Βαλκανική σαλάτα (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Θανάσης Γερμανίδης

1) Στις 20/1/2019, μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα μια κυρία (;) στη Φλώρινα ανήρτησε το εξής κείμενο: “Κοντός ψαλμος αλληλούια, πολύ σύντομα θα τους καταγράψουμε όλους…” Πως να σχολιάσεις μια τέτοια απειλή. “Καταγραφές” πολιτών γινόταν σε μη δημοκρατικά χρόνια. Δύσκολα χρόνια (κατοχή-εμφύλιος-χούντα).

Αυτά για τη μικρή κυρία και καλό είναι να διαβάσει λίγο ιστορία αντί να απειλεί. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει τη γνώμη του, για οποιοδήποτε θέμα. Η μισαλλοδοξία δείχνει τουλάχιστον μικρότητα και ένδεια επιχειρημάτων.

2) Ακούω αρκετούς βουλευτές να αποκαλούν τη σλάβικη γλώσσα της “Βόρειας Μακεδονίας” βουλγάρικη (ή και βουλγάρικο ιδίωμα). Λάθος. Η βουλγαρική γλώσσα είναι σλαβική. Αποκαλείται για λόγους εθνικούς βουλγάρικη. Οι πρωτοβούλγαροι ήταν τουρκομογγολικής καταγωγής, ήρθαν από τις περιοχές του Βόλγα και κατοίκησαν τις περιοχές της Βουλγαρίας…

Στα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ. πριν από αυτούς είχαν έρθει στα Βαλκάνια τα σλάβικα φύλλα τον 6ο αιώνα μ.Χ. Οι Βούλγαροι εκσλαβίστηκαν ως προς τη γλώσσα. Τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά τους διαφέρουν από αυτά των Σλάβων. Και σήμερα η Βουλγαρία αποκαλεί την γλώσσα των Σκοπίων βουλγαρική.

Όσον αφορά τα πολιτιστικά στοιχεία των λαών της Βαλκανικής, δεν είναι εύκολο να τα ξεχωρίσεις ως απολύτως διακριτά (σε αυτό συμφωνούν όλοι οι σοβαροί ιστορικοί – εξαιρώ τους εθνικιστές). Έτσι το σωστό είναι να πούμε ότι “…στα Βαλκάνια είναι αδύνατο να ξεχωρίσουν οι εθνότητες και οι πολιτισμοί…” (Βασίλης Ραφαηλίδης – Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας 23/1/2019).

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης καταγράφει τους λαούς που εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια: Σλάβοι-Γερμανοί-Μογγόλοι-Βλάχοι-Αλβανοί (Αρβανήτες)-Βούλγαροι-Άραβες- Πετσενέκοι (Μογγόλοι)-Κουμάνοι (Μογγόλοι)-Φράγκοι-Νορμανδοί (Βίκινγκς)

Καλή όρεξη.

ΥΓ1: Η μικρή κυρία δεν ανήκει στον χώρο της Ν.Δ. Ανήκει σε ένα “προοδευτικό” πολιτικό χώρο, που δεν τον αναφέρω για να μην θεωρηθεί ότι επιθυμώ να τον διαβάλλω. Εξάλλου ανόητοι υπάρχουν παντού και πάντα.

ΥΓ2: Εξαιρετικό είναι το βιβλίο “Μακεδονικές ιστορίες και πάθη 1870-1990” από την Αναστασία Καρακασίδου – Εκδ. Οδυσσέας

Θανάσης Γερμανίδης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

One thought on “Βαλκανική σαλάτα (του Θανάση Γερμανίδη)

 • 26/03/2019, 17:36
  Permalink

  1.η βουλγαρική ειναι σλαβική γλωσσα
  2. η γλωσσα που μιλανε στα Μπίτολα, Φλώρινα κλπ. ειναι διάλεκτος της βουλγαρικης ή βουλγαρικά όπως τα μιλουσαν πριν από 100 χρόνια.
  3. η γλωσσα των εντοπίων και των σκοπιανων δεν ειναι σερβική. όχι ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση απ-ό τα βουλγαρικά στα σερβικά αλλά υπάρχουν διαφορές.
  4. αν δουμε τον χάρτη της μεγάλης Βουλγαρίας του 1878 θα δουμε ότι και η δυτική μας Μακεδονία ηταν μέσα, επειδή θεωρουσαν τους βουλγαρόφωνους Βούλγαρους.
  5. εμεις λέμε πως οι βουλγαρόφωνοι, νυν δίγλωσσοι, δεν ηταν Βούλγαροι αλλά εκβουλγαρισθέντες Έλληνες.
  6. για εκείνη, όμως, την εποχή ηταν δύσκολο να διακρίνει κανείς αν ηταν Βούλγαροι ή Έλληνες. ανάλογα με τα όπλα και την όρεξη για πόλεμο που ειχε το κάθε έθνος.
  7. οι σλαβόφωνοι ή βουλγαρόφωνοι Έλληνες όφειλαν να διαλέξουν στρατόπεδο ή Ελλάδα ή Βουλγαρία. σε καιρούς πολέμου δεν ταιριάζει το “δεν ξέρω, δεν με ενδιαφέρει, εγώ ειμαι εντόπιος και τίποτα άλλο”.
  8. σήμερα δεν υπάρχει όρεξη για πόλεμο, οπότε ο διάλογος οδηγει σε υποχωρήσεις.
  περισσότερα εδω: https://docs.google.com/document/d/17IOJXkwpu9VbANRJfM0BxBuvNioqkDefklVJnnNTP9E/edit?usp=sharing

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.