Γιατί ένας κινητήρας χρειάζεται λάδι κινητήρα;

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ακόμη και όσοι δεν γνωρίζουν τίποτα για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου γνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει λάδι κινητήρα. Στην αρχή, η λειτουργία του λαδιού κινητήρα ήταν να απομακρύνει τα προϊόντα φθοράς και τη θερμότητα από τη ζώνη τριβής, μεταφέροντάς τα στο στροφαλοθάλαμο, και να λιπαίνει τους άξονες του στροφαλοφόρου άξονα. Σήμερα, στους σύγχρονους κινητήρες, το λάδι κινητήρα χρησιμοποιείται ως υδραυλικό υγρό για όλα τα γρανάζια. Και όλο και περισσότερες εργασίες γίνονται από αυτό.

λάδια αυτοκινήτου

Εικόνα λαδιού αυτοκινήτου από το antallaktikaonline.gr

Οι κύριες λειτουργίες του λαδιού κινητήρα είναι:

 1. Προστασία κινητήρα.
 2. Προστατεύει τα μέρη του από τη φθορά.
 3. Πρόληψη διάβρωσης.
 4. Προστασία από υπερθέρμανση.
 5. Απομάκρυνση των προϊόντων φθοράς του κινητήρα από σημαντικές περιοχές, π.χ. μεταλλικά θραύσματα που παραμένουν μετά από τριβή.
 6. Απομάκρυνση αιθάλης, εναποθέσεων άνθρακα και άλλων προϊόντων καύσης καυσίμων.

Ποιοι τύποι λιπαντικών κινητήρα υπάρχουν;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι λιπαντικών κινητήρα: ορυκτέλαια, συνθετικά και ημισυνθετικά. Τα ορυκτέλαια κινητήρων είναι ιδιαίτερα παχύρρευστα, καθώς αποτελούν το κύριο προϊόν της διύλισης του πετρελαίου. Πρέπει να αλλάζει συχνά.

Τα συνθετικά έλαια έχουν σχετικά χαμηλό ιξώδες. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτό το λιπαντικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ακραίες θερμοκρασίες και εξασφαλίζει την αξιόπιστη προστασία του κινητήρα σας.

Τα ημισυνθετικά έλαια είναι ένα είδος μείγματος των δύο προηγούμενων προϊόντων. Αποτελείται από 30-50% συνθετικό λάδι και 50-70% ορυκτέλαιο. Σε σύγκριση με τα ορυκτέλαια, τα ημισυνθετικά έλαια είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.

Γιατί να αλλάξετε λάδι;

Ένα λάδι σταδιακά αλλοιώνεται, βρωμίζει και χάνει τις ιδιότητές του καθώς λειτουργεί. Αυτό οφείλεται στις τεράστιες καταπονήσεις που εμφανίζονται κατά τη χρήση: διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, τέντωμα και συμπίεση. Κατά συνέπεια, ο κινητήρας πρέπει να αντικατασταθεί για να απαλλαγεί από όλες τις επικίνδυνες ουσίες και τα απόβλητα. Γίνεται μετά από μια συγκεκριμένη διαδρομή του οχήματος, η οποία κατά κανόνα είναι 10 000 χιλιόμετρα διαδρομής. Μπορεί να γίνει νωρίτερα, ας πούμε στα 7.000-8.000 χιλιόμετρα, αλλά θα είναι καλύτερα.

Αλλαγή του φίλτρου λαδιού

Κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου πρέπει να γνωρίζει ότι κατά την αλλαγή λαδιού είναι πάντα απαραίτητο να αλλάζει και το φίλτρο λαδιού. Η απαίτηση αυτή ισχύει τόσο για βενζινοκινητήρες όσο και για πετρελαιοκινητήρες.

Πώς γίνεται:

 • Προετοιμάστε το χώρο εργασίας.
 • Εντοπίστε την οπή αποστράγγισης. Βρίσκεται συνήθως στο κάτω μέρος του κινητήρα.
 • Χρησιμοποιήστε ένα πανί για να καθαρίσετε την επιφάνεια κοντά στην τάπα αποστράγγισης καθώς και το φίλτρο λαδιού.
 • Τοποθετήστε ένα πιάτο για το στράγγισμα στη σωστή θέση.
 • Ξεβιδώστε την τάπα αποστράγγισης και το φίλτρο λαδιού.
 • Περιμένετε μέχρι να στραγγίξει εντελώς το λάδι, σφίξτε την τάπα αποστράγγισης και τοποθετήστε ένα νέο στοιχείο φίλτρου.
 • Ρίξτε νέο λάδι στο στόμιο πλήρωσης του κινητήρα στην απαιτούμενη ποσότητα.
 • Ελέγξτε τη στάθμη στο δείκτη στάθμης. Θα πρέπει να είναι περίπου ⅔ ίντσα πιο κοντά στο μέγιστο σημείο.
 • Καθαρίστε τυχόν διαρροές λαδιού στις επιφάνειες εργασίας των εξαρτημάτων, εάν υπάρχουν.

Όπως βλέπετε, η αλλαγή λαδιού με τα χέρια σας δεν είναι δύσκολη υπόθεση και ακόμη και οι άπειροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι αποχρώσεις και να ακολουθηθεί η προαναφερθείσα αλληλουχία ενεργειών.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.