Βλέπε άκου μη μιλάς – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τούτες τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ..

Η κυβέρνηση εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα που ανέκυψε από τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση για την υπόθεση των νέων αποκαλύψεων από τον κοριό της ΕΥΠ που εμφανίζει ακόμα και πρώην υπουργό της Ν.Δ να “ψωνίζει” ανήλικες.

Οι νέες αποκαλύψεις κάνουν ακόμα χειρότερη την εικόνα του πολιτικού βόρβορου καθώς είναι ηλίου φαεινότερο πως στην πολιτικοδημοσιογραφική αγορά κυκλοφορούν απομαγνητοφωνήσεις παλαιών ηχογραφημένων συνομιλιών που δείχνουν το ερεβώδες παρασκήνιο αλλά και παράνομες πράξεις με την εμπλοκή ακόμα και πολιτικών προσώπων.

Η πολιτική ζωή θυμίζει βρετανική λέσχη όπου τηρούνται οι κανόνες των…κυρίων, ενώ την ίδια ώρα στα δωμάτια συμβαίνουν διάφορα παράνομα πράγματα.

Τραγική η κατάσταση, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ξέρετε όμως ποιο είναι το περίεργο; Ότι μπροστά σε όλες αυτές άθλιες αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τώρα τελευταία όλοι εμείς αντιδρούμε σαν τις κοπελίτσες του Παρθεναγωγείου που ένα βράδυ βλέπουν ξαφνικά τον επιστάτη γυμνό με όλα τα κάλλη του σε δημόσια θέα.

Βάζουμε το χέρι στο στόμα, αφήνουμε επιφωνήματα έκπληξης και γουρλώνουμε τα μάτια. Θα μου πείτε είναι άλλο να ξέρεις τι βρίσκεται κάτω από το παντελόνι του επιστάτη και άλλο να το βλέπεις μπροστά στα μάτια σου.

Όλο αυτό είναι, ασφαλώς, εξόχως διδακτικό. Η ανατομία του επιστάτη και του πολιτικού συστήματος, είτε είσαι κοπελίτσα στο Παρθεναγωγείο είτε πολίτης που διαβάζεις, βλέπεις, μαθαίνεις, αντιλαμβάνεσαι και θυμάσαι πώς λειτουργούν, πώς λειτουργούσαν ανέκαθεν τα πράγματα.

Ανέκαθεν λέμε και γράφουμε για τους πολιτικούς που καλλιέργησαν ή υπέθαλψαν τη λειτουργία παρακρατικών μηχανισμών, που εξευτέλισαν “κάθε λέξη του Συντάγματος”, που χρησιμοποίησαν ανήθικες πρακτικές που προσβάλλουν, που αλλοιώνουν ή καταλύουν λειτουργίες του πολιτεύματος.

Και όλα αυτά καλώς λέγονται και γράφονται, και εδώ δεν χωράνε συμψηφισμοί του τύπου: «Ναι εγώ το έκανα αλλά τα έκανες κι εσύ όταν ήσουν κυβέρνηση». Πάνε εξήντα χρόνια από τη δολοφονία του Λαμπράκη από παρακρατικούς και τριάντα από το βρώμικο ’89, ‘όμως ξεχνάμε κάτι: Τίποτα από όσα συζητάμε και όσα ζούμε δεν θα είχε συμβεί, αν δεν υπήρχαν επίορκοι κρατικοί και δικαστικοί λειτουργοί.

Ομοίως τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν στην Αστυνομία δεν κυκλοφορούσαν αξιωματικοί που λειτουργούν ως μέλη συνδικάτου του εγκλήματος, που κάνουν δουλειές στις παρυφές του πολιτικού συστήματος.

Περιέργως δεν ασχολούμαστε ιδιαίτερα με όλους αυτούς. Ειδικά οι δικαστικοί αντιμετωπίζονται καμιά φορά περίπου ως υπάλληλοι που, μην έχοντας άλλη επιλογή, υπάκουσαν στις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων.

Ναι, ασφαλώς, ο πολιτικός δάκτυλος προσδίδει, ας πούμε, κάποια ελαφρυντικά στη συμπεριφορά τους. Στην τελική με δημοσίους υπαλλήλους έχουμε να κάνουμε, με ανθρώπους που παίρνουν έναν συμβατικό μισθό και γύρω τους βλέπουν να γυρίζουν εκατομμύρια. Όμως του κερατά, είναι, αλήθεια, τόσο απίθανο να βρεθεί ένας, έστω ένας και να καταγγείλει την βρωμιά όταν γεννιέται, την ώρα της σποράς;

Δεν έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε μόνο με κακούς, αδίστακτους πολιτικούς που, ούτως ή άλλως, υπάρχουν, και ευδοκιμούν σε όλες τις παρατάξεις. Δεν βρίσκουμε μπροστά μας μόνο επίορκους δικαστικούς και διεφθαρμένους αστυνομικούς.

Παρατηρούμε και τη σκοτεινή ύλη ενός μικρού σύμπαντος που περιστρέφεται γύρω από αυτούς. Ενός μικρού σύμπαντος που ξέρει και δεν μιλάει. Που γνωρίζει, αλλά δεν παρεμβαίνει. Που ενώ πρέπει να ουρλιάζει αυτό σιωπά.

Και. Ειλικρινά, είναι φορές που σκέφτομαι ότι αυτή η συμπεριφορά, του «βλέπε άκου μη μιλάς», αυτού του μικρού σκοτεινού σύμπαντος αντανακλά τον δικό μας κυνισμό, τη δική μας στωικότητα που το κρατάει όρθιο…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.