“Βγάλτε τις μάσκες…” – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

«Ακατάλληλον κάτω των 18 ετών», λέει η σήμανση. Μα είστε τρελοί; Ποιος το κρίνει αυτό όταν τα παιδιά μας πλέον ψηφίζουν στα 17; Και εδώ θέλω την προσοχή σας, αγαπημένοι μου:

Ένας δεκαεπτάχρονος στα χρόνια τα δικά μου θεωρούνταν ανήλικος. Σήμερα έχει δικαίωμα ψήφου. Από την άλλη, ένας δεκαεπτάχρονος που σήμερα ψηφίζει, δεν μπορεί να βγάλει άδεια οδήγησης και επίσης δεν μπορεί να δει το «Joker».

Ένας δεκαεπτάρης που ψηφίζει μπορεί κάλλιστα και άνετα να καταναλώσει όση βία θέλει στον προσωπικό του υπολογιστή ή στην κονσόλα παιχνιδιών. Ένας δεκαεπτάρης για τον νόμο σήμερα είναι σεξουαλικά ώριμος. Όντας τέτοιος, όμως, δεν μπορεί να δει το «Joker».

Ένας δεκαεπτάρης σήμερα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει για την ταυτότητα του φύλου του. «Joker» όμως; Όχι, «Joker» δεν θα δει. Να συνεννοηθούμε, όμως, στα βασικά, αγαπημένοι μου.

Η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησε την ταινία «Joker» ως κατάλληλη για ενηλίκους άνω των 18 ετών. Η αντίστοιχη γαλλική επιτροπή θεωρεί ότι μπορείς να τη δεις αν έχεις κλείσει τα 12! Οι Ιάπωνες τη βρίσκουν κατάλληλη για δεκαπεντάχρονους. Στο Κεμπέκ του Καναδά τη βλέπουν οι δεκατριάχρονοι, αλλά στο Βανκούβερ πρέπει το παιδί να είναι ένα χρόνο μεγαλύτερο.

Ειλικρινά, αγαπημένοι μου, σκέφτομαι το τι θα συνέβαινε αν ένας δεκαεξάχρονος Γιαπωνέζος τουρίστας αποφασίσει να δει την ταινία στην Αθήνα. Θα πάει αυτόφωρο σιδηροδέσμιος;

Αυτό το τσίρκο που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, αγαπημένοι μου, δεν στήθηκε, φυσικά, με την επίσκεψη της Αστυνομίας στις αίθουσες. Στήθηκε νωρίτερα, όταν η καλή μας Επιτροπή συνεδρίασε και έκρινε ότι, για να δεις το «Joker», πρέπει να είσαι σε ηλικία τέτοια ώστε να είσαι έτοιμος να πας στον στρατό.

Θα μου πείτε ότι πρόκειται για δημόσιο θέαμα και η Πολιτεία οφείλει, τουλάχιστον, να εκδίδει μία οδηγία, έτσι για να τηρούνται τα προσχήματα. Οδηγία ναι, να συμφωνήσω. Εδώ, όμως, πρόκειται για απαγόρευση.

Στη δική μας χώρα, ο νομοθέτης έκρινε ότι οφείλει, εκτός από τη διάπλαση, να έχει άποψη και για τη ψυχαγωγία των παίδων. Το αν θα βλέπουν την ταινία τα δεκαπεντάχρονα είναι θέμα των γονιών και κανενός νόμου.

Αν οι γονείς έχουν κριτήριο, θα μπορούν να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν στα ανήλικα παιδιά τους να πάνε στο σινεμά και να δουν μια ταινία σαν το «Joker». Και να τους αναλύουν (εφόσον μπορούν) τα μηνύματα κάθε ταινίας.

Και εντάξει, ας υποθέσουμε ότι ένας δεκατετράχρονος δεν είναι σωστό να εκτίθεται σε μία βίαιη ταινία. Όμως το γνωρίζουν εκεί στην επιτροπή ότι οι σκηνές του «Joker» είναι κάτι σαν τα «στρουμφάκια» μπροστά στα περισσότερα βιντεοπαιχνίδια που παίζουν τα παιδιά;

Τη λέξη downloading δεν την ξέρουν; Δεν ξέρουν ότι τα παιδιά μπορούν στο σπίτι να κατεβάσουν στον υπολογιστή τους ή στο κινητό τους όποια ταινία θέλουν; Ταινία και σκληρή και πορνογραφική και δολοφονική χωρίς καν να τους πάρει χαμπάρι κανείς;

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από ακατάλληλο περιεχόμενο αλλά εκεί φαίνεται ότι ο… Ιωάννης Μεταξάς δεν είχε προβλέψει για να φτιάξει έναν νόμο που θα τον εφαρμόζουν μετά από 100 χρόνια.

Η πληροφορία που προσλαμβάνει ένας δεκαεπτάχρονος σε ένα Σαββατοκύριακο έχει μεγαλύτερο όγκο και ένταση από όσα μάθαινε ένας συνομήλικός του πριν από σαράντα χρόνια στον ίδιο χρόνο.

Η σήμανση «ακατάλληλο για ανηλίκους» για την ταινία της χρονιάς είναι, απλώς, γελοία. Γελοία στο σύνολό της είναι η ύπαρξη του σχετικού ηλικιακού περιορισμού.

Δεν γίνεται να απαγορεύεις σε έναν ψηφοφόρο την πρόσβαση σε θέμα που διεγείρει το κοινωνικό ενδιαφέρον. Η πολιτική συζητάει για το «Joker», πλην όμως απαγορεύεται σε ψηφοφόρους να διαμορφώσουν άποψη!

Υπάρχει πολιτική βούληση πίσω από αυτήν την απόφαση; Τι να σας πω, δεν ξέρω. Αλλά δεν το πιστεύω. Κανείς, εν έτει 2019, δεν μπορεί να επιβάλει νόμους που, έτσι κι αλλιώς, τους καταργεί η πραγματικότητα και η καθημερινότητα.

Θα σας πω μόνο τούτο: φίλος μου είπε ότι βρήκε το «Joker» διαθέσιμο στο διαδίκτυο για download σε σαράντα δευτερόλεπτα! Υποθέτω ότι ένας πιτσιρικάς θα μπορούσε να το κάνει στον μισό χρόνο!

Και κάτι άλλο: Η «απαγόρευση» είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαφημίσεις κάτι. Απόδειξη; Η ταινία σπάει ταμεία! Όπου και να προβάλλεται κάνει ρεκόρ εισιτηρίων. Ρεκόρ εισιτηρίων έκανε και στην πόλη μας.

Με αγάπη εύα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *