Βασικές Έννοιες Λογιστικής (του Σταμάτη Γαργαλιάνου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σταμάτης Γαργαλιάνος (β)Αρθρο του συνεργάτη μας Σταμάτη Γαργαλιάνου – Πτυχιούχου Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Λογιστική και καθημερινή ζωή

Για να καταλάβει κάποιος τις βασικές έννοιες της Λογιστικής θα πρέπει σίγουρα να σκεφθεί πως η ίδια μας η ζωή είναι βασισμένη στην Λογιστική, διότι όλες μας οι πράξεις, ακόμη κι αυτές που ΔΕΝ έχουν σχέση με χρήματα ή γενικότερες οικονομικές συναλλαγές, έχουν σχέση, έμμεσα ή άμεσα, με την Λογιστική.

Πρωταρχικό παράδειγμα είναι η φιλία: ένας άνθρωπος εκμυστηρεύεται σ΄ έναν φίλο του τα μυστικά του μόνον αν κι αυτός του λέει τα δικά του. Μια μητέρα δίνει στο παιδί της όλη της την αγάπη, όμως και το παιδί της, το ανταποδίδει με την δική του. Πληρώνουμε για βενζίνη στο αμάξι μας, αλλά αυτά τα χρήματα μας προσφέρουν την άνεση του ταξιδιού. Παντού και πάντα υπάρχει μια τάση για εξισορρόπηση. Αυτή ακριβώς είναι η πρώτη και η βασικότατη αρχή της Λογιστικής.

Ακόμη περισσότερο μπορούμε στην συνέχεια να μιλήσουμε και για παραδείγματα από καθαρά χρηματικές συναλλαγές: ο πατέρας δίνει στο έφηβο παιδί του, πχ. 30 ευρώ για να πάει μια εκδρομή, και όταν επιστρέφει του ζητά λογαριασμό, δηλαδή που τα ξόδεψε, πόσα του έμειναν ως υπόλοιπο. Το ίδιο το παιδί οφείλει να ελέγχει, στη διάρκεια της εκδρομής, το που ξοδεύει αυτά τα χρήματα, έτσι ώστε να του είναι αρκετά για όλες του τις ανάγκες, αλλά και να μη χρειασθεί να δανεισθεί από κάποιο άλλο παιδί ή συνοδό του!

Μια οικογένεια: βασικό παράδειγμα εφαρμοσμένης απλής Λογιστικής

Ένα άλλο καλό παράδειγμα -και πολύ πιο κοντινό στην επαγγελματική Λογιστική απ’ ότι τα προαναφερθέντα- είναι το οικονομικό ζήτημα κάθε οικογένειας, σε όλες τις χώρες του κόσμου : ένα σπίτι όπου μένουν ορισμένα άτομα που αποτελούν μια οικογένεια, είναι ο χώρος που η Λογιστική, με απλό τρόπο φυσικά, μπαίνει καθημερινά στη ζωή τους, ηθελημένα ή ασυνείδητα.

Οι γονείς εργάζονται για να ζήσουν οι ίδιοι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ελέγχοντας καθημερινά τα έξοδα και τα έσοδά τους, με στόχο να ζουν όσο γίνεται πιο άνετα και χωρίς υπέρογκες θυσίες. Ένα ζητούμενο γι’ αυτούς είναι επίσης το να μην καταφεύγουν σε δάνεια για να πληρώσουν τα χρέη τους, -κάτι που βέβαια αρχίζει και γίνεται μια εφιαλτική πραγματικότητα για πολλά νοικοκυριά, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι οικογένειες λοιπόν σε όλο το κόσμο έχουν την τάση να εξισορροπούν τα έσοδα με τα έξοδά τους. Σπάνια θα δούμε οικογένεια να δημιουργείται με κυρίαρχο στόχο να κερδίσει χρήματα ή με στόχο να ζουν εις βάρος των άλλων οικογενειών.

Συνεχίζουμε το ανωτέρω παράδειγμα για να δούμε στην πράξη το πώς μια οικογένεια εφαρμόζει, έστω και πολύ απλοϊκά, τις βασικότατες αρχές της Λογιστικής. Εννοείται πως η οικογένεια αυτή είναι μια μέση περίπτωση, χωρίς ακρότητες -διαζύγια, μεγάλους μισθούς ή ανεργία, και φυσικά όχι με μεγάλες φιλοδοξίες.

Ο πατέρας της οικογένειας γνωρίζει πολύ καλά πως τα χρήματα που κερδίζει ο ίδιος ή η σύζυγός του είναι τα έσοδά τους, στα οποία πρέπει να βασισθούν για να ζήσουν μια αξιοπρεπή και άνετη ζωή. Ταυτόχρονα γνωρίζει πως κάθε μήνα πρέπει να πληρώνει κάποια ποσά για τροφή, ενοίκιο και άλλες ανάγκες, τα οποία ονομάζονται έξοδα. Είναι σίγουρος, και χωρίς να γνωρίζει Λογιστική, πως αν τα έσοδά του είναι μεγαλύτερα από τα έξοδά του σε μόνιμη χρονική βάση, τότε θα ζούνε μια καλή ζωή.

Γνωρίζει επίσης πως αν τα έξοδά του είναι μεγαλύτερα από τα έσοδά του, η ζωή του ιδίου και της οικογένειάς του θα είναι δύσκολη και, πιθανόν να χρειασθεί να καταφύγει σε δανεισμό -από τράπεζες ή άλλες πηγές. Τέλος, αν τα έξοδά του είναι τα ίδια σε ποσότητα με τα έσοδά του σε μόνιμη βάση, θα ζει ενδεχομένως σε μια διαρκή οικονομική ανασφάλεια και φόβο.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *