ΑΡΧΕΙΟ: Συνέντευξη του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κ. Θεόκλητου στην εφημερίδα ΗΧΩ

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 12 Φεβρουαρίου του 2009 στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας (Τεύχος 3). Ήταν η πρώτη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα.

Σεβασμιώτατε, είσαστε χρόνια μητροπολίτης Φλώρινας και η πορεία σας είναι λίγο πολύ γνωστή. Θα ήθελα η συνέντευξή μας να δώσει φως, όχι στο Σεβασμιώτατο μητροπολίτη Θεόκλητο, αλλά στο πρόσωπο που βρίσκεται κάτω από το σχήμα. Υπάρχει κάποιος άνθρωπος, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και επηρέασε τη ζωή σας;

Βεβαίως! Όταν ήμουν μικρός, παιδί στα Γρεβενά, μαθητής γυμνασίου, τότε το γυμνάσιο και το λύκειο ήταν ένα, ήταν οι δύσκολες ημέρες του εμφυλίου πολέμου. Ιεροκύριξ Γρεβενών ήταν ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καντιώτης. Αυτός, με τα πύρινα και φλογερά κηρύγματα του με επηρέασε βαθύτατα. Έτσι ακολούθησα το δρόμο αυτό της ιεροσύνης και θέλησα να γίνω ένας άγαμος κληρικός, να υπηρετήσω την εκκλησία του Χριστού, να υπηρετήσω το λαό και να ανακουφίσω κι όσο δύναμαι και όσο περνάει από το χέρι μου, τους ανθρώπους που υποφέρουν.

Υπάρχει απόλυτη ευτυχία και αν ναι, τι είναι για σας απόλυτη ευτυχία;

Ξέρετε ότι στην πορεία μου, στο δρόμο της ιεροσύνης, συνάντησα πολλές δυσκολίες αλλά ήμουν πάντοτε χαρούμενος, διότι εξεπληρώθει αυτός ο πόθος τον οποίο με ενεφύτευσε ο πατήρ Αυγουστίνος. Έτσι αντιμετώπισα όλες τις δυσκολίες με θάρρος και με ψυχραιμία. Είμαι, λοιπόν ευχαριστημένος και τρισευτυχισμένος που ακολούθησα και συνεχίζω να ακολουθώ το δρόμο αυτόν. Αυτό, είναι η απόλυτη ευτυχία για μένα.

Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;

Κοίταξε, πιστεύω στον Θεό και διαβάζω τα άγια και πνευματικά Ευαγγέλια και τα ιερά βιβλία, γνωρίζω τους άγιους πατέρες της εκκλησίας, βλέπω πόσο εκείνοι εκοπίασαν, πόσο εκείνοι εμόχθησαν, για να βοηθήσουν το έργο της εκκλησίας και τη διάδοση του ευαγγελίου. Αυτό που σκέπτομαι και θέλω και επιδιώκω κάθε μέρα που ξημερώνει, είναι πώς να βοηθήσω τους πονεμένους ανθρώπους που υποφέρουν, με διάφορους τρόπους. Με τα φιλανθρωπικά και κοινωνικά έργα που κάνουμε και υποβοηθούμε κι εμείς ως εκκλησία.

Ένας μητροπολίτης έχει ελαττώματα και αν ναι, ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;

Ασφαλώς έχει. Ένας μητροπολίτης δεν παύει να είναι άνθρωπος. Αλλά αγωνίζεται να περικόψει και να περιστείλει τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Έχω ελαττώματα σε όλους τους τομείς. Όπου να σταθείς τα ελαττώματα υπάρχουν. Όταν καλλιεργεί κανείς τον εαυτόν του ελαττώνει τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του, πλην όμως δεν εξαφανίζονται. Ίσως ο Θεός εππρέπει να υπάρχουν ελαττώματα για να τα χρησιμοποιεί σαν εφαλτήριο. Όπως ένας αθλητής για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του και τις ικανότητές του, πρέπει να έχει στάδιο, έτσι και ο Θεός αφήνει τα ελαττώματα στον άνθρωπο για να εργάζεται και να μπορεί να αγωνίζεται συνεχώς για να αποκτήσει το καλόν και την αρετή.

Υπάρχουν κάποια λάθη, στα οποία δείχνετε μεγαλύτερη επιείκεια;

Σας το είπα προηγουμένως, το τόνισα και το επαναλαμβάνω ότι πρέπει να προσπαθούμε όσο δυνάμεθα να περιορίσουμε και να περιστείλουμε τα λάθη και τις αδυναμίες. Αγώνας είναι, διαρκής αγώνας.

