Αναίρεση ταυτότητος (Χρονογράφημα του Φοίβου Ιωσήφ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Πάνω στις ταυτότητές μας αναγράφεται το όνομά μας και η εθνικότητά μας. Ε, εμείς δεν θέλουμε να αναγράφεται το αληθές, θέλουμε να αναγράφεται το ψευδές και το εσφαλμένο. Σε λένε τώρα εσένα Γεωργία, σφοδρή επιθυμία σου είναι να λέγεσαι Τζίτζι. Δεν είναι κι άσχημο όσο κι αν είναι βλακώδες. Η βλακεία είναι στις μέρες μας ένα είδος κατοχής, όπως ήταν επί Γερμανών το ’41. Δεν παιρνάγαμε κι άσχημα και αναζητούμε εσπευσμένως την επανάληψη.

Βρέθηκα στην Κηφισσιά για δύο βράδια και διαπίστωσα ότι σχεδόν κανένας δεν ήθελε ούτε το όνομά του ούτε το είδος που πουλούσε να αναγράφεται στην Ελληνική γλώσσα. Απάνω τους και τους φάγαμε παιδιά, λίγο ακόμα και θα χτυπήσει η σάλπιγγα της υποχώρησης, κουράγιο.

Στα καταστήματα ρούχων είχαμε πολύ προχωρημένες επιγραφές, θυμάμαι κάποιες: American Vintage, προχωρημένες καταστάσεις. Ο άλλος ακόμη πιο έξυπνος έγραφε Dedroit Athens, τώρα τι σχέση μπορούν να έχουν τα βλαχαδερά με την αριστοκρατία των Αθηναίων πολιτών δεν έχω καταφέρει να το καταλάβω.

Ο κύριος λίγο παραπάνω έγραφε στην επιγραφή του Hugo Boss, για να μην γράψει το όνομα του ναύαρχου Θεμιστοκλή και εκτεθεί ο καημένος. Ο άλλος πιο κεί είχε την ιστορική επιγραφή Regent, διότι άλλο regent (αντιβασιλιάς) και άλλο Βασιλιάς Λεωνίδας.

Ο δικός μας δεν έκανε και κάτι σπουδαίο, με δυόμιση εκατομμύρια Πέρσες τα έβαλε, ούτε κάν τρία δεν ήταν, δεν είχε το θάρρος του Φίλιππου που τον μπαμπά του για να μην το εκτελέσουν τον τιμώρησαν με ισόβιον ‘’υπερορίαν’’. Δεν είχε υποστεί ο Βασιλιάς Αναξανδρίδας, πατέρας του Λεωνίδα τέτοιον εξεφτελισμό. Εμείς επιμένουμε να τους τιμούμε στα μαγαζιά μας.

Προχωρώντας είδα ένα μαγαζί υποδημάτων με το όνομα Fratelli Petridis. Ο καημένος ο μαγαζάτορας δεν γνώριζε πως και το fratelli είναι Ελληνική λέξη εκ βαθέων και αειμνήστων χρόνων. Προέρχεται από την λέξη ‘’φρατήρ’’ που σημαίνει αδελφός εξ ου και η φατρία, όπως ακριβώς και το δήθεν Αγγλικό Brother. Τι να κάνουμε με τον καημένο τον αγράμματο τον μαγαζάτορα, ας τον λυπηθούμε, τον αξίζει τον οίκτο μας.

Άντε λίγο παρακάτω και αντικρύζω ένα πολύ προχωρημένο μαγαζί, το έλεγαν Flat and Heel- ίσο και φτέρνα. Εδώ μιλάμε περί υψηλής υποδηματικής ποιότητος, μόλις αφήσαμε το άρμεγμα στην Ουαλία και κατεβήκαμε για καφέ στην καφητηρία. Τέτοιο επίπεδο, τέτοια μόρφωση και επιστημονική κατάρτιση. Κι εσείς να είσασταν θα τα χάνατε.

Εκεί όμως που έκανα πίσω και έμεινα μουγγός από θαυμασμό ήταν σε ένα κατάστημα με οπτικά είδη. Έγραφε επί λέξη: Panaidis eyewear Boutique. Για να μπείς στο βαθύ νόημα του νοήματος, θα πρέπει να ξέρεις την νοηματική γλώσσα, αλλιώς κάτσε σπίτι σου να διαβάσεις Όμηρο, αυτό είναι το επίπεδό σου.

Ο καλός αυτός ανθρωπάκος πουλάει γυαλιά ηλίου και οράσεως αλλά με μια τέτοια έκφραση θα νομίσουν πως είναι από τα Ζαγοροχώρια, κρίμα, δεν είναι; Εξαίρεση των καταστημάτων της Κηφισιάς αποτελεί το εξαιρετικό παλιό ζαχαροπλαστείο “Βάρσος”!

Όλοι οι πιο πάνω μορφωμένοι μέχρι παραμορφώσεως άνθρωποι αυτοθαυμάζονται και αγνοούν την καταγωγή τους από τον Σταγειρίτη Αριστοτέλη, τον Αθηναίο Πλάτωνα και τον Αβδηρίτη Δημόκριτο. Οι γενιές που αγνοούν τους τεράστιους προγόνους τους και μιμούνται τους σπιθαμιαίους σύγχρονους είναι κοινωνικά και ιστορικά προγεγραμμένο να μοιάσουν στους ελάχιστους και όχι στους μείζονες.

Τους ελάχιστους η ιστορία δεν τους αναγράφει, τους προγράφει και τελικά τους διαγράφει.

Φοίβος Ιωσήφ

Φοίβος Ιωσήφ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.