Απόγνωση και οργή στους ροδακινοπαραγωγούς Αμύνταιου (ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/09/2022

Του: Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣΤoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Απόγνωση και οργή στους ροδακινοπαραγωγούς Αμύνταιου, λόγω της πολιτικής αστερίσκων και προϋποθέσεων του ΕΛΓΑ που τους αφήνει χωρίς αποζημίωση»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σε απόγνωση και προβληματισμό βρίσκονται δεκάδες ροδακινοπαραγωγοί στο Αμύνταιο, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και των καταστροφών που προξένησαν στην παραγωγή τους. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η ζημιά που υπέστησαν είναι ολοκληρωτική, αφού η έντονη βροχόπτωση δεν άφησε ροδάκινο πάνω σε δέντρο. Για ακόμη μια φορά βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς μέσα σε λίγες ώρες βροχών να εξανεμίζονται και τα ροδάκινά τους να σαπίζουν στο έδαφος. Απεγνωσμένοι από το νέο χτύπημα του καιρού, στρέφουν το βλέμμα τους προς την Πολιτεία και ειδικότερα προς τον ΕΛΓΑ, ζητώντας να ενισχυθούν οικονομικά. Δυστυχώς όμως η γεμάτη αστερίσκους και προϋποθέσεις πολιτική του ΕΛΓΑ, για ακόμη μια φορά, αφήνει αναποζημίωτους τους παραγωγούς του Αμύνταιου, αφού, όπως τους διεμηνύθη από τον Οργανισμό, δεν προβλέπεται αποζημίωση για καταστροφή προερχόμενη από βροχόπτωση παρά μόνο από χαλαζόπτωση. Εξοργισμένοι οι παραγωγοί για την αδιαφορία και απαξίωση που εισπράττουν, ζητούν από την Πολιτεία να γίνει αναθεώρηση κάποιων κανονισμών του ΕΛΓΑ που αποτελούν τροχοπέδη και βάζουν ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Το σίγουρο είναι ότι με τέτοιου είδους προκρούστειες πρακτικές όχι μόνο θα οδηγηθούν οι παραγωγοί της χώρας σε παραίτηση αλλά και πολύ σύντομα η αυτάρκεια της χώρας σε αγροτικά προϊόντα θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο, ειδικότερα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και με μια εγκυμονούσα επισιτιστική κρίση προ των πυλών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε την ερήμωση στην περιοχή, αλλά και δώσετε πνοή ενίσχυσης στους παραγωγούς ροδάκινων του Αμύνταιου μετά την πρόσφατη καταστροφή της παραγωγής τους;
  2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες ή μέτρα εξειδίκευσης για τους παραγωγούς ροδάκινων του Αμύνταιου, ώστε να ενισχυθούν οικονομικά για τις καταστροφές που υπέστησαν;
  3. Προτίθεσθε να προβείτε σε αναθεωρητικές ενέργειες εκείνων των κανονισμών του ΕΛΓΑ οι οποίοι αποτελούν τροχοπέδη και βάζουν ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όπως στην προκειμένη περίπτωση του Αμύνταιου με το να μην είναι αποζημιώσιμη η παραγωγή, επειδή καταστράφηκε από βροχή κι όχι από χαλάζι;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 7314/13-9-2022 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Χήτας, για τα θέματα της αρμοδιότητας μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Σχετικά με τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην Π.Ε Φλώρινας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2022, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. σε καλλιέργειες όπως ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, παρατηρήθηκε μαλάκωμα καρπών και προσβολές από μύκητες.

Οι εν λόγω ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, καθώς, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης, δεν καλύπτονται οι ζημιές, που δευτερογενώς οφείλονται στα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια (π.χ. ασθένειες), καθώς και οι ζημιές που προκαλούνται από άλλα ζημιογόνα αίτια, πέραν των ασφαλιστικά καλυπτόμενων, ανεξάρτητα αν αυτά προηγούνται, ακολουθούν ή συμβαίνουν ταυτόχρονα με τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια.

Σημειώνεται ότι στην ανωτέρω περιοχή εντός του 2022 προκλήθηκαν ζημιές από άλλα, καλυπτόμενα ασφαλιστικά, ζημιογόνα αίτια, κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, και έγιναν 154 αναγγελίες ζημιάς και υποβλήθηκαν αντίστοιχα 1.082 δηλώσεις.

Το έργο των εκτιμήσεων για αυτές ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα. Θα ακολουθήσει, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά την επεξεργασία των στοιχείων ΟΣΔΕ 2022.

Σημειώνεται ότι για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων το αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛΓΑ ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό, εποχικό και μόνιμο με μετακίνηση από άλλα υποκαταστήματα.

Τονίζεται δε ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Και μάλιστα η αποζημίωση εξοφλείται σε μία δόση σε αντίθεση με το παρελθόν που εξοφλούνταν σε δύο και τρεις δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις των φαινομένων και εξετάζει όλα τα αιτήματα φορέων που δέχεται, προκειμένου να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ενωσιακά εργαλεία για τη στήριξη των παραγωγών όπου και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στο πλαίσιο αυτό, έλαβε χώρα και διάλογος μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Οικονομικών και εκπροσώπων των αγροτών στην Ημαθία, με τα συμπεράσματα του οποίου αναρτήθηκε και σχετικό Δελτίο Τύπου στις 08.09.2022.

Σημειώνεται ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των πυρηνοκάρπων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και ειδικότερα για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, περιλαμβάνει την αξιοποίηση πόρων, ύψους 2 δις ευρώ, οι οποίοι κατευθύνονται σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές αναπτυξιακές δράσεις -σε όλη την Επικράτεια- με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, ώστε να αποτελέσουν ταυτόχρονα και τον οδικό χάρτη για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.

Στον ανωτέρω προϋπολογισμό περιλαμβάνεται σειρά Μέτρων, μεταξύ των οποίων και το Μέτρο διαχείρισης κινδύνων με 9,5 εκατ. €, ώστε να προστατευθεί το γεωργικό εισόδημα από σοβαρές και απρόβλεπτες διακυμάνσεις του εξαιτίας κρίσεων, μέσα από την ενθάρρυνση σύστασης και λειτουργίας ταμείων αλληλοβοήθειας. Ο τομέας πυρηνοκάρπων είναι αυτός πουεπιλέχθηκε ως πιλοτικός τομέας για τη στήριξη του εισοδήματος μέσω ενός Ταμείου Αλληλοβοήθειας Παράλληλα, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του Εθνικού Στρατηγικού μας Σχεδίου για την περίοδο 2023-2027 και υποβλήθηκε στην Ε.Ε., όπου έχουν διευρυνθεί και εμπλουτιστεί περαιτέρω οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές – κλιματικές και κοινωνικές δράσεις, ώστε να παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες και προοπτικές.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ΠΑΑ και για την χρηματοδοτική ενίσχυση των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία, έχει ενεργοποιηθεί:

  • το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (Ταμείο Μικροπιστώσεων).
  • ο μηχανισμός των «Πρόσθετων Πράξεων» για τη διευκόλυνση της σύναψης δανειακών συμβάσεων υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων του ΠΑΑ που αφορούν στα σχέδια βελτίωσης.

Τέλος, αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης η αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των παραγωγών και κτηνοτρόφων, όπως αυτές διαμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και των νεότερων συνθηκών, και οι σχετικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *