Αντίο Δάσκαλε (του Δημήτρη Άρχοντα)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο Νίκος Κοντοσώρος ήταν ένας άνθρωπος που σε εξέπληττε ευχάριστα.

Σε εξέπληττε ευχάριστα με την ευγένεια της ψυχής και της συμπεριφοράς του. Θα περίμενες ένας άνθρωπος που βρισκόταν ανάμεσα στους κορυφαίους σεφ στην Ελλάδα να είχε έστω και λίγη έπαρση. Ο Νίκος δεν είχε ούτε δείγμα!

Σε εξέπληττε ευχάριστα με την ευκολία που σου αποκάλυπτε μυστικά της τέχνης του και σου έδινε συμβουλές για την χρήση των υλικών μαγειρικής αλλά και των μπαχαρικών. Δεν έκρυβε πληροφορίες και βοηθούσε ν’ ανέβουν και οι άλλοι, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε πιο ψηλά. Είχε μια φιλοσοφία που από μόνη της είναι συγκλονιστική!

Σε εξέπληττε ευχάριστα με τον χαμηλό τόνο της φωνής σου, που σου επιβεβαίωνε ότι τα σημαντικά πράγματα δεν χρειάζεται να τα λες φωναχτά για να κάνεις σαματά. Με έναν απίστευτα ήρεμο και ευγενικό τρόπο, σου έδινε ολόκληρα μαθήματα ζωής, λέγοντας σου μόνο 2-3 φράσεις. Δεν χρειαζόταν παραπάνω για να τον καταλάβεις.

Σε εξέπληττε ευχάριστα όταν καταλάβαινες την δύναμη που είχε να σε κάνει να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό, καθώς και για το ότι η πίστη που είχε για τους ανθρώπους ήταν μεγαλύτερη από την πίστη που είχαν οι ίδιοι για τον εαυτό τους!

Σε εξέπληττε ευχάριστα όταν άκουγες τους υπαλλήλους του να λένε πόσο φανταστικός ήταν σαν εργοδότης, όπου και οι 2 που ρώτησα κάποτε μου είπαν ότι τον έχουν σαν πατέρα τους! Τέτοια απάντηση δεν είχα ακούσει ποτέ στην ζωή μου και ελπίζω ότι θα έρθει η μέρα που θα το ξανακούσω για κάποιον άλλον.

Σε εξέπληττε ευχάριστα όταν έβλεπες πόση πίστη είχε στα απλά πιάτα της περιοχής μας, και με πόση μαεστρία κατάφερνε να τα αναδείξει σε κορυφαία πιάτα σε πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο.

Σε εξέπληττε ευχάριστα όταν μάθαινες ότι έρχονταν επισκέπτες στο μικρό Ξινό Νερό ακόμα και από την Ιαπωνία για να δοκιμάσουν τα πιάτα του!

Ο Νίκος ήταν ο άνθρωπος που με την ευφυΐα του προχώρησε μπροστά με τα τοπικά πιάτα όταν το Αμύνταιο ήταν γαστριμαργικά άγνωστο και κυριολεκτικά ξεχασμένο ακόμα και από τον Θεό και παρέσυρε και τους υπόλοιπους συνάδελφους του, με αποτέλεσμα να γίνει ο δήμος Αμυνταίου ένας τόπος γαστριμαργικής εμπειρίας που όμοιος του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Και εάν ίσως φανεί υπερβολικό αυτό που γράφω, μια ματιά στον χάρτη με τους Χρυσούς Σκούφους για την παραδοσιακή κουζίνα στην χώρα, θα δείξει οτι ο μικρός δήμος Αμυνταίου συναγωνίζεται στα ίσια την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα που έχουν πληθυσμό 100πλάσιο και 300πλάσιο αντίστοιχα!

Και επειδή είχα την ευλογία να ταξιδέψω σε πάρα πολλά μέρη της όμορφης πατρίδας μας, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής Ελλάδας, διαβεβαιώ τον αναγνώστη ότι το επίπεδο ακόμα και στις απλές ταβερνούλες της περιοχής Αμυνταίου είναι πλέον απαράμιλλο. Από κει μπορούμε ίσως να φανταστούμε το πόσο σημαντικός ήταν ο Νίκος για τον τόπο.

Μία από τις τελευταίες κουβέντες του που μου είχε πει μέσα στο μαγαζί είναι ότι “αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, θα έρθουν να σε βρούνε και ας έχεις το μαγαζί σου στο Αμύνταιο”.

Όταν διαφώνησα μαζί του λέγοντας ότι “εσύ φτιάχνεις πιάτα που εκ των πραγμάτων είναι μοναδικά λόγω της μοναδικότητας του στυλ του κάθε σεφ ενώ εγώ πουλάω προϊόντα που τα φτιάχνει κάποιος άλλος”, χαμογέλασε συγκαταβατικά, μου είπε ότι έχω εν μέρει δίκιο, αλλά θα το καταλάβω καλύτερα όταν έρθει ο πρώτος από τις γύρω μεγάλες πόλεις αποκλειστικά για το μαγαζί.

Ούτε καν προσπάθησε να με πείσει οτι έχει δίκιο! Από τότε, όταν έρχεται κάποιος από Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, σκέφτομαι τον Νίκο και το ευγενικό του χαμόγελο! Θριάμβευε χαμογελώντας ο μπαγάσας!

Νίκο, ως δημότης του Αμυνταίου, σ’ ευχαριστώ για το ότι έβαλες την περιοχή στον γαστρονομικό χάρτη.

Προσωπικά,
Νίκο, σ’ ευχαριστώ για όλα και καλό παράδεισο.
ή μάλλον…
Δάσκαλε, σ’ ευχαριστώ για όλα και καλό παράδεισο.

Δημήτρης Άρχοντας

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *