Από τον Παλιό στον Νέο – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Θυμάμαι, χρόνια πριν αγαπημένοι μου, «στης νιότης μου τη φαιδρά  εποχή», τον νέο χρόνο, τον υποδεχόμουν με ένα δυσάρεστο βούλιαγμα στο στομάχι. Η ψυχολόγος μου το βάφτισε άγχος. Με φόβιζε το άγνωστο. Με τρομοκρατούσε η φθορά που πληρώνει κανείς σαν τίμημα για να δει αυτό το «τι μέλλει γενέσθαι» στη συνέχεια της ζωής του.  

Καθώς ο καιρός περνούσε, σιγά-σιγά, αυτό το βασανιστικό συναίσθημα καταλάγιαζε ώσπου με τον καιρό χάθηκε τελείως. Ίσως επειδή μεγαλώνοντας αντιλαμβανόμουν πως  ο κάθε χρόνος που έμπαινε στο σακούλι μου ήταν κέρδος. 

Ίσως γιατί συνειδητοποίησα ότι η πρωτοχρονιά, δεν φέρνει μόνο ελπίδα, αλλά  είναι ταυτόχρονα και μία απόδειξη επιβίωσης. Άλλωστε, θα το έχετε παρατηρήσει κι εσείς, καθώς μεγαλώνεις, αισθάνεσαι πιο άνετα με το παρελθόν, παρά με το μέλλον. Είναι γιατί εκεί στο παρελθόν σου  νιώθεις πιο χαλαρά, ο χώρος σου προσφέρεται άπλετος και μπορείς να καταφεύγεις και να κουρνιάσεις  όποτε σου κάνει κέφι. Δεν ξέρεις όμως αν θα υπάρχει χώρος για σένα και στο μέλλον. 

Κάπως έτσι, αγαπημένοι μου, κάθε πρωτοχρονιά δεν ξέρω πια αν γιορτάζω τον χρόνο που έρχεται ή τον χρόνο που φεύγει και μπαίνει στην άκρη μαζί με τους άλλους. 

Θαρρώ πως συμβαίνει το δεύτερο. Και ειδικά φέτος, στο κατώφλι του 2021, σήκωσα το ποτήρι και ευχήθηκα για το 2020. Και δεν το έκανα επειδή ήταν καλό, προς Θεού. Αλλά, να, γιόρτασα  επειδή το περάσαμε και αυτό. Και κάνω τη σκέψη  αγαπημένοι μου, πως  από μία άποψη, το 2020, μπορεί να μην ήταν μια καλή χρονιά, ήταν όμως σίγουρα μια χρονιά χρήσιμη. Μας έμαθε πολλά. Για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους και το περιβάλλον μας. Για την ανθρωπότητα, τη σχέση της με τη φύση, τα αδύναμα σημεία και τα θαυμαστά επιτεύγματα που της επιτρέπουν να συνεχίζει το ταξίδι της προς την αθανασία του είδους.  

Τα ημερολόγια, αγαπημένοι μου,  υπάρχουν για να τοποθετούν σημαδούρες, ορόσημα, στην αλληλουχία των γεγονότων από τα οποία σχηματίζεται η ζωή μας. Το 2021, λοιπόν, δεν είναι απλώς η συνέχεια του 2020. Είναι η εξέλιξη του σεναρίου που, σε μεγάλο βαθμό, αναθεωρήθηκε τη χρονιά που πέρασε.

Διαβάζοντας, ας πούμε, τις τάσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, αντιλαμβάνομαι ότι περιμένουμε να γίνουν πράγματα που τα προσδιόρισε αυτό που ζήσαμε την προηγούμενη χρονιά. Διαβάζω πως αυτή τη στιγμή βρέχει δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη έξυπνων μηχανών, που θα διαχειρίζονται τα δεδομένα μας, θα αναγνωρίζουν πρόσωπα και  θα συνδέονται  με συστήματα και εφαρμογές Υγείας.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας χρονιάς, αγαπημένοι μου, είναι ότι θα δώσουμε μεγαλύτερο χώρο, αλλά  και ρόλο στις μηχανές. Εντάξει, αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, όμως η πανδημία επιτάχυνε τα πράγματα, αφαίρεσε αρκετές επιφυλάξεις και αναστολές από το τραπέζι.

Πρέπει λέει, να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία και αν θέλουμε να γίνει αυτό πρέπει να δικτυωθούμε περισσότερο με το κράτος. Αλλά και τα κράτη να δικτυωθούν περισσότερο μεταξύ τους. Διαβάζω πως το 2021 θα είναι η χρονιά του 5G. Θα σηκωθεί ένα τεράστιο κύμα επενδύσεων για να ικανοποιηθεί το αίτημα του «5G ready» και σταδιακά η κοινή γνώμη, στον δυτικό κόσμο, θα αρχίζει να εξοικειώνεται με το νέο περιβάλλον.

Θα πρέπει, λένε, τα επόμενα χρόνια, να περιμένουμε  δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Το 2021 αναμένεται να δούμε περισσότερα σχολεία, κυρίως στις ΗΠΑ, να δουλεύουν με συστήματα εικονικής πραγματικότητας που θα καθιστούν, τελικά, το εξ’ αποστάσεως μάθημα πιο ελκυστικό από τη φυσική παρουσία στην τάξη.

Ποια  θα είναι άραγε αγαπημένοι μου η εφεύρεση που θα μας ανοίξει περισσότερο την όρεξη; Τα τάμπλετ, ίσως, που θα διπλώνουν και θα γίνονται κινητό τηλέφωνο. Τα… λιγουρεύεστε; Εγώ όχι; Μάλλον στέκω προβληματισμένη για να μην πω φοβισμένη. Σε τι κόσμο, αλήθεια, θα τα δούμε όλα αυτά; Θα είναι καλύτερος ή χειρότερος;

Η εμπειρία του 2020 μας έμαθε ότι το να  κάνει κανείς προγνώσεις είναι τουλάχοστον αστείο οπότε ας μείνουμε στις βεβαιότητες . Μια βεβαιότητα είναι πως αυτός ο κόσμος θα είναι ένας κόσμος χωρίς Τραμπ, συνεπώς ελπίζουμε να υπάρχει περισσότερο φως. Λογικά ο Μπάιντεν θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα. 

Είναι επίσης η πρώτη χρονιά του Brexit, έρχεται η συνταξιοδότηση της Μέρκελ, θα υπάρξουν εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τουλάχιστον δεν πρόκειται να  πλήξουμε. Διότι η χρονιά έχει και θέαμα. Ολυμπιακούς Αγώνες και Euro. Να, κλείστε τα μάτια και δείτε μία αισιόδοξη εικόνα: Καλοκαίρι 2021, γαλανές παραλίες, γεμάτα καφέ και μπαρ στις τουριστικές περιοχές από ανθρώπους από όλο τον κόσμο που παρακολουθούν μπάλα και στίβο. Αυτή είναι  η κανονικότητα που μας έλειψε. Α, μην το ξεχάσω, Θα δούμε και θέαμα από τον Άρη, καθώς τον Φεβρουάριο θα προσγειωθεί εκεί το νέο όχημα της NASA. 

Και εδώ στα δικά μας; Τι λέει η γραμμή που χάραξε η μοίρα στην παλάμη μας;  Θα έχουμε διπλές εκλογές το φθινόπωρο. Το σίγουρο είναι πως  νωρίτερα θα ακούσουμε πολλά περί ανάπτυξης δια ευρωπαϊκών πόρων, θα μας ψεκάζουν με αισιοδοξία από τη μία και με οργή από την άλλη. Και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, θα ακούσουμε  και τα κλαρίνα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση το 1821, μαζί με στοχασμούς για το πού και πώς πορευόμαστε. Τι λέτε αγαπημένοι μου; Θα είναι βαρετά ή θα έχει ενδιαφέρον;  

Λένε πως  το 2021 μπορεί να είναι η χρονιά της επανεκκίνησης, Όμως κακά τα ψέματα. Το 2021 θα είναι κυρίως  η χρονιά κατά την οποία θα μετράμε πληγές και ερείπια, καθώς θα προσβλέπουμε σε μία νέα αρχή, καθώς θα περιμένουμε το τίναγμα του ελατηρίου που θα μας ανεβάσει ψηλά.

Από την άλλη, μπορεί να μην είναι τίποτα από αυτά. Μπορεί, να εμφανιστεί, έτσι στα ξαφνικά  κανένας ιός στα βάθη της Κίνας ή, γιατί όχι, κανένας μετεωρίτης στα βάθη του Διαστήματος και να τρέχουμε πάλι πανικόβλητοι όπως τρέχουν  τα μυρμήγκια γύρω από τη φωλιά τους. 

Με αγάπη Εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.