Αλήθειες και ψέματα – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Από τις 18 Δεκεμβρίου η Κοζάνη βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown. Εδώ, δε και σχεδόν τρεις μήνες, από τα τέλη Οκτωβρίου σε καραντίνα διαρκείας.

Το εάν η απόφαση να επιβληθεί οικονομική ασφυξία διαρκείας στην πόλη βασίζεται σε πραγματικά ή πλασματικά δεδομένα, ουδείς το γνωρίζει. Διότι έγινε και το πλέον αδιανόητο – επιβεβαιώθηκε ότι, για να πάρουν, την τελευταία, τουλάχιστον, απόφαση παράτασης του lockdown στην περιοχή, βασίστηκαν σε πλασματικό αριθμό κρουσμάτων.

Για την ακρίβεια, τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν κατά… 250% περισσότερα από τα πραγματικά, διότι ο ΕΟΔΥ είχε προσθέσει ετεροχρονισμένα στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου. Ε, μετά από αυτό οι φορείς της τοπικής αγοράς ζητούν – και με το δίκιο τους- απόδοση ευθυνών και ο περιφερειάρχης ζητά να παρέμβει εισαγγελέας.

Έχουμε επίσης και το ιερό κορωνο-πάρτι του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παίρνει πια και ποινική τροπή. Η μήνυση που κατατέθηκε κατά παντός υπευθύνου για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας, καθώς και η διαβίβαση στην Αθήνα της εισαγγελικής έρευνας για το ίδιο θέμα, δείχνουν πια ευθέως όχι μόνον προς την πλευρά της κυβέρνησης και των πολιτικών ευθυνών αλλά και προς την πλευρά των επιδημιολόγων και της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Δηλαδή, όπως έγραψε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης: «λένε οι εισαγγελικές αρχές, ότι αν τελέστηκε ποινικό αδίκημα, ύποπτοι τέλεσης είναι τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και όχι η κυβέρνηση. Φαίνεται πως οι γιατροί της Επιτροπής θα λειτουργήσουν όχι μόνο σαν πρόσχημα λήψης όλων των κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά και ως “μπροστινοί” (ή “αυτοφοράκηδες” όπως λέμε μεταξύ μας) για τυχόν ποινικές ευθύνες».

Η κατάσταση και για την κυβέρνηση, και για τους επιστημονικούς της συμβούλους, είναι προφανές ότι γίνεται εξαιρετικά σοβαρή. Κι εάν προστεθεί στα δύο συγκεκριμένα γεγονότα η υπόθεση με τις διπλές καταγραφές στοιχείων από τον ΕΟΔΥ, η οποία παραμένει πάντοτε ανοιχτή, όπως επίσης και το θολό τοπίο γύρω από την μαζική προμήθεια και χρήση των –όχι απολύτως αξιόπιστων – rapid tests, μπορεί και να ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολύ σοβαρά και δεν μπορούν να παρακαμφθούν ούτε μέσα από τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης, ούτε από την σιωπή των ΜΜΕ και άπτονται πλέον, σε μεγάλο βαθμό, της έρευνας της Δικαιοσύνης.

Εκτός από την Κοζάνη άλλες δέκα περιοχές της χώρας βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, με την επίκληση υψηλού επιδημιολογικού φορτίου: Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα), Ροδόπη (Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο, τοπικές κοινότητες του Δήμου Αρριαννών), Κάλυμνος, Φθιώτιδα (Ανθήλη, τοπική κοινότητα του Δήμου Λαμιέων), Φλώρινα (Κέλλη, τοπική κοινότητα του Δήμου Αμυνταίου), Βοιωτία, Λασίθι (Παλαίκαστρο, τοπική κοινότητα του δήμου Σητείας), Λέσβος, Αργολίδα και Δήμος Σπάρτης.

Δικαίως εκφράζεται η απορία: Γνωρίζει – και πολύ περισσότερο, εγγυάται – η κυβέρνηση εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία με τα οποία επιβλήθηκε οικονομική ασφυξία σ’ αυτές τις περιοχές είναι πραγματικά ή πλασματικά, όπως της Κοζάνης; Γνωρίζει – και εγγυάται – η επιτροπή των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας εάν τα στοιχεία με τα οποία κάνει τις εισηγήσεις για να κλείσουν, ή να μην κλείσουν, συγκεκριμένες περιοχές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν έχει δώσει-μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που γράφονται αυτές οι γραμμές- απάντηση. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την πάγια πρακτική του, δεν εμφανίζεται πλέον. Και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέαςπαραμένει άφαντος από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το θέμα με τα διπλά αρχεία του Οργανισμού του οποίου είναι προιστάμενος.

Εκτός και αν θεωρήσουμε απαντήσεις τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στον ANT1. Σύμφωνα με αυτές δεν υπήρξε ποτέ εισήγηση των λοιμωξιολόγων για να κλείσει η Θεσσαλονίκη, η έξαρση της πανδημίας στην πόλη προέκυψε στα μέσα Νοεμβρίου και όχι μετά την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, και εν τέλει η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες στην πανδημία.

Το πρόβλημα για τους επιδημιολόγους ίσως είναι ότι σε περίπτωση που οι ίδιοι ερωτηθούν από τη Δικαιοσύνη, οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού δεν συνιστούν νομικά επιχειρήματα.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.