“Βοήθεια στο Σπίτι” με τη συμβολή του ΕΣΠΑ

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Του Σταύρου Γεωργούλα

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αφορά κυρίως άτομα της τρίτης ηλικίας και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν πλήρως την καθημερινότητά τους, με έμφαση σε όσους ζούνε μόνοι τους ή δεν έχουν την απαραίτητη φροντίδα από την οικογένεια ή τους οικείους τους ή δεν έχουν το απαιτούμενο εισόδημα ώστε να εξασφαλίσουν διάφορες αναγκαίες για τη διαβίωσή τους υπηρεσίες.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η παραμονή των ωφελούμενων στο οικείο κοινωνικό τους περιβάλλον και η αποφυγή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού και της χρήσης ιδρυματικής φροντίδας.

Αυτό επιτυγχάνεται με παροχή υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων, μέσα από ιατρική και νοσηλευτική μέριμνα και φυσιοθεραπεία, συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη όπου αυτή είναι απαραίτητη, ικανοποίηση βασικών αναγκών διαβίωσης που ο ωφελούμενος δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει μόνος του καθώς και διεκπεραίωση καθημερινών υποχρεώσεων όπως η πληρωμή λογαριασμών ή η συνοδεία σε διάφορες υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα εξασφαλίζει διαχρονικά θέσεις εργασίας σε καταρτισμένα στελέχη και επιστήμονες, όπως κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και οικιακές βοηθούς.

Σήμερα οι ωφελούμενοι του προγράμματος αγγίζουν τις 120.000 πανελλαδικά, ενώ οι εργαζόμενοι που απασχολούνται αγγίζουν τις 4500.

Στους Δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, το πρόγραμμα διανύει τη δεύτερη δεκαετία λειτουργίας του, καθώς ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σε εκατοντάδες ωφελούμενους που, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία της κρίσης, έχουν ανάγκη από βοήθεια προκειμένου να ζήσουν όσο πιο ανθρώπινα επιτρέπουν οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κρίση.

Το “Βοήθεια στι Σπίτι” ξεκίνησε ως δράση με τη συνδρομή του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και εξαπλώθηκε έπειτα σε όλους τους τότε «Καποδιστριακούς» Δήμους της χώρας με χρηματοδότηση από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγείας και Πρόνοιας.

Παρά τη διακοπή της χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκούς πόρους πριν από περίπου μία δεκαετία, το «Βοήθεια στο Σπίτι» συνεχίζει σήμερα τη λειτουργία του χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους, καθώς έχει ενσωματωθεί πλήρως στις σταθερές και μόνιμες δομές και υπηρεσίες των δήμων.

Σύντομο ιστορικό του προγράμματος

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά το 1977 σε ορισμένους Δήμους της χώρας (σε πρώτη φάση συμμετέχουν πάνω από 100 ΚΑΠΗ σε όλη τη χώρα). Συνολικά εντάσσονται σε πρώτη φάση 51 Δήμοι και σε δεύτερη φάση άλλοι 51, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας. Στην αρχή το πρόγραμμα απευθυνόταν αποκλειστικά σε ηλικιωμένους. Από το 1999 στο πιλοτικό πρόγραμμα εμπλέκονται και οι «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» μέσα από το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με χρηματοδότηση και εποπτέια από το ΥΠΕΣΔΑ. Το πρόγραμμα διευρύνεται ώστε να περιλαμβάνει και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Από το 2002, μέσω του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στόχος είναι η εφαρμογή και επέκταση του προγράμματος και στους υπόλοιπους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέχρι το 2012, πάνω από 850 δομές σε όλη χώρα εξυπηρετούν περίπου 75.000 δικαιούχους, ενώ απασχολούνται σε αυτό περίπου 3.300 εργαζόμενοι. Το 2012 το Πρόγραμμα έπαψε να χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια, χάρη όμως στους αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι του προγράμματος και κοινωνικοί φορείς που ανέδειξαν την αναγκαιότητά του, συνεχίζει να λειτουργεί στηριζόμενο πλέον εξ ολοκλήρου σε εθνικούς πόρους.

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» ως… “συγγενής ” για τους ωφελούμενους

Σε επικοινωνία που είχαμε με εργαζόμενους και υπεύθυνους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στους Δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου, διαπιστώσαμε την ουσιαστική συμβολή του προγράμματος στη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι νοσηλευτές/ τριες και οι οικογενειακοί βοηθοί καθημερινά επισκέπτονται σπίτια τόσο στις πόλεις της Φλώρινας και του Αμυνταίου όσο και σε Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, εξυπηρετώντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Παρά τις δυσκολίες κατά την υλοποίησή του και τις πολλές αλλαγές που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια, πέτυχε μέσα από τον καθημερινό αγώνα των εργαζομένων να καταξιωθεί στη συνείδηση του πολίτη ως μία δράση ουσιαστικής κοινωνικής βοήθειας προς τις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.

Όπως αναφέρθηκε από εργαζόμενους στο πρόγραμμα, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, ενώ στην αρχή υπήρχε καχυποψία και δυσπιστία από πλευράς πολλών ωφελούμενων, με την πάροδο του χρόνου και την καθημερινή “τριβή” με το ανθρώπινο δυναμικό του προγράμματος, η νοοτροπία πλέον έχει αλλάξει και ο κόσμος, που στην αρχή δίσταζε να βάλει “ξένους” στο σπίτι του, πλέον εκδηλώνει την εμπιστοσύνη του και την ικανοποίησή του για την αρωγή που του προσφέρεται.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κοινωνική λειτουργός του προγράμματος στον Δήμο Αμυνταίου, το «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει καταστεί πλέον «συγγενής» των ανθρώπων που εξυπηρετεί.

Και αυτό έχει γίνει πραγματικότητα με τη διαχρονική συμβολή των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Εργαλείων.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.