Λέτε δηλαδή ότι δείχνετε επιείκεια σε όλα τα λάθη;

Μάλιστα! Ο Χριστός μας μέσα από το Ευαγγέλιο και οι πατέρες της εκκλησίας, διδάσκουν την επιείκεια και την οικονομία που πρέπει να δείχνουμε. Η εκκλησία, συγχωρεί όλους τους ανθρώπους. Τους αμαρτωλούς ανθρώπους, τους πεπτωκότας ανθρώπους, τους ανθρώπους που έχουν αδυναμίες και πτώσεις, αρκεί αυτοί να δείξουν κάποιο σημάδι ότι κατανοούν τα ελαττώματα τους και θέλουν να διορθωθούν. Δηλαδή συγχωρούμε αμαρτήματα, δεν επιτρέπουμε αμαρτήματα. Συγχωρώ ένα αμάρτημα που κάνει κάποιος, αλλά δε θα του πω, κάντο το αμάρτημα για να σε συγχωρήσω.

Υπάρχει κάποια ιστορική προσωπικότητα με την οποία θα ταυτίζατε τον εαυτό σας ή θα θέλατε να μοιάσετε σ’ αυτήν;

Κοιτάξτε, εγώ πάντοτε προ οφθαλμών έχω τον Χριστό, έχω τους πατέρες της Εκκλησίας, έχω τους σύγχρονους πατέρες, εκκλησιαστικούς, αρχιεπισκόπους, αρχιερείς, ιεροκήρυκες αρχιμανδρίτες, ιερωμένους, απλούς ανθρώπους, θεολόγους, τους έχω σαν παράδειγμα. Όπου βλέπω το καλό, όποιον βλέπω να κινείται για το καλό. Πάντα όμως, έχω προ οφθαλμών μου τον Χριστό.

Κάποια προσωπικότητα του σήμερα;

Η προσωπικότητα που θαυμάζω, το είπα και στην αρχή, είναι ο Αυγουστίνος Καντιώτης και μετά είχα πολύ μεγάλο θαυμασμό για το Μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τον οποίον είχα γνωρίσει σαν αρχιμανδρίτη και όταν έγινε επίσκοπος και αρχιεπίσκοπος συνδεθήκαμε περισσότερο, με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε μια γνωριμία καινα συνεργαστούμε. Τον εθαύμαζα, γιατί είχε πόθους ιερούς και ήθελε με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο να προωθήσει το έργο της Εκκλησίας.

Σας αρέσουν τα ταξίδια;

Όχι, δεν μου αρέσουν καθόλου.

Παρ’ όλα αυτά έχετε ταξιδέψει;

Το έχω κάνει από ανάγκη.

Τι εννοείτε;

Παλιά, όταν ήμουν πρωτοσύγκελος και διευθυντής της ιερατικής σχολής, αναγκάστηκα να συνοδέψω τα παιδιά σε διάφορες εκπαιδευτικές εκδρομές, από τις οποίες οφείλω να ομολογήσω ωφελήθηκα κι εγώ πάρα πολύ. Πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη και επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά το Πατριαρχείο. Πήγαμε στην Κύπρο, πήγαμε στο Άγιον Όρος. Το κοσκινίσαμε όλο το Άγιον Όρος και πεζοί παρακαλώ. Τώρα πηγαίνουν με κάτι αυτοκινητάρες. Με κούρασαν τα ταξίδια, αλλά μου άφησαν άριστες εντυπώσεις.

Σεβασμιότατε διαβάζετε; Έχετε κάποιον αγαπημένο συγγραφέα;

Διαβάζω το Ευαγγέλιο.

Άλλα βιβλία εκτός από το Ευαγγέλιο, διαβάζετε;

Διαβάζω, πώς δε διαβάζω. Περισσότερο όμως δίδω σημασία στα εκκλησιαστικά βιβλία.

Μουσική ακούτε;

Η μουσική μου αρέσει πολύ! Ακούω βυζαντινή μουσική, αλλά και τα δημοτικά τραγούδια μου αρέσουν πολύ. Θέλγομαι όταν τα ακούω.

Οταν είστε μόνος τραγουδάτε;

Βεβαίως. Ψέλνω, τραγουδάω… συνήθως ψέλνω.

Στον κινηματογράφο πάτε Σεβασμιώτατε;

Όχι! Όταν πήγαινα σχολείο, μας πήγαιναν σε κάτι εκπαιδευτικά.

Ποια είναι η σχέση σας με τη ζωγραφική και την αγιογραφία;

Από μικρός ακολούθησα το δρόμο της ιεροσύνης και δεν ασχολήθηκα με την τέχνη. Πήγα στο οκτατάξιο γυμνάσιο, μετά στο πανεπιστήμιο, μετά στρατιώτης, μετά στην ιεραποστολή, ύστερα έγινα κληρικός και έτσι δε μου έμεινε καιρός να ασχοληθώ με τις τέχνες.

Να υποθέσω ότι δεν υπάρχει χρώμα που να σας αρέσει ιδιαίτερα.

Όχι,δεν υπάρχει.

“Καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου έπαιξε ο τέως επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης”

Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών & Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος

Ποια αρετή ξεχωρίζετε ή νομίζετε πως πρέπει να έχει ένας άνδρας;

Την αγάπη. Πιστεύω ότι πρέπει να αγαπάει τους πάντες και τα πάντα και να συγχωρεί ακόμα και τους εχθρούς, όπως έκαναν ο Χριστός και οι πατέρες της Εκκλησίας. Δηλαδή εάν κάποιος σου κάνει κακό, η μεγαλύτερη ευεργεσία και το μεγαλύτερο καλό για τον εαυτό σου, είναι να το συγχωρέσεις. Το να συγχωρεί τους εχθρούς του είναι μεγάλο καλό.

Σε μια γυναίκα ποιά αρετή ξεχωρίζετε;

Την ταπεινότητα. Να είναι ταπεινή, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής της, γιατί έχουμε πολλούς τομείς. Πρώτον έχουμε την οικογένεια, όπου πρέπει να εργάζεται ποικιλοτρόπως, να κάνει παιδιά, να τα αναθρέψει σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου και του Κυρίου μας. Όσες άλλες είναι σε άλλους τομείς, σε ιεραποστολικούς τομείς, να εργάζονται με όλη τη δύναμη της ψυχής, για το καλό της κοινωνίας. Όσες έχουν το μοναχικό πνεύμα και είναι στα Μοναστήρια με την προσευχή να βοηθούν τον κόσμο.

Θεωρείτε ότι είστε ένας επιτυχημένος μητροπολίτης;

Θα ήταν πολύ εγωιστικό να πω ότι είμαι πετυχημένος. Παρόλα αυτά προσπαθώ, αγωνίζομαι, κινούμαι, εργάζομαι, προσεύχομαι για να είμαι καλός. Δεν λέω ότι είμαι πετυχημένος. Αλίμονο.

Μια από τις δέκα εντολές λέει “ου ψευδομαρτυρήσεις”. Εσείς Σεβασμιότατε, σε ποια περίπτωση θα λέγατε ψέματα;

Προσπαθώ όσο το δυνατόν να είμαι πιο σωστός.

Εάν χρειαζόταν να πείτε ένα ψέμα για να σώσετε κάποιον, θα το κάνατε;

Δεν ξέρω, τι να σου πω. Μπορεί να βρεθείς σε μία συνθήκη και να το πεις, αλλά αυτό είναι αμαρτία το ξέρω.

Να σας το θέσω διαφορετικά, Σεβασμιώτατε. Ποια είναι μεγαλύτερη αμαρτία, να πείτε ψέμα για να τον σώσετε ή να τον αφήσετε να χαθεί για να μην πείτε ψέματα;

Κοίταξε, είναι ηθικό ζήτημα. Πώς θα τον σώσεις και τι σωτηρία θα κάνεις. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Όταν δεν ασχολείσθε με τα της Εκκλησίας τι κάνετε;

Δεν μου μένει καιρός. Σίγουρα πάντως δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Εάν ψάξεις να βρεις σε ποιο κόμμα είμαι δεν υπάρχει. Όταν έχουμε εκλογές, ζυγίζω και λέω, ποιος είναι ο καλύτερος; Ποιος θα ωφελήσει περισσότερο την πατρίδα μας, και ρίχνω τη ψήφο μου. Άλλοτε μπορεί να ψηφίσω αυτόν, άλλοτε τον άλλον. Ποτέ δεν ασχολήθηκα με το Α ή Β κόμμα. Μου αρέσει η ειδησεογραφία. Μαθαίνω τα νέα, τι συμβαίνει στην πατρίδα μας, αγαπώ την πατρίδα, αγαπώ την εκκλησία και βλέπω τι συμφέρει στην Εκκλησία και τι συμφέρει στην πατρίδα.

Εχετε κάποιο χόμπι όπως π.χ. κηπουρική;

Όχι, δεν προλαβαίνω. Πού να σκάψω κήπο!

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Η αμαρτία.

Υπάρχει ένα ρητό που λέει, “εάν δεν αμαρτήσεις δεν πρόκειται να αγιάσεις”.

Αγιάζεις και εάν αμαρτήσεις. Αλλά εάν δεν αμαρτήσεις αγιάζεις καλύτερα. Τέλος πάντων, όλοι ρέπουμε προς την αμαρτία, γι’ αυτό προσπαθούμε όσο το δυνατόν, να τις περιορίζουμε και να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες.

Έχετε κάποιο μότο, κάποιο ρητό που ακολουθείτε;

Ακολουθώ ό,τι είπε ο Χριστός, ό,τι λέει το Ευαγγέλιο, ό,τι λέει η Εκκλησία μας, ό,τι λένε οι πατέρες της Εκκλησίας. Προσπαθώ! Πέφτω, σηκώνομαι, αγωνίζομαι.

Εάν σας δινόταν η ευκαιρία να συναντήσετε το Θεό, τι θα θέλατε να σας πει;

Να με σώσει, να μου πει σε σώζω, σε απαλλάσσω από όλα.

Σας ευχαριστώ πολύ Σεβασμιότατε, για το χρόνο που μου διαθέσατε.

Αυγή Κύρκου

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *