέρος ρίχτηκε και στον απλό λαό που ευημερούσε ανέμελος. Στο τέλος με το κόλπο του χρηματιστηρίου έβαλαν στο χέρι και το ιδιωτικό χρήμα. Έτσι ολοκληρώθηκε η δημιουργία μία κάστας νεόπλουτων. Αυτή η διαχείριση του χρήματος εγκατέστησε μηχανισμούς σήψης στην κοινωνία,  διαφθοράς στο κράτος και εξαγοράς του πολιτικού συστήματος. Μέχρι που φτάσαμε στην χρεοκοπία και τα Μνημόνια. Η χώρα χρεοκόπησε και πέρασε κολάρο τις  δανειακές υποχρεώσεις  στο λαιμό της. Όμως το πιο σημαντικό και άξιο να αναφερθεί είναι πως η κάστα έμεινε ανέγγιχτη και συνέχισε ανεβάζει κυβερνήσεις. Απλά  από τον Σημίτη, μετακινήθηκε στον Μητσοτάκη.

Εδώ, όμως, λέω να αφήσουμε την ιστορία και να καταπιαστούμε με την τρέχουσα επικαιρότητα.

Και ξεκινάω καλά νέα:.Όπως ακούγεται η Ευρώπη αποφάσισε να κινηθεί για να αντιμετωπιστεί η κρίση από  τον κορωνοϊό. Η Κομισιόν, δηλαδή ο γαλλογερμανικός άξονας, προτείνει για πρώτη φορά ανάληψη βαρών.

Το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ.αν γίνει πραγματικότητα, είναι πράγματι τομή στην πορεία της κοινοτικής Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει από αυτό υψηλά κονδύλια για τα επόμενα τρία χρόνια.

Συνεχίζω με τα αβέβαια νέα Προσοχή! Η χώρα δεν θα «εισπράξει» 32 δισ. όπως παιανίζουν οι κυβερνητικοί.Προς το παρόν,  δεν έχει οριστικοποιηθεί το πόσα θα είναι τα λεφτά και ποιοι θα είναι οι όροι απορρόφησής. Όλοι περιμένουν την έγκριση του Συμβουλίου Κορυφής. Όλα τα υπόλοιπα είναι κάτι σαν « ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον  εβγάλαμε…»

 Ακολουθούν περίεργα νέα: Στην Ελλάδα η κυβέρνηση άρχισε κιόλας να μοιράζει λεφτά, διακινώντας υποσχέσεις για μείωση φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και άλλα ωραία και ψηφοθηρικά. Ο Μητσοτάκης ισχυρίσθηκε ότι η χρηματοδότηση είναι αναγνώριση της πορείας της χώρας τον τελευταίο χρόνο. Αλλά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, έδειξε το αντίθετο: «Τα χρήματα να δοθούν πραγματικά στις χώρες που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» είπε και διευκρίνισε ότι δεν θα είναι «λευκή επιταγή», αλλά η στήριξη θα συνοδεύεται από σχέδιο  μεταρρυθμίσεων.

Υπάρχουν και τα αστεία -αν όχι ύποπτα- νέα: Η κυβέρνηση σκοπίμως συγχέει τις  αποφάσεις του Γιουρογκρούπ γιατί έχει  δική της κομματική ατζέντα γι’ αυτούς τους  πόρους. Πολλοίλένε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει κυρίως  επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις ημέτερων.

Ουσιαστικά, πάλι  κάποιοι θα τιμήσουν τη νεοελληνική παράδοση και θα στήσουν μεγάλο φαγοπότι με τα κοινοτικά λεφτά. Αντί για ανάπτυξη θα γίνουν υπερκέρδη και άνομος πλούτος των ιδίων  κυκλωμάτων. Θα χρηματοδοτήσουν τις ανάρμοστες σχέσεις κυβερνητικών ή κομματικών παραγόντων και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.

 Αν, λέμε αν, τα λεφτά έρθουν κάποια στιγμή, κάποιος πρέπει να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη. Να κατοχυρωθεί ότι τα λεφτά   θα φτάσουν στον προορισμό τους με διαφάνεια και όχι σε όσους ετοιμάζονται να τα απομυζήσουν με τις παλιές πρακτικές.  

Άραγε η αντιπολίτευση έχει ιδέα τι πάει να γίνει; Άραγε ξέρει πώς θα το αποτρέψει; Ή και σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει  την κατευναστική πολιτική της;

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.