Για ένα βιβλίο (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Όταν ένα βιβλίο είναι αραγμένο για χρόνια στην βιβλιοθήκη και μάλιστα μεταξύ άλλων διαβασμένων βιβλίων αισθάνεται αδικημένο, είναι σαν να μην μας ενδιαφέρει. Ανασύρω αυτό το αδικημένο βιβλίο που είχα αγοράσει τον Γενάρη του 2004. Τίτλος (περίεργος) “Ζεϊμπέκικο και κόκα κόλα“. ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΕΙΛΛΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΥΣΕΙ. Όταν η διαπλοκή έγινε ιδεολογία.

Συγγραφέας ο Γιάννης Π. Καψής, από τους ικανότερους δημοσιογράφους, πολυγραφότατος. Εργάστηκε στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΒΗΜΑ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ΝΕΑ. Φυλακίστηκε για χρόνια από τη Χούντα. Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Το βιβλίο είναι πολυσέλιδο, 469 σελίδες αλλά είναι γραμμένο με χιούμορ. Το ενδιαφέρον του είναι ότι ο συγγραφέας αναφέρεται στα ενδότερα της ηγεσίας (ή ηγεσιών) του ΠΑΣΟΚ, τις ίντριγκες, τις φιλοδοξίες, τα αλληλοκαρφώματα. Αυτά βέβαια συμβαίνουν σε όλα τα κόμματα. Το βιβλίο αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ. Αντιγράφω μόνο δυό σημεία και εκτιμήστε αν έχουν ενδιαφέρον:

1. Σελ. 465 και 466. Ο Καψής συνομιλεί με τον Σπύρο (δεν αποκαλύπτει το επίθετο του και η συνομιλία αφορά τη διαπλοκή). “Σπύρο μη σπας το κεφάλι σου να βρεις ποιός χάλασε ποιόν. Το ΠΑΣΟΚ τους Πασόκους ή οι Πασόκοι το ΠΑΣΟΚ.” “Γιατί το βρήκες εσυ;” “Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Το ΠΑΣΟΚ δεν χάλασε απλώς τους Πασόκους, τους διέφθειρε. Και όχι μόνο τους Πασόκους… Όλοι και οι διεφθαρμένοι Νεοδημοκράτες, ακόμη κι αυτοί από το ΠΑΣΟΚ διεφθάρησαν.”

Σχόλιο δικό μου: Έτσι όπως είναι διατυπωμένο το κείμενο θεωρεί ο Καψής ότι όλοι οι Πασόκοι και όλοι οι Νεοδημοκράτες, διεφθάρησαν. Είναι άδικη η γενίκευση. Δεν ήταν όλοι διεφθαρμένοι. Όμως από συστάσεως νεοελληνικού κράτους υπήρξαν ουκ ολίγα σκάνδαλα από πολιτικούς και κεφαλαιούχους επιχειρηματίες, μέχρι και τα γνωστά σκάνδαλα των ημερών μας…

2. Ο Καψής δεν πολυσυμπαθεί τον Σημίτη, κάθε άλλο, τον θεωρεί υπεύθυνο για την κλοπή στο Χρηματιστήριο, αυτόν και τον Παπαντωνίου που προέτρεπαν τον κόσμο να αγοράζει μετοχές, αμοιβαία ομόλογα κλπ., με επιχείρημα ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου θα φτάσει στις 7000. Αυτοί και αν δεν ήταν σπουδαίοι οικονομολόγοι. Το θέμα είναι ότι δεν υπήρξε εξεταστική επιτροπή. Έμεινε η χασούρα χιλιάδων Ελλήνων και η αγανάκτηση τους.

Σε άλλο σημείο του βιβλίου ο Καψής αναφέρεται πάλι στον Σημίτη με θέμα το Μακεδονικό. Ο Σημίτης τα είχε βάλει με τους “σκληροπυρηνικούς” του ΠΑΣΟΚ που ήταν εναντίον κάθε διαπραγμάτευσης με τη FYROM. Ήταν αυτοί που ονομάστηκαν “πατριωτικό ΠΑΣΟΚ”. Ο Σημίτης τότε υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Το 2018 συντάχθηκε με την θέση της Γεννηματά που ήταν αντίθετη με τη συμφωνία. Λεπτός όπως ήτανε έκανε πετυχημένη κωλοτούμπα…

Τέτοιες κωλοτούμπες έγιναν και από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα με κυβέρνηση της Ν.Δ.

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.