«Ας μ’ αγαπά ο επίσκοπος κι ας με μισούν οι διάκοι» – Γιατί το λέμε έτσι; (της Αρετής Κοσμοπούλου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Αυτή η παροιμία μου ήρθε στο μυαλό, στο άκουσμα δυο ιστοριών που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες εντός δυο εκκλησιών της περιοχής μας, στην προσπάθεια μου μάλιστα να τονίσω ότι «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» και ότι το ποίμνιο καλό θα ήταν να έχει στο μυαλό του ότι οι ιερείς είναι οι ενδιάμεσοι.

Το πρώτο περιστατικό λοιπόν, αφορά σε ιερέα που δεν επέτρεψε εντός εκκλησιαστικού χώρου τη χρήση μάσκας από πιστή που προσήλθε στον Ναό τηρώντας τις υποδείξεις τις Πολιτικής Προστασίας. Ο ιερέας της απευθύνθηκε λέγοντας «δεν χρειαζόμαστε καρναβάλια εδώ μέσα». Δεν μπορώ να γνωρίζω το είδος της μάσκας. Λέτε η ηλικιωμένη γυναίκα να επέλεξε μάσκα τύπου ζορό, μπάρπυ ή χανούμισας; Δεν το πιστεύω…

Η άλλη ιστοριούλα αφορά στην εμμονική σχεδόν επιμονή των ιερέων να μην αποδέχονται τη χρήση παντελονιού από τις γυναίκες κατά την είσοδό τους στον Ναό και την επίθεση που δέχτηκαν ορισμένες κυρίες, επειδή τόλμησαν να τηρήσουν την πρωτοποριακή και για μένα γεμάτη αγάπη φράση του Αξιομακάριστου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου «ελάτε όπως είστε… σας πάω».

Έχω την εντύπωση ότι ο σεβασμός κάθε πιστού για τα θεία είναι μια υπόθεση πολύ προσωπική και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να  αξιολογηθεί από το πώς προσέρχομαι στην Εκκλησία. Καλύτερα παντελόνι παρά μαύρη ψυχή!

Μπαίνοντας τώρα στη θέση των γυναικών που δέχτηκαν δημόσια την παρατήρηση και τον επικριτικό λόγο των ιερέων,  το μόνο που μπορώ να πω είναι: «Ας μ’ αγαπά ο επίσκοπος κι ας με μισούν οι διάκοι».

Δεν πειράζει αν οι διάκοι, οι απλοί ιερείς λειτουργούν απόλυτα προσηλωμένοι σε κανόνες καθωσπρεπισμού θεωρώντας ότι ο συντηρητισμός είναι το μέσο για την κάθαρση της ψυχής.

Υπάρχουν και οι φωτισμένοι άνθρωποι που μιλούν απευθείας στην ψυχή μας και απλοποιούν με τις διδαχές τους, τους φόβους και τις ανησυχίες μας, δείχνοντάς μας ότι ο Θεός ο ίδιος μας πλημμυρίζει αγάπη και συγχώρεση και ότι εμείς καθημερινά με τις πράξεις και τις σκέψεις μας μπορούμε να έρθουμε ολοένα και περισσότερο κοντά Του.

ΥΓ: Συνήθως η φράση αυτή χρησιμοποιείται όταν η εύνοια του αρχηγού είναι προτιμότερη από τη συμπάθεια των κατωτέρων ΥΓ.2 έχετε ακούσει ποτέ ιερέα κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας να κάνει παρατήρηση σε άντρα πιστό για οποιονδήποτε λόγο;

Αρετή Κοσμοπούλου

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.