Γιατί πάλι πόλεμος; (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο άνθρωπος από τότε που βιολογικά ήρθε στην ορθή στάση και εξελικτικά (σε διαδικασία) εκατομμυρίων ετών, από Homo Erectus σε Homo Habilis, σε Homo Sapiens, διαρκώς εμπλέκεται σε μικρούς ή μεγάλους πολέμους. Από ακόντια, βέλη και πέτρες, φθάσαμε στις δυο ατομικές βόμβες που έριξαν οι Αμερικάνοι στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι με χιλιάδες αθώα θύματα.

Τώρα με την εισβολή της Ρωσίας, ο ψυχρός Πούτιν ζήτησε από τους στρατιωτικούς επιτελείς του να έχουν σε ετοιμότητα τα πυρηνικά όπλα. Και μόνο που το ακούσαμε, μας τρομοκράτησε. Ο Μπρέζνιεφ, Πρόεδρος της κομ- μουνιστικής Ε.Σ.Σ.Δ. (Ρωσίας), είχε μιλήσει για “ζωτικούς χώ- ρους”, δηλαδή για έλεγχο περιο- χών που γειτνιάζουν με άλλες (ή άλλη) χώρες.

Η ιμπεριαλιστική παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει και τις παράπλευρες επιπτώσεις. Σε κάθε πόλεμο δεν είναι μόνο οι νε- κροί στρατιώτες. Είναι τα θύματα του άμαχου πληθυσμού. Δολοφονίες, βιασμοί γυναικων. Η τραγωδία των προσφύγων,ζωγραφισμένη στα αθώα μάτια παι- διών. Προσπαθούν να φύγουν από την Ουκρανία με όποιο μέσο
και να βρουν, ακόμη και με τα πόδια και να μπουν σε χώρες που είναι στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας (Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία).

Οι χώρες αυτές δέχονται τους Ουκρανούς πρόσφυγες και διότι δεν τρέφουν φιλικά συναισθήματα προς τους Ρώσους, οι οποίοι τους επέβαλαν το κομμουνιστικό πολιτικό σύστημα, μετά τη λήξη του 2ου παγ- κοσμίου πολέμου (1945). Υπάρχουν εκτιμήσεις για πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες. Φεύγουν βίαια από τα σπίτια τους και σκέφτονται “αν τούτος ο δρόμος έχει τελειωμό, αν έχει γυρισμό”.

Ο Πούτιν δικαιολόγησε την αιφνιδιαστική εισβολή ως πράξη προστασίας των ρωσόφωνων (ουσιαστικά Ρώσοι) πληθυσμών στις δημοκρατίες Ντόνιεσκ, Λουγκάνσκ. Θεωρώ ότι ο πραγματικός λόγος είναι να στείλει μήνυμα στον Μπάιντεν (ΝΑΤΟ) ότι δεν θα ανεχθεί να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Για τον ίδιο λόγο απειλεί την Φινλανδία και τη Σουηδία.

Η Δύση εφαρμόζει σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα πλήξουν τα οικονομικά της. Όμως και τα ευρωπαϊκά κράτη θα πληγούν. Το φυσικό αέριο είναι όπλο του Πούτιν και αν κλείσει τις στρόφιγγες θα έχουμε έκρηξη τιμών στην ενέργεια αλλά και σε υπηρεσίες – προϊόντα super market.

Οι Αμερικανοί, που τόσο μας αγαπάνε, θα μας πουλάνε υγροποιημένο φυσικό αέριο, που θα μεταφέρεται με τάνκερ, μέσω Ατλαντικού και θα είναι ακριβό. Η στάση των Δυτικών είναι υποκριτική. Οι Αμερικάνοι εισέβαλαν στο Βιετνάμ, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ. Οι Άγγλοι εισέβαλαν στα νησιά Φόκλαντ, που ανήκουν στην Αργεντινή. Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία.

Βεβαίως και οι Ρώσοι δεν είναι αθώες περιστερές. Το 1968 οι Σο- βιετικοί μπήκαν στην Τσεχοσλοβακία (τότε) και κατέπνιξαν την εξέγερση κατά του κομμουνιστικού αντιδημοκρατικού συστήματος. Επίσης σε Γεωργία και Αρμενία. Στις 20 Ιουλίου 1974 οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο και από τότε το 40% του νησιού το κατέχουν οι Τουρκοκύπριοι. Τότε δεν κουνήθηκαν ρούπι.

Οι Αμερικανοί με τον διαβόητο τότε Υπουργό Εξωτερικών Κίσινγκερ ανέχθηκαν την εισβολή, για την οποία ευθύνονται και οι δικοί μας άφρονες Χουντικοί, υπό τον Δημήτριο
Ιωαννίδη. Η Αγγλία ως εγγυήτρια δύναμη εποίησεν την νήσα. Το ΝΑΤΟ βούβα. Η Ε.Ε. ανύπαρκτη. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ “έπεα πτερόεντα”.

Δεν γράφω τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τον Πούτιν. Κάθε άλλο, σε καμία περίπτωση. Κάθε “ηγέτης” που εισβάλει σε ξένη χώρα και σκοτώνει ανθρώπους, καταστρέφει υποδομές και μνημεία είναι καταδικαστέος. Ο πόλεμος είναιτραγωδία, πόνος, αδικία, καταστροφή.

ΥΓ: “Ποίον σε έπος φυγέν όρκος οδόντων” (ποιός λόγος ξέφυγε από τα δόντια σου). Νομίζω ότι είναι επίκαιρο.

Γ.Θ.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.