Αντίο Ε.Σ.Υ.

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βάζει ταφόπλακα, μετά από 39 χρόνια, στο ΕΣΥ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο υγειονομικό προσωπικό, όσο και στην αντιπολίτευση. Επίσης, την αντίθεσή τους είχαν εκφράσει ακόμη και στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Αν όμως θεωρήσει κανείς πως επειδή η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί κάτι χειρότερο από τη διαχρονική παράταξη της Δεξιάς, μάλλον δεν γνωρίζει ιστορία.

Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, (2019-2022) ούτε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (1990-1993) κάνανε κάτι διαφορετικό. Πάντα έτσι ήταν η συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα: Μια κλασική Δεξιά, που εχθρεύεται κάθε πραγματική αλλαγή. Μια κλασσική Δεξιά που βγάζει καντήλες με κάθε αληθινή μεταρρύθμιση.

Και λέω αληθινή γιατί όλες αυτές που προβάλλονται σαν μεταρρυθμίσεις από τον Χατζηδάκη στα εργασιακά, και από τους Πλεύρη-Γκάγκα στα νοσοκομεία και την υγεία είναι ψεύτικες και κρύβουν αυτό που πραγματικά επιδιώκουν.

Οι αντιδράσεις της ΝΔ, είτε ήταν καραμανλική είτε μητσοτακική, σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θεμελιώθηκαν, όλες, από την αντίπαλη παράταξη, η οποία στη Μεταπολίτευση εκπροσωπήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα έντονες.

Στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη διετία 1982-1983 ψηφίστηκαν από τη Βουλή οι πιο προοδευτικοί νόμοι του μεταπολεμικού ελληνικού κράτους. Όλους η ΝΔ τους καταψήφισε και βγήκε στα κεραμίδια, κινδυνολογώντας για τις τρομερές «καταστροφές» που δήθεν θα έφερναν. Καμία καταστροφή δεν ήρθε!.

Νόμοι για την Εθνική Αντίσταση, τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, την κατάργηση της μοιχείας, τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου, την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Όλους τους πολέμησε και τους καταψήφισε η ΝΔ και έκανε μάλιστα λόγο για «καταστροφή της οικογένειας και της κοινωνίας» και άλλα παρόμοια κινδυνολογικά. Συμπορεύτηκε έτσι με ό,τι πιο σκοταδιστικό εξέφραζε (τότε) η Εκκλησία.

Το 1983 η ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνάντησε τις πιο σκληρές αντιδράσεις γιατί έθιγε πλήθος συμφερόντων. Όμως, ήταν τέτοια η στήριξη που είχε από το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, από οργανώσεις γιατρών και συνδικαλιστές γενικότερα και από τον προοδευτικό Τύπο, που έγινε νόμος του κράτους και ίσχυε μέχρι προχθές. Η απόπειρα της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993) να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του ΕΣΥ, με την καθιέρωση μερικής απασχόλησης των γιατρών κ.α., απέτυχε. Καμιά από τις επόμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησε να το επαναλάβει.

Όμως ότι δεν κατάφερε ο πατέρας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το κάνει σήμερα η κυβέρνηση του υιού Κυριάκου, με πρωτοπαλίκαρα τους Πλεύρη και Γκάγκα, επικαλούμενη, δήθεν, μεταρρυθμιστικές αλλαγές. Αντί να αυξήσει τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ και να ενισχύσει τα νοσοκομεία, επιχειρεί ουσιαστικά την αποδυνάμωσή τους, η οποία θα πλήξει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Το συμπέρασμα είναι προφανές: Η συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα είναι, διαχρονικά, αντιμεταρρυθμιστική. Σιχαίνεται τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα φέρουν αληθινές αλλαγές γιατί είναι έρμαιο σκοταδιστικών αντιλήψεων και υπηρέτης ιδιωτικών συμφερόντων.

Το διαφορετικό πρόσωπο που παρουσίάζει κατά καιρούς, όπως και στις μέρες μας, είναι απλώς ένα πρόσωπο ψεύτικο, φτιασιδωμένο. Και είναι τουλάχιστον αστείο να ακούς τον Πλέυρη και την Γκάγκα, τους κατεδαφιστές του Ε.Σ.Υ., να λένε ότι όσοι το υποστηρίζουν είναι… οπισθοδρομικοί. Είναι και οι δυο ανιστόρητοι και ανάλγητοι.

Τον Παρασκευά Αυγερινό, τον Γιώργο Γεννηματά, τον Ανδρέα Παπανδρέου, αυτούς που εμπνεύστηκαν και θεσμοθέτησαν το ΕΣΥ θα τους μνημονεύει αιώνια η πολιτική και κοινωνική ιστορία του τόπου, γιατί αυτό που έφεραν ήταν μια αληθινή μεταρρύθμιση και μια πραγματική αλλαγή. Τα γεμάτα θράσος ανθρωπάρια τύπου Πλεύρη και Γκάγκα, απλώς θα βρουν μια θέση στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *