«Αποδιοπομπαίος τράγος» – Γιατί το λέμε έτσι; (της Αρετής Κοσμοπούλου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η επικαιρότητα τρέχει και τα ερεθίσματα για να επιλέξω μια φράση για τη στήλη είναι πολλά… Αφορμή για την επιλογή της έκφρασης «αποδιοπομπαίος τράγος» στάθηκε η παρακολούθηση πρόσφατου διαφημιστικού μηνύματος κοινωνικού περιεχομένου για τον κορωνοιό.

Στο σποτάκι αυτό της Πολιτικής Προστασίας πρωταγωνιστούν οι «ασυνείδητοι» νεολαίοι που κατά τη διάρκεια των διακοπών ή κατά την επάνοδό τους από τις παραλίες δεν προσέχουν, δεν φορούν μάσκες και εξαιτίας τους θα έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού, εάν δεν τηρήσουν ευλαβικά τα προτεινόμενα μέτρα.

Και για να μην παρεξηγηθώ, θα πω ότι ορθώς η Πολιτική Προστασία προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνετίσει τους πολίτες να προσέχουν, όμως η ενοχοποίηση και ο στιγματισμός μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας ίσως φέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αλήθεια πιστεύετε ότι για τα αυξημένα κρούσματα φταίνε αποκλειστικά οι νέοι ή μήπως μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους που στην πλάτη τους φορτώνονται όλες οι ευθύνες;

Ποιος ήταν όμως αυτός ο αποδιοπομπαίος τράγος; Η φράση προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη και σχετίζεται με την εβραϊκή Εορτή του Εξιλασμού κατά την οποία ο αρχιερέας θυσίαζε έναν τράγο και με το αίμα του ράντιζε τα Άγια των Αγίων του Ναού του Σολομώντα.

Στη συνέχεια, ο αρχιερέας εξομολογούνταν τα κρίματα ολοκλήρου του λαού σε έναν άλλο τράγο. Έτσι, οι αμαρτίες με συμβολικό τρόπο μεταφέρονταν πάνω στον τράγο, ο οποίος, στη συνέχεια αφηνόταν ελεύθερος έξω από την Αγία Πόλη – Ιερουσαλήμ στην έρημο, όπου και αφηνόταν να πεθάνει.

Ο τράγος ονομάστηκε έτσι εξιλαστήριο θύμα ή αποδιοπομπαίος τράγος, επειδή ήταν αυτός που αποπεμπόταν έξω από την πόλη, έξω από την ανθρώπινη κοινότητα. Αποδιοπομπαίος λοιπόν, σημαίνει αυτός που του επιρρίπτουν τις ευθύνες των άλλων, αυτός πάνω στον οποίο φορτώνουμε όλα τα άσχημα που μας βρίσκουν.

Υ.Γ. Τηρώ τα μέτρα γιατί θέλω να προστατεύσω τον εαυτό μου και όσους αγαπώ και κυρίως γιατί σέβομαι τον συνάνθρωπό μου. Ο σεβασμός αυτός ως αξία σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την παρούσα συγκυρία είναι θέμα παιδείας και όχι ευθύνης, δεν μπορεί να επιβληθεί κάτω από καθεστώς φόβου, αλλά να υιοθετεί ως στάση ζωής.

Αρετή Κοσμοπούλου – Φιλόλογος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.