Αόρατοι εχθροί του αναπνευστικού… Και μέσα στο σπίτι μας !? (Γράφει η Ρίζου Δ. Αικατερίνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Επειδή αυτόν τον χειμώνα , οι συνθήκες ζωής μας είναι λίγο… διαφορετικές και μένουμε λίγο… παραπάνω μέσα στα σπίτια μας, ας πούμε δυο λόγια για το πως η υγρή ή ξηρή ατμόσφαιρα του χώρου μας, μπορεί να μας ταλαιπωρεί προκαλώντας ερεθισμό στον λαιμό και τη μύτη, αλλά και βήχα, συμπτώματα που φέτος ειδικά, δεν θέλουμε να μας «μπερδεύουν»..

Τους χειμερινούς μήνες, η θερμοκρασία και υγρασία του εισπνεόμενου αέρα τροποποιείται συχνά, γεγονός που μπορεί να οδηγεί σε μείωση της ικανότητας του ρινικού βλεννογόνου να διατηρεί σταθερό τον κλιματισμό των ρινικών κοιλοτήτων. Η  μύτη και ο ρινοφάρυγγας είναι οι πρώτοι που δέχονται τις επιπτώσεις του εισπνεόμενου αέρα, όχι μόνο του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού περιβάλλοντος.

Είναι πράγματι, ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλίζουμε τα σωστά επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού και του εργασιακού μας χώρου, απομακρύνοντας έναν αόρατο εχθρό που επηρεάζει την καθημερινότητα και την υγεία μας!

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα:

Τόσο η πολύ χαμηλή, όσο και η υψηλή υγρασία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας και κυρίως στο αναπνευστικό μας σύστημα. Το κύριο ενόχλημα είναι η αίσθηση απόφραξης ή αντίθετα απόλυτης ξηρότητας της μύτης,  που παρατηρείται κυρίως τη νύχτα και μπορεί να οδηγεί σε ροχαλητό, ενώ το πρωί γίνεται συνήθως αντιληπτό ως ξηρότητα στον λαιμό και αύξηση των εκκρίσεων στη ρινική κοιλότητα. Πιο αναλυτικά:

Χαμηλά επίπεδα υγρασίας:

Ο βλεννογόνος τους μύτης, που ο ένας από τους ρόλους του είναι να λειτουργεί ως φίλτρο και να παγιδεύει τους «ξένους εισβολείς» (μικρόβια, ιούς, αλλεργιογόνα), «ξεραίνεται» σε περιβάλλον με πολύ χαμηλή υγρασία (τζάκια, σόμπες, κλιματισμός) και δεν επιτελεί σωστά το έργο του. Στη μύτη τότε, μπορεί να παράγονται κρούστες, που προκαλούν φαγούρα και συμφόρηση, στοματική αναπνοή με  αίσθημα ξηρότητας του φάρυγγα, ξηρό βήχα, ακόμα  και δυσφορία, ιδιαίτερα σε ασθενείς και με άλλα χρόνια νοσήματα. Η κατάσταση αυτή έχει ως  τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των  λοιμώξεων.

Υψηλά επίπεδα υγρασίας:

Από την  άλλη μεριά, τα πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας, εκτός του ότι ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και ιών, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έξαρση της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος, πολύ περισσότερο μάλιστα, στα παιδιά, στους ηλικιωμένους και στα άτομα με γνωστό αλλεργικό υπόβαθρο. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε, που μια παρατεταμένη περίοδος έκθεσης σε περιβάλλον με υγρασία, αποτέλεσε την αφορμή για να ανακαλυφθεί μια γενικότερη ευαισθησία του αναπνευστικού συστήματος. Και φυσικά, το αναπνευστικό σύστημα δεν είναι το μόνο που επηρεάζεται, αλλά αρκετές παθήσεις μπορεί να επιδεινωθούν σε αντίστοιχες συνθήκες (μυοσκελετικά άλγη, κεφαλαγίες, δερματοπάθειες κ.α.).

Για οποιαδήποτε τιμή κάτω από 30% η ατμόσφαιρα είναι πολύ ξηρή, ενώ πάνω από 50-55% είναι υψηλή.

Πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα:

Φέτος λοιπόν, που «όλο το σύμπαν συνωμοτεί» να μας κρατήσει μέσα στα σπίτια μας,  είτε λόγω του ιού , είτε λόγω του χιονιού, είτε λόγω του θερμομέτρου (σώματος ή περιβάλλοντος …), είναι μια ευκαιρία να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες στο σπίτι και στην δουλειά μας:

 • Αερίζουμε συχνά όλους τους χώρους για αρκετή ώρα!
 • Αγοράζουμε ένα υγρόμετρο για να γνωρίζουμε τα επίπεδα υγρασίας
 • Σε περίπτωση υψηλής υγρασίας:
  • Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε δωμάτια , όπου συγκεντρώνονται υδρατμοί, όπως η κουζίνα και το μπάνιο (δεν ξεχνάμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τον απορροφητήρα).
  • Δεν  στεγνώνουμε ρούχα μέσα στο σπίτι.
  • Απομακρύνουμε φυτά εσωτερικού χώρα (παράγουν υγρασία).
  • Χρησιμοποιούμε αφυγραντήρα ή / και  κλιματιστικό .
  • Διορθώνουμε προβλήματα μόνωσης.
 • Σε περίπτωση «ξηρού» περιβάλλοντος:
  • Αποφεύγουμε (αν υπάρχει η δυνατότητα ) , να χρησιμοποιούμε ως αποκλειστικό μέσο θέρμανσης τζάκι ή σόμπα.
  • Τοποθετούμε στο καλοριφέρ μια υγρή πετσέτα ή ένα μπουκαλάκι με λίγο νερό.
  • Δεν  κοιμόμαστε με πολύ υψηλές θερμοκρασίες  ή με ανοικτό το air condition.
  • Βάζουμε νερό να σιγοβράζει χρησιμοποιώντας και λίγο ευκαλυπτέλαιο κατά προτίμηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως , φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρή και ενυδατωμένη την μύτη μας, που αποτελεί την πρώτη πύλη εισόδου στον οργανισμό μας. 

Δεν αφήνουμε τα συμπτώματα να μας ταλαιπωρούν για πολλές ημέρες, συμβουλευόμαστε τον ΩΡΛ μας και προλαμβάνουμε τις καταστάσεις, όσο ακόμα τα ενοχλήματα είναι ήπια.

Φροντίζουμε λοιπόν τον χώρο μας και τον εαυτό μας, γκρινιάζουμε λιγότερο (για να μην παράγονται και επιπλέον εκκρίσεις) και  ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ την παραμονή στο σπίτι μας!!! θα έρθουν και καλύτεροι χειμώνες…

Ρίζου Δ. Αικατερίνη – Χειρουργός ΩΡΛ ενηλίκων και παίδων

Μεγ.Αλεξάνδρου 22 Φλώρινα, Τηλ.: 23850.23343


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.