Γιατί κοκκινίζουμε σε ένα κοπλιμέντο; (της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κοκκινίζουμε η δεχόμαστε με δυσκολία ένα κομπλιμέντο ή μία όμορφη κριτική; Και ενώ όλοι αποζητάμε, σε λογικό βαθμό, να είμαστε αρεστοί στους αγαπημένους μας ανθρώπους, να εισπράξουμε θαυμασμό και αποδοχή. Γιατί λοιπόν ,αισθανόμαστε ντροπή όταν τελικά τα δεχτούμε αυτά;

Ο λόγος οφείλεται σε μία βαθιά ριζωμένη αντίληψη που μας θέλει να μην περηφανευόμαστε για τον εαυτό και τις δυνατότητές μας, καθώς αυτό μάθαμε να το θεωρούμε κάτι κακό και δείγμα ενός αλαζονικού ανθρώπου. Έτσι, όταν γινόμαστε αποδέκτες πολύ όμορφων σχολίων που μπορεί να αφορούν την εξυπνάδα, την εμφάνιση ή το χαρακτήρα μας, ξυπνάει αυτή η πεποίθηση που έχει ριζωθεί μέσα μας και  εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να τα αρνηθούμε ή τα δεχόμαστε με δυσκολία.

κουτάβι

Ένας λόγος που μπορεί να υπάρχει ακόμα, είναι η πεποίθηση πως όταν κερδίσουμε τα θετικά σχόλια και την έγκριση των άλλων , μετά πρέπει να αγωνιζόμαστε για να μην τους απογοητεύσουμε. Αν, για παράδειγμα, πέσει η επίδοση ενός καλού μαθητή, εκείνος καλείται να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για την κακή του επίδοση από κάποιον που ανέκαθεν ήταν κακός μαθητής.

Μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί στο να δεχτούμε κομπλιμέντα και εντέλει να πιστέψουμε ότι είναι σημαντικότερο αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας  εμείς παρά οι άλλοι. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας, αλλά ποτέ εφησυχασμένοι.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.