ΓΑΜΟΣ: Η ΣΥΖΕΥΞΗ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΚΟΣΜΩΝ

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γράφει η Ερασμία Ιωαννίδου*

Οι διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν υψηλά επίπεδα οικειότητας και κυρίως οι ερωτικές σχέσεις δεν κατακλύζονται πάντα από συναισθήματα με θετικό πρόσημο έχουν και την άλλη εκδοχή αυτή της έντασης,της  ανασφάλειας, της εμμονής και του άγχους που κάνουν με τον καιρό την εμφάνιση τους εντονότερη.

Για να διατηρηθούν οι ψυχικές και εγκεφαλικές ενώσεις χρειάζεται σωστή προσέγγιση, συχνή αλληλεπίδραση και μεγαλη προσπάθεια προσαρμογής. Οι άνθρωποι είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους και όμως δημιουργούν δεσμούς προσπαθώντας να συνυπάρχουν αρμονικά σε οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας και εξέλιξης.

Από τη φύση τους αποζητούν την ερωτική σχέση και οι τολμηροί, ακόμα και τον γάμο προσδοκώντας με αυτόν τον τρόπο τη συντροφικότητα και τη πληρότητα οι οποίες προκύπτουν μέσα από την επικοινωνία, την αλληλουποστηριξη  και το μοίρασμα των συναισθημάτων. Λέω τολμηροί διότι ο γάμος αποτελεί τη σύζευξη δύο διαφορετικών κόσμων που δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στις μέρες που διανύουμε.

Σε οποιοδήποτε είδος δεσμού μπορεί να υπάρχει η σύγκρουση, στις ερωτικές σχέσεις, λίγο παραπάνω, διότι οι άνθρωποι μοιράζονται τις ανάγκες τους,  τα θέλω τους, τον κόσμο ολάκερο, τα πάντα. Οταν όμως κάνουν την εμφάνιση τους στο γάμο η σύγκρουση και η μοναξιά “σαν απρόσκλητες καλεσμένες” έτοιμες να επιτεθούν, τότε η έλλειψη κατανόησης και η μη σωστή επικοινωνία αυξάνουν την ένταση, το στρες και την οργή. Και οι δύο αποτελούν απειλή και παγίδα συγχρόνως με διαφορετικές όμως γραμμές ανταπόκρισης αλλά με κοινή συνισταμένη: τη δυστυχία και το αδιέξοδο. Το ζευγάρι κάτω από αυτές τις συνθήκες διαβίωσης στο τέλος μοιάζει ψυχικά με “ζητιάνο αγάπης” ενώ το ίδιο κάποτε ήταν ερωτευμένο και ζούσε με πάθος.

Το πέρας του χρόνου σαφώς επιφέρει σημαντικές αλλαγές και φθορές, δημιουργεί εδάφη τέτοια που όταν έρθουν στον κόσμο τα παιδιά, καλούνται οι σύντροφοι να αντιμετωπίσουν τα επιπλέον προβληματα που θα προκύψουν από τα θέματα της καθημερινότητας σε όλους τους τομείς. Με τον ρόλο του γονέα οι ευθύνες μεγαλώνουν, οι βαθμοί δυσκολίας στην επικοινωνία του ζευγαριού αυξάνονται, οι ίδιοι απομακρύνονται και η μοναξιά  διογκώνεται ακόμη και τις στιγμές που το ζευγάρι συνυπάρχει κάτω από την ίδια στέγη, εξακολουθούν να νιώθουν μόνοι.

Το ρήγμα που γεννιέται με την απόδοση ευθυνών προάγει με τη σειρά του, την αποφυγή διαλόγου και την έλλειψη της σεξουαλικής επιθυμίας η οποία αποδεκατίζει το ζευγάρι και κάνει τη ποιότητα του έγγαμου βίου να χάνει έδαφος άλλοτε σταδιακά, άλλοτε ξαφνικά και ο θεσμός της ψυχικής, σωματικής και συναισθηματικής ακεραιότητας αρχίζει να βρίσκεται σε μεταίχμιο. Η μοναξιά στον γάμο είναι μια οδυνηρή και επιζήμια κατάσταση αποξενώνει και απογοητεύει τους συντρόφους σε ψυχικό, πνευματικό και σωματικό επίπεδο.

Οταν η επικοινωνία χαθεί, οι στόχοι διαφέρουν,  οι ανάγκες διαφοροποιούνται και οι σύντροφοι δεν έχουν ποιοτικό χρόνο να περάσουν μαζί, τότε και η σεξουαλική σχέση / επιθυμία / έλξη, τείνει να φθίνει και αυτή με τη σειρά της. Όλα αυτά κάνουν τους συντρόφους να  στρέφουν εξ’ ολοκλήρου το ενδιαφέρον τους προς τα παιδιά ως παρηγοριά και στα οικονομικά θέματα που ζητούν επίλυση.

Το συναισθηματικο κενό που επικρατεί ανάμεσα τους, τους οδηγεί σε μια σειρά  από εξωσυζυγικές σχέσεις, σε μια πρόσκαιρη ευχαρίστηση και εικονική ευτυχία φλερτάροντας έπειτα με τον χωρισμό. Γι’ αυτό μη μένουμε αμέτοχοι μπροστά στη μοναξιά του γάμου, ούτε σε σχέσεις εξάρτησης, ας επιδιώξουμε το σύντομο πέρασμα μας να είναι με αυθεντικές και ξεκάθαρες μορφές σχέσεων που θα φέρουν στον παρανομαστή τους την ευτυχία και την εξέλιξη της δημιουργίας σε όλους τους τομείς ψυχικούς και σωματικούς.

Όλα είναι θέμα επιλογών ακόμη και οι λανθασμένες κάποιες φορές, είναι ικανές να μας αφυπνίσουν και να μας οδηγήσουν σε σωστά μέρη και σε κατάλληλους ανθρώπους.

Ερασμία Ιωαννίδου
*ΕΡΑΣΜΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ – ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΣ
ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *