«Γεώργιος Καραϊσκάκης – Όταν γυρίσω…» – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μη θαρρείτε, αγαπημένοι μου, πως οι ήρωες του 1821 ήταν τίποτα ευγενείς που μιλούσαν με το σεις και με το σας. Μη θαρρείτε πως οι επαναστάτες ήταν τίποτα τζιτζιφιόγκοι, αφρόκρεμα της κοινωνίας με γαλλικά και πιάνο. Άντρες ΓΕΝΝΑΙΟΙ ήταν, που έδιναν το αίμα τους για τη λευτεριά και την πατρίδα και έριχναν και τα βρισίδια τους…

Άνθρωποι αγράμματοι πολλοί από αυτούς, αυτό που ήξεραν ήταν ότι αξίζει να πολεμάς και να πεθάνεις για πατρίδα, θρησκεία, λευτεριά, οικογένεια. Και τα έβαζαν με Θεούς και δαίμονες και δεν φοβόντουσαν τον Χάρο. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, της καλογριάς ο γιος, θρυλική μορφή της ελληνικής επανάστασης, δεν φημιζόταν για τις κόσμιες εκφράσεις που χρησιμοποιούσε.

Η βωμολοχία του ήταν τόσο συνεχής και έντονη, που οι συναγωνιστές του χρειάστηκε να αποδεχθούν το ελάττωμά του αυτό ως «χούι», προκειμένου να μπορέσουν να συνυπάρχουν και να συμπολεμούν μαζί του. Ορκισμένος εχθρός των Τούρκων, έμαθε τα άρματα από μικρό παιδί και ρίχτηκε στη μάχη για την απελευθέρωση της πατρίδας. Δεν ήταν φίλος με τους… καλαμαράδες, τα έλεγε στα ίσια σε όλους, ακόμα κι αν τον παρεξηγούσαν.

Τα λόγια του, ακόμα και οι σκληρές εκφράσεις, παραμένουν επίκαιρα και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως, αν έβλεπαν οι οπλαρχηγοί του 1821 τους σημερινούς πολιτικούς θα… άρπαζαν το γιαταγάνι και θα τους καθάριζαν έναν-έναν.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, λοιπόν, ήταν γνωστός για τη βωμολοχία του. Την 1ην Ιουλίου 1823 ο Μαχμούτ πασάς έστειλε στον Καραϊσκάκη την κάτωθι επιστολή:

«Με λέγουν Μαχμούτ πασιά Σκόδρα. Είμαι πιστός, είμαι τίμιος. Το στράτευμά μου το περισσότερον σύγκειται από χριστιανούς. Εδιορίσθην από τον Σουλτάνον να ησυχάσω τους λαούς. Δεν θέλω να χύσω αίμα. Μη γένοιτο. Όποιος θέλει να είναι με εμένα, πρέπει να είναι πλησίον μου. Όποιος δεν θέλει ας καρτερεί τον πόλεμό μου. Δέκα πέντε ημέραις σας δίδω καιρόν να σκεφτείτε».

Ο Γ. Καραϊσκάκης απάντησε: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί λέγεις να προσκυνήσω, κι εγώ πασά μου ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον, κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω, κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου ευθύς να πολεμήσω…»

Κάπου στο 1823, ο Καραϊσκάκης απαντάει με τον χαρακτηριστικό δικό του τρόπο στον απεσταλμένο του Σιλιχτάρ Μπόδα, αρχηγού του τουρκικού στρατεύματος των Τρικάλων:

«Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους, έλα ν’ ακούσεις τα κέρατά σας, γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες… Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “από ημάς” συνθήκην με “έναν” κοντζιά σκατοΣουλτάν Μαχμούτην, να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!»

Τραυματίστηκε θανάσιμα στη μάχη του Αναλάτου και λίγες ώρες αργότερα ξεψύχησε. Πριν πεθάνει όμως, ψέλλισε στους παρευρισκόμενους τα αθάνατα τελευταία λόγια του:

«Αν γίνω καλά θα τον γαμήσω εγώ αυτόν που με βάρεσε, εάν ψοφήσω κλάστε μου τον πούτσο!»

