Ας πάει και το παλιάμπελο! – (ας γίνει κι αυτό!) – Γιατί το λέμε έτσι; (της Αρετής Κοσμοπούλου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τις προηγούμενες ημέρες είχα την ευκαιρία να βρεθώ στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου. Αυτό το διάστημα στο χωριό επικρατεί αναβρασμός λόγω του τρύγου. Αμπέλια, εργάτες, κοφίνια, μηχανήματα πάνε και έρχονται και μια παραγωγική περίοδος που θα κρατήσει μερικούς μήνες ξεκινά. Συνειρμικά, λοιπόν, μου ήρθε στο μυαλό η φράση «Ας πάει και το παλιάμπελο», την προέλευση τη οποίας έψαξα και ομολογώ πως δεν μπορούσα να φανταστώ που και γιατί ειπώθηκε για πρώτη φορά.

Ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο, κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα, όπου για πρώτη φορά το 1840 θα συμβεί μια σπουδαία «καινοτομία» που θα καθορίσει το νεοελληνικό θέατρο, θα επηρεάσει τα ήθη της εποχής και θα προκαλέσει σίγουρα αναστάτωση στους αθηναϊκούς κύκλους.

Είναι λοιπόν η χρονιά που για πρώτη φορά γυναίκες ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι και υποδύονται γυναικείους ρόλους ερμηνεύοντας όπερα! Η εμφάνιση της Ιταλίδας Ρίτα Μπασσο, μιας εξαιρετικά εντυπωσιακής και πληθωρικής γυναίκα συνοδευόμενη από την επίσης χαρισματική και όμορφη Λούλη προκαλούν και όχι άδικα τον θαυμασμό του ανδρικού πληθυσμού, κάνουν πάταγο και μετά το πέρας των παραστάσεων απολαμβάνουν πλήθος δώρων από τους ξετρελαμένους θεατές.

Δαχτυλίδια, βραχιόλια, πολύτιμοι λίθοι, μεταξωτά υφάσματα έκαναν την εμφάνισή τους και κοντά σε αυτά κατέφθαναν και οι κοτούλες, τα γουρουνάκια και τα αρνάκια… Υπήρχε λοιπόν μεγάλη ποικιλία και κάθε εκδήλωση ενθουσιασμού συνοδευόταν από πεσκέσια που ήταν σε θέση να προσφέρει ο θεατής ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση φυσικά.

Ένα βράδυ λοιπόν, παρακολούθησε την παράσταση ένας ηλικιωμένος αγρότης, ο γερο Λούκας. Γνωρίζοντας ο ίδιος ότι μετά το πέρας της παράστασης έπρεπε και αυτός να αποδώσει τα δέοντα στις δυο αρτίστες, πουλάει όσο-όσο ένα αμπέλι και πραγματικά στέκεται πολύ τυχερός, γιατί εκείνο το βράδυ, κατά τη διάρκεια της παράστασης, η Λούλη σηκώνει αναπάντεχα το φουστάνι της μέχρι το γόνατο, φαίνεται η γάμπα της και το αντρικό κοινό ψυχορραγεί!

Αναφέρονται μέχρι και λιποθυμικές τάσεις αντρών μέσα στον γενικότερο πάταγο που δημιουργήθηκε. Ο γερο Λούκας εκστασιασμένος από το μοναδικό θέαμα σηκώθηκε και φώναξε «Για χατίρι σου ας πάει και το παλιάμπελο».

Σήμερα η φράση λέγεται στις περιπτώσεις εκείνες που νιώθουμε ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατό τρόπο ή τα μέσα για να πετύχουμε ή/και αποδεχόμαστε μια πρόκληση που αξίζει, ρισκάρουμε γιατί στην ουσία δεν έχουμε να χάσουμε κάτι περισσότερο.

Ας πάει και το παλιάμπελο, δε νοιάζομαι σταλιά
τον κόσμο στα παπούτσια μου τον γράφω στα παλιά
(…)
Και αν δεν έχουμε όλοι
γεμάτο πορτοφόλι
έχουμε καλή καρδιά

(Καλλιτέχνης: Βλαχοπούλου Ρένα – Συνθέτης: Μουζάκης Γιώργος – Στιχουργός: Σακελλάριος, Αλέκος Γιαννακόπουλος Χρήστος)

Υ.Γ. Στέλνουμε στους οινοπαραγωγούς της περιοχής μας ευχές για καλό τρύγο, οι κόποι τους να ευοδωθούν και αυτή να είναι μια ακόμη εύγεστη χρονιά για τους τοπικούς μας οίνους.

Αρετή Κοσμοπούλου – Φιλόλογος


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 950 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.