“Αποστασίες και… εκλογικά σενάρια” – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ένα ερώτημα πλανιέται στον πολιτικό ορίζοντα μετά την αποχώρηση των δύο βουλευτών από το κόμμα του Πάνου Καμμένου: «Πότε θα πέσει η κυβέρνηση;». Υπάρχει βέβαια και η απάντηση. Και είναι άμεση: Δεν πρόκειται να πέσει, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο.

Θα μου πείτε, εντάξει, αλλά τι σημαίνουν αυτές οι αποχωρήσεις; Σημαίνουν αυτό που είναι ορατό εδώ και καιρό, ότι το κόμμα των ΑΝΕΛ βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης και η διάλυσή του θα έρθει το βράδυ των προσεχών εκλογών.

Με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ υπολόγιζαν ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στην αντιπολίτευση. Προκάλεσαν προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά όχι στη ΝΔ. Τα προβλήματα, όμως, αυτά είναι μάλλον παιδική χαρά μπροστά στην τρικυμία που έχει προκληθεί στον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποχώρηση πρώτα του Δ. Καμμένου και μετά από λίγο του Γ. Λαζαρίδη πυροδότησε τις καταγγελίες για «αποστασία». Είναι γνωστό πως η συνήθης καταφυγή των κυβερνήσεων όταν απειλείται η πλειοψηφία τους είναι η… συνωμοσιολογία. Όχι ότι αποκλείεται η εκδοχή της αποστασίας.

Η ιστορία έχει αποδείξει πως τίποτα δεν αποκλείεται. Το 1965 η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου έπεσε με τη συμβολή του κ. Μησοτάκη και το 1993, σε μια παράξενη συνωμοσία της ιστορίας, έπεσε από την αποστασία του κ. Σαμαρά η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η σημερινή όμως αποσύνθεση των ΑΝΕΛ δεν χρειάζεται καμιά αποστασία για να συντελεσθεί. Την έχει καλλιεργήσει ο ίδιος ο αρχηγός του. Ο κ. Πάνος Καμμένος δαιμονοποίησε τη συμφωνία που υπέγραψε ο συνεταίρος του.

Ο κ. Πάνος Καμμένος καβάλησε τον Βουκεφάλα. Ο κ. Πάνος Καμμένος ντοπάρισε τους βουλευτές του, οι οποίοι σήμερα λαϊκίζουν, βλέποντας ότι, αν μείνουν στους ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να ξαναδούν τη Βουλή, και αποχωρούν. Ανεξάρτητα από τους λόγους που τους οδήγησαν στην αποχώρηση (π.χ. να πάνε στη ΝΔ μπας και ξαναβγούν βουλευτές), ο Καμμένος τους έχει δώσει το ισχυρό άλλοθι: η «προδοσία» της Μακεδονίας.

Εκεί οδηγούν ο εθνολαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός. Τώρα τα λούζονται. Και φτάνουμε στο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή: μπορεί η αποχώρηση (και άλλων) βουλευτών από τους ΑΝΕΛ να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Γιατί όχι; Η εξήγηση είναι απλή. Για να πέσει μια κυβέρνηση, πρέπει η αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και αυτή να υπερψηφιστεί με 151 ψήφους. Η τελευταία πρόταση δυσπιστίας που έγινε από τη Ν.Δ. απορρίφθηκε στις 16 Ιουνίου. Με βάση, λοιπόν, το Σύνταγμα δεν μπορεί να κατατεθεί άλλη πρόταση δυσπιστίας πριν περάσουν έξι μήνες.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να αποχωρήσουν άλλοι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και να δηλώσουν ότι δεν στηρίζουν την κυβέρνηση. Τότε ο κ. Τσίπρας θα έχει πελώριο πολιτικό πρόβλημα. Θα αναγκαστεί ο ίδιος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και όλα θα κριθούν από τη ψηφοφορία στη Βουλή.

Όμως και έτσι να γίνουν τα πράγματα, δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι βουλευτές θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Υπάρχουν ανεξάρτητοι που δεν θέλουν πρόωρες εκλογές και άλλοι που φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το συμπέρασμα είναι πως μπορεί οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου να διαλύονται μέρα με τη μέρα, αλλά η πτώση της κυβέρνησης είναι πολύ ακραίο σενάριο.

Μάλλον αποκλείεται μέχρι τον Δεκέμβρη. Τότε βλέπουμε. Άλλωστε, τότε ο κ.Τσίπρας θα έχει λόγους να προκηρύξει εκλογές. Στις 25 Ιανουαρίου 2019 συμπληρώνει μια πλήρη τετραετία στην εξουσία και αυτή μπορεί να είναι μια συμβολική ημερομηνία.

Παρ’ όλα αυτά, το παραπάνω δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο. Αυτό που θέλει ο κ. Τσίπρας είναι να φτάσει τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2019. Αν εν τω μεταξύ τον ανατρέψουν κάποιοι από τους σημερινούς του συνεταίρους, αυτό θα είναι μια ακόμη από τις πανουργίες της Ιστορίας…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *