Για ένα χρήσιμο βιβλίο (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες το βιβλίο «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ «ΓΚΡΙΖΑΡΕ» ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΑΠΟ ΤΑ ΙΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ». Συγγραφείς ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο Νίκος Μελέτης.

Ικανότατοι δημοσιογράφοι, ασχολούμενοι κυρίως με θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Εθνικής  Άμυνας, ελληνοτουρκικά, κυπριακό, θέματα των Βαλκανίων. Έχουν πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα των Αμερικανών. Σας μεταφέρω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου το θέμα του:

«Στις 6 Ιουλίου 1997, η ελληνική αντιπροσωπεία έφθανε στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Όμως το ραντεβού είχε κανονιστεί ημέρες πριν, με παρέμβαση των Αμερικανών και είχε κρατηθεί μυστικό. Στις 8 Ιουλίου, υπογραφόταν, παρουσία των δύο ηγετών, η Διακήρυξη της Μαδρίτης, ένα κείμενο που είχαν «προ-μαγειρέψει» οι Αμερικανοί, και είχαν δουλέψει γι’ αυτόν τον σκοπό από την επόμενη του επεισοδίου των Ιμίων. Μέσα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών ξεδιπλώνεται όλος ο σχεδιασμός, καθώς και οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, τα παζάρια που οδήγησαν στη Μαδρίτη και όσα ακολούθησαν κατά την επίμονη προσπάθεια των Αμερικανών να διασώσουν αυτήν τη Συμφωνία. Μια Συμφωνία που σφράγισε από τότε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την αναγνώριση των «νόμιμων και ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο και με τη δέσμευση για «αποφυγή μονομερών ενεργειών», η οποία τηρήθηκε ως αποφυγή άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μια Συμφωνία που προετοίμασε το έδαφος για την ακύρωση της μεταφοράς των S-300 στην Κύπρο. Το επεισόδιο των Ιμίων δεν αρκούσε για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου. Χρειάστηκε η Συμφωνία της Μαδρίτης».

Η κρίση των Ιμίων, Ιανουάριος 1996, όπου χάσαμε τρεις πιλότους, έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα πολέμου. Η παρέμβαση των Η.Π.Α. απέτρεψε την σύγκρουση. Οι Αμερικανοί δεν επιθυμούσαν πόλεμο μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ και μάλιστα στο Αιγαίο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής του Αμερικανούς και επικρίθηκε από την Αριστερά. Υπήρξαν και 32 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εξέφρασαν ήπια δυσαρέσκεια. Από πλευράς Ν.Δ., με αρχηγό τον Μιλτιάδη Έβερτ, υπήρξε όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο συνετή θέση. Μπορείτε να φανταστείτε ποια θα ήταν η θέση της Ν.Δ., αν ήταν αρχηγός της, ο Αντώνης Σαμαράς… 

Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα, δεν έχει μπρος–πίσω στα γεγονότα και τα κείμενα. Χρήσιμο βιβλίο για όσους θέλουμε να μάθουμε με νέα ντοκουμέντα τι έγινε στα παρασκήνια, μετά τα Ίμια,  και για να αξιολογήσουμε τα πρόσωπα:

  • Κώστας Σημίτης, Πρωθυπουργός
  • Θεόδωρος Πάγκαλος, Υπουργός Εξωