Γεννάτε γιατί χανόμαστε – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σας έχω νέα αγαπημένοι μου. Άσχημα νέα. Ως χώρα πάμε κατά διαόλου. Κι αν η έκφραση «πάμε κατά διαόλου» σας φαίνεται υπερβολική δείτε τι λένε οι στατιστικές: Σύμφωνα, λοιπόν με τις στατιστικές “οι μισοί Έλληνες, σήμερα είναι 50 ετών και βάλε”.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως, τους 50άρηδες τα σπουδαία και τα οραματικά για την Ελλάδα του μέλλοντος, τους αφήνουν παντελώς αδιάφορους, ακόμα και αν δεν το λένε.

Η αλήθεια είναι αγαπημένοι μου πως όταν έχεις περάσει τα 50, η ενασχόληση με το παρελθόν, και η τριβή με το παρόν, δεν σου αφήνουν και πολλά περιθώρια να ρίξεις και κάποιες ματιές προς το μέλλον.

Στην πραγματικότητα, η μισή Ελλάδα σήμερα ανησυχεί περισσότερο για τη σύνταξή της, παρά για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Κακά τα ψέματα, μετά τα 50, τα όνειρα μπαίνουν σε πιο ρεαλιστικές διαστάσεις. Σε απασχολεί το τώρα και όχι το μετά.

Όμως η πραγματικότητα αμείλικτη έρχεται και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο κώδων χτυπάει, τον ακούμε δεν τον ακούμε. Μέχρι να κλείσει η δεκαετία θα είμαστε λιγότεροι κατά ένα εκατομμύριο. Στα μισά του αιώνα θα έχει χαθεί άλλο ένα εκατομμύριο. Και στην αυγή του επόμενου αιώνα, θα είμαστε ακριβώς οι μισοί, ίσως και ένα εκατομμύριο πιο κάτω.

Οι σχετικές προβλέψεις προσδιορίζουν τον ελληνικό πληθυσμό του 2100 ανάμεσα στα 4,5 και στα 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Φρίττουμε για τους νεκρούς της πανδημίας και παρακολουθούμε απαθείς τη δημογραφική γενοκτονία μας. Και επειδή όταν πιάνουμε τα εθνικά, αυτόματα κοιτάζουμε πάντα και προς την πλευρά του γείτονα, οι αριθμοί μας πληροφορούν πως το 2100 ο πληθυσμός της Τουρκίας θα έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια. Και στο μέσον του αιώνα προβλέπεται να είναι η ένατη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.

Παρεμπιπτόντως, το 2100, ποια νομίζετε ότι θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα; Όχι δεν θα είναι η Κίνα. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, η Κίνα Θα είναι τρίτη πίσω από την Ινδία και τη Νιγηρία. Εκπλήσσεσθε; Κι όμως, η Νιγηρία, η αφρικανική αυτή χώρα έχει τα πιο υγιή δημογραφικά στοιχεία στον κόσμο. Σφύζει από νιάτα.

Αλλά ας έρθουμε στα δικά μας. Πόσο λέτε να έχει απασχολήσει τη Βουλή η δημογραφική κρίση; Ελάχιστα, για να μην πω καθόλου. Η τελευταία φορά που συζητήθηκε το θέμα στην Ολομέλεια, ήταν τον Μάρτιο του 2019. Είχε ολοκληρώσει τις εργασίες της μία Επιτροπή της Βουλής (που κατά βάση έκανε ακροάσεις τοπικών παραγόντων, ιερέων κ.λπ.) και η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει εμβληματικές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μεταξύ μας, τώρα, τι άλλο θα μπορούσε να πει η Βουλή; Αυτή τη φορά στη θέση της Φωτίου είναι κάποια άλλη που, προφανώς με τη σειρά της, εκθέτει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση.

Όμως, αγαπημένοι μου, ας λέμε αλήθειες. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με το να δώσεις ένα και δύο χιλιάρικα για κάθε παιδί που γεννιέται. Μπορεί να του πληρώσεις τις πάνες, ακόμα και το γάλα αλλά ο γονιός σκέφτεται και τα φροντιστήρια στο μέλλον.

Επίσης το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι τόσο οξύ, που δεν αντιμετωπίζεται ακόμα και αν επιστρέψουν όλοι οι νέοι που την περίοδο της κρίσης εγκατέλειψαν για τους γνωστούς λόγους την χώρα.

Το πρόβλημα δεν λύνεται ακόμα και αν τους φέρουμε πίσω με μοναδικό σκοπό να τεκνοποιήσουν υπέρ πατρίδος – άλλωστε κάτι τέτοιο είναι ανεδαφικό.

Κακά τα ψέματα, αγαπημένοι μου. Το δημογραφικό έχει να κάνει πρώτα με τον τρόπο ζωής και μετά με το οικονομικό. Το επισήμαναν, άλλωστε, οι καθηγητές που είχαν συνοψίσει τα συμπεράσματα εκείνης της έκθεσης, με επικεφαλής τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο. «Χώρες με προηγμένα συστήματα εκπαίδευσης και κοινωνική ωρίμανση, που επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης, έχουν χαμηλό δείκτη γονιμότητας».

Η Ελλάδα έχει δείκτη γονιμότητας 1,35 παιδιά ανά γυναίκα. Στο τέλος του αιώνα, αυτός ο δείκτης θα έχει πέσει στο 1,19. Πριν πείτε ότι φταίνε τα μνημόνια που οι κοπέλες μας δεν χαρίζουν στρατιώτες στο έθνος, σημειώστε ότι ο αντίστοιχος δείκτης είναι 1,31 στην Ισπανία, 1,39 στο Λουξεμβούργο, 1,26 στη Μάλτα, 1,32 στην Κύπρο.

Η Ευρώπη γερνάει!

Κατά μέσο όρο ο δείκτης γονιμότητας στην Ευρώπη είναι στο 1,59. Η Γαλλία έχει τον υψηλότερο δείκτη γονιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1,90) λόγω των μεταναστών και αναμένεται να διατηρήσει περίπου τον ίδιο πληθυσμό.

Άλλωστε, είτε το θέλουμε είτε όχι πρέπει να παραδεχτούμε ότι και στην Ελλάδα είναι οι γεννήσεις από μετανάστες που συγκρατούν (μάλλον καθυστερούν) τη δημογραφική κατάρρευση. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναμένεται να ακολουθήσουν δρόμο αντίστοιχο με τον δικό μας.

Αντίθετα η Γερμανία στο τέλος του αιώνα θα δει τον πληθυσμό της αυξημένο. Πώς αυτό; Μα είναι το αποτέλεσμα της πρόνοιας που είχε να ενσωματώσει 1,5 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία.

Όμως, τι να σας τα λέω αγαπημένοι μου; Είναι γνωστό, πως στην Ελλάδα αυτή η συζήτηση είναι σχεδόν απαγορευμένη. Επίσης έχω επίγνωση ότι το πιθανότερο είναι ότι τουλάχιστον οι μισοί από όσους διαβάζετε αυτό το κομμάτι είστε άνω των 50.

Οπότε χαλαρώστε και ασχοληθείτε με τις αναδρομές στο παρελθόν και το πότε θα μπει η σύνταξη. Το μέλλον μάλλον δεν είναι δική σας δουλειά…

Με αγάπη εύα


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.