«Αφού κανένας δεν σε τύφλωσε, τι φωνάζεις…;» – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

«Αφού κανένας δεν σε τύφλωσε, τι φωνάζεις…;» (Ομήρου Οδύσσεια – Οδυσσέας στον Κύκλωπα Πολύφημο)

Η Ανατολική Αττική είναι μια περιοχή πλούσια σε φυσικό πλούτο, με πευκόφυτα δάση, παραλίες, βουνά. Ένας επίγειος παράδεισος. Όχι τυχαία, λοιπόν, την επέλεξαν όσοι πλούτιζαν με συνοπτικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και μετά, και σιγά-σιγά και μικρομεσαίοι, προκειμένου να γίνει το παραθεριστικό τους θέρετρο.

Εντόπιζαν το μέρος όπου ήθελαν να στήσουν βίλα, εξοχικό αλλά και απλά σπίτια, και το έκαναν. Το έκαναν χωρίς σχέδιο και οργάνωση. Παράνομα, αυθαίρετα, “φύτεψαν” κτίρια στην κυριολεξία μέσα σε δάση, έκλεισαν με μάντρες ολόκληρες παραλίες.

Τα «αρβανιτοχώρια», όπως ο Μαραθώνας, η Νέα Μάκρη, η Ραφήνα, ο Κάλαμος, ο Βαρνάβας, το Γραμματικό, το Καπανδρίτι, ο Άγιος Στέφανος αλλά και στα νότια το Σούνιο, η Φώκαια, η Ανάβυσσος, γέμισαν με διάσπαρτα σπίτια -μέσα στο πουθενά- και η γη απέκτησε τεράστια χρηματική αξία.

Και οι φωτιές κάθε καλοκαίρι έγιναν συνήθεια. Και έτσι τις βλέπαμε και όλοι εμείς, μέσα από τις οθόνες, σαν ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό γεγονός. Και από καθαρή τύχη όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν θρηνήσαμε νεκρούς, μέχρι που έφτασε η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά.

Όποιος έχει περπατήσει στις περιοχές αυτές, θα γνώρισε από κοντά τους δεκάδες οικισμούς τους, “φυτεμένους” κυριολεκτικά μέσα στα δάση, χωρίς δρόμους διαφυγής, με φράχτες και τοίχους υπερυψωμένους να φυλάνε την ιδιωτική περιουσία και να βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια. Σπίτια που “ξεφύτρωσαν” σε δασικές περιοχές, άλλα αυθαίρετα και άλλα “νόμιμα” μέσω των κατάλληλων “διαδικασιών”.

Και ήρθε η τελευταία πυρκαγιά να μας θυμίσει όλα όσα, εγκληματικά, έγιναν κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ανάλογη και μάλιστα άκρως χαρακτηριστική είναι και η περιοχή Μάτι της Ραφήνας, που έγινε τόπος θανάτου δεκάδων ανθρώπων. Είναι μια περιοχή η οποία δεν είχε σχεδόν καμία ελεύθερη πρόσβαση προς τη θάλασσα! Οι κάτοικοι άφησαν την τελευταία πνοή τους ψάχνοντας να βρουν πόρτες και σκάλες που οδηγούσαν στη θάλασσα μέσα από σπίτια, ιδιωτικές αυλές και μάντρες, πράγμα που φυσικά δεν κατάφεραν λόγω του πυκνού καπνού από τη φωτιά.

Όμως, κανένας δεν έκανε ό,τι έκανε -και στις δύο αυτές περιοχές- από μόνος του. Υπήρχαν καλοθελητές που βοήθησαν: οι βουλευτές των εκάστοτε κυβερνήσεων -του περιβόητου υπολοίπου Αττικής- που σήμερα ωρύονται για ευθύνες, εξυπηρέτησαν κατά κόρον επιχειρηματίες, εισοδηματίες, μεγαλοϊδιοκτήτες εκτάσεων αλλά και μικρούς ιδιοκτήτες.

Και από κοντά, η διεφθαρμένη τοπική αυτοδιοίκηση! Οι τοπικοί άρχοντες φρόντισαν να αλλάξουν σχέδια πόλης, να δημιουργήσουν πόλεις-φαντάσματα (βλ. Ροδόπολη), να “νομιμοποιήσουν” αυθαίρετες περιοχές (βλ. Μάτι), να επιτρέψουν σε επιχειρήσεις να στηθούν η μία πάνω στην άλλη. Και από πίσω, άλλη διαφθορά, οι δημόσιες υπηρεσίες -Δασαρχεία, Πολεοδομίες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ- έβαζαν μέσω διαφόρων κόλπων την τελική υπογραφή και σφραγίδα σε κάθε αυθαιρεσία και παρανομία, “νομιμοποιώντας” τες.

Το κυνήγι για κέρδος από το εμπόριο γης είναι ασταμάτητο και το εσκεμμένα ανοργάνωτο, γραφειοκρατικό κράτος του λαδώματος, της μίζας και της ρεμούλας, που στήθηκε χρόνο με τον χρόνο, δημιούργησαν τις σημερινές ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όλα αυτά μαζί, ηθικός αυτουργός για τους δεκάδες νεκρούς που μετράμε. Εν καιρώ ειρήνης!

Αλλάζει άραγε αυτή η κατάσταση; Μόνο με ριζικές ανατροπές στο πώς λειτουργούμε ως κράτος, ως δημόσια διοίκηση. Το πώς λειτουργούμε όμως ως κράτος είναι ευθέως ανάλογο του πώς λειτουργούμε εμείς όλοι ως άνθρωποι και πολίτες αυτής της χώρας. Απαιτούνται λοιπόν ριζικές ανατροπές μέσα στον καθένα μας, στην αντίληψή μας.

Δύσκολο, έως ακατόρθωτο! Γιατί; Επειδή χρόνια τώρα, γενιές και γενιές διαπαιδαγωγήθηκαν πως εκείνο που προέχει πάντα, το πρώτιστο, το μέγα, είναι το γαμημένο το προσωπικό μας συμφέρον…


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.