Βαρεῖαν ἐχθροῖς καὶ φίλοισιν εὐμενῆ (Χρονογράφημα του Φοίβου Ιωσήφ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Είναι ο στίχος 809 από την Μήδεια του Ευριπίδη. Ο ποιητής είναι σαφής, δεν αφήνει περιθώρια λάθους η παρανόησης. Ανελέητοι με τους εχθρούς και φίλοι με τους φίλους. Δεν αφήνει καμία αμφιβολία επιείκειας και μαλθακότητας απέναντι στους διαγνωσμένους εχθρούς. Η φιλία πρέπει να τιμάται με την φιλία και η εχθρότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται με θάρρος και γενναιότητα.

Όταν αντιμετωπίζεις τον εχθρό με καλοσύνη δείχνεις αδύναμος όπως πολύ εύστοχα και ο Νίτσε χαρακτηρίζει την καλοσύνη ως αδυναμία. Αν θελήσεις να βρείς το δίκαιό σου με πραότητα και ταπεινότητα σίγουρα θα είσαι ο χαμένος.

Στη ζωή και ιδιαίτερα στις διεθνείς σχέσεις των κρατών θα βρείς το δίκαιό σου μόνον μέσα από την δύναμη των αποφάσεων και των όπλων.

Οι διεθνείς οργανισμοί ειρήνης έχουν δημιουργηθεί για να βρίσκει φωλιά παρηγοριάς ο ηττημένος και όχι για να του απονέμεται το δίκιό και τα εδάφη του.

Είχε πεί χαρακτηριστικά ο Ετσεβίτ μετά την κατάληψη της μισής Κύπρου: Αν οι Έλληνες θέλουν να ξαναπάρουν πίσω την Κύπρο μπορούν να την πάρουν μόνον με τις λόγχες, με τον ίδιο τρόπο  που την πήραμε κι εμείς. Αφού εμείς δεν είχαμε τις ανάλογες λόγχες τρέχαμε στον Ξαβιέ Κουεγιάρ στον ΟΗΕ για να ακούσουμε τα παρηγορητικά λόγια του Ιερέα πριν την ταφή. Μάλλον στην ταφή δεν παρευρεθήκαμε, στο μνημόσυνο μας χάϊδεψαν το κεφαλάκι και μας είπαν: άντε στο σπίτι τώρα και αν ξαναχρειαστείτε παρηγοριά, μην διστάσετε, θα έχουμε πάρει και εξαιρετικές μοιρολογίστρες για τις πένθιμες νύχτες σας.

Αφού πέρασε η κακιά η ώρα και οι Μογγόλοι άρχισαν να εισπράττουν από την όμορφη Κυρά Κερύνεια και την Μόρφω, ήρθε η μεγάλη κατραπακιά, κατ’ ευθείαν στο δόξα πατρί. Γιορτάσαμε όλοι μαζί την  κατάληψη του θρόνου της εξουσίας από το Αμερικανικό ναυτικό. Σκύψτε παιδιά για να είμαστε όλοι ίσοι, χαζοί και έξυπνοι όλοι στην χύτρα ταχύτητος Sitram.

Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κι αλλιώς, αφού και το θρήσκευμά μας μιλάει για ισότητα, σκύψαμε, αφού πλυθήκαμε βέβαια πρώτα καλού κακού. Πολιτική και θρησκευτική εξουσία ομονόησαν για το καλό του λαού και της Ελλάδος και της Τουρκίας. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί αν δεν θέλουμε οι γείτονες να εκμανούν και να μην υπολογίσουν την ανδρική μας καθαριότητά. Ααα, είπαμε, πριν απ’ όλα ταπεινοί και μετά Έλληνες.

Η τήρηση των καθηκόντων μας απέναντι στους γειτόνους και τον προπάτορα Αβραάμ πρέπει να είναι συνεχής και βαθιά. Όσο πιο βαθιά τόσο πιο καλά, ας πονάει και λίγο, τα αγαθά πόνοις κτώνται.

Εδώ και κάποιες χιλιάδες χρόνια τώρα έχουμε πιεί τα αμίλητο νερό, προσκύνημα και σιωπή. Άκρα του τάφου σιωπή και του Παναθηναϊκού η ιαχή.

Το καλό είναι ότι προχωράμε με δύναμη και σιωπή, εκκωφαντική σιωπή. Πνίγουμε μέσα μας τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, τον Πλάτωνα και τον Επίκουρο και υμνολογούμε του τυροκόμους της μέσης Ανατολής και τα χάφ του Ολυμπιακού. Εσείς βλέπετε προκοπή για τούτον τον ιστορικότερο τόπο της υφηλίου; Δεν είναι στις προθέσεις μου να σας απογοητεύσω, γι αυτό και θα θάψω μέσα μου την ιερή αγανάκτηση της φυλής μου.

Φοίβος Ιωσήφ

Φοίβος Ιωσήφ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.