Έτσι συναπαντούν τον ήρωα της επανάστασης του 1821 Γεώργιο Καραισκάκη, «τον γιο της Καλογριάς», πέντε σύγχρονοι ποιητές μας:

“Ο Καραϊσκάκης στο μπαρ Τσάι στη Σαχάρα”

Τότε είδομεν εκπυρσοκρότησιν όπλου από τον ημέτερον στρατόν και ευθύς ο πυροβολήσας ανε- μείχθη εις τον στρατόν. Αυτός ήτο ο επικατάρατος δολοφόνος του Καραΐσκου.  – ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ

Κολυμπώντας σε νέφη από κρασί μεσάνυχτα μπήκα στο μπαρ. Καθώς σε θυμιάματα οργίαζαν οι πόθοι, μπήκε αυτός• ο που φτάνει συχνά στο μισοΰπνι μου. Πλησίασε δίπλα μου κι αμίλητος κάθισε κατεβάζοντας ένα Cutty Sark ανέρωτο. Μέσα σε νότες αφρισμένες κορίτσια έπιναν σκύβοντας όπως σε φέρετρο ανοιχτό. Με έπιασε μανία να μάθω. Τι να ‘χε κατά νου τότε ριγμένος από τ’ άλογο; «Άσε τα λόγια και πιες». Είπε και με πήραν φωταψίες σε τριγμούς μεγαφώνων. Και η νύχτα λιγόστευε στο μπαρ, τον αγκάλιασα. Α! βρε Καραΐσκο πουτσαρά, πώς φύρανε η φύτρα μας. Με κοίταξε περίλυπος και σώπαινε άγρια κοψιά μιας γύφτισσας μοίρας. Θα μάθαινα άραγε τι να είχε κατά νου; Τι να σκεφτόσουν καθώς κρύωνε η πληγή, και αρματωμένα τα παιδιά σου ποτίζαν τον ελαιώνα με δάκρυα; Ξεμάτωνες ρουφηγμένος από θανάσιμα ρίγη κι έλεγες πως ξέρεις τον αίτιο, Καραϊσκάκη χωρατατζή, του γένους καμάρι. Σε έπιασα απ’ το μπράτσο, πήραμε τους νοτισμένους δρόμους. Αλαφιασμένο φίδι η γλώσσα μου, έλεγε να με πας στο Φάληρο, να δω πώς έγινε το φονικό της Ρωμιοσύνης από φονιά ρωμιό. Ποιος ήταν; σου φώναξα. Πες μου, αλλιώς να μην ξανάρθεις. Γεράκι το βλέμμα σου και βρυχηθμός η πνοή σου, και τρόμαξα. «Κλάστε μου τώρα τον μπούτζον», ξανάπες• στα μούτρα λεβαντίνων και άκαπνων το ισόβιο φτύμα σου. – Ηλίας Γκρης

«Η μεγάλη δοκιμασία του Γεωργίου Καραϊσκάκη στα τέλη του εικοστού αιώνος»

Χιονίζει στην Αράχωβα. Τον θυμωμένο  Παρνασσό η αντάρα κρύβει. Skiers με φόρμες κολλητές /μπαίνουν στα pub για ένα drink, τρέχουνε στα fast food, /τρώνε hot dog με ketch up. Χορεύουνε στις disco techno και σκυλέ, /φοράνε anorak, lip stick στα χείλη, στους καρπούς Swatch./ Καπνίζουν Marlboro, Silk cut και Lucky Strike. Φρουμάζει τ’ άλογο του Μουσταφά/ σφαγμένο στο σοκάκι. Κυλάει το αίμα του αχνιστό στο κρύο καλντερίμι. Στην άκρη της Αράχωβας ο Γεώργιος Καραϊσκάκης – έτσι άγαλμα που έμεινε – αν του ‘χε φτιάξει χέρια ο γλύπτης,/ θα ‘βγαζε μέσα από τη φέρμελη ένα ζευγάρι μαύρα Rayban/ ν’ απολαμβάνει με ασφάλεια αυτούς τους όμορφους, σφιχτοδεμένους κώλους, που πάνε κι έρχονται μπροστά στο ηρώον του, χωρίς να βάζει σε κίνδυνο την αγωνιστική του αξιοπρέπεια. – Γιώργος Χ. Θεοχάρης

«Ο ακραίος λόγος»

Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη

Για να συνθέσεις ένα ποίημα/ Και να επιτύχεις τον Ακραίο Λόγο, Όπως λες, Ευμένη, Πρέπει πολλά να έχουν συμβεί./ Και πρέπει πρώτα απ’ όλα Να σ’ έχει εις θάνατον καταδικάσει/ Και να σε καταδιώκει ως προδότη της πατρίδας σου Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Πρέπει, εσύ επίσης, με το μικρό σου ασκέρι Ν’ ανηφορίζεις πικραμένος αλλ’ όχι απελπισμένος Στα Άγραφα ή στο Βελούχι και τον Ασπροπόταμο. Τότε αβίαστα θα αναβλήσει ο ακραίος λόγος, Ο καίριος και ο ανεπανάληπτος και ο ελληνικός. «Έχει και τουμπελέκια ο πούτζος μου Έχει και τρουμπέτες. Όποια θέλω θα μεταχειριστώ.» – Χρίστος Ρουμελιωτάκης

Με αγάπη εύα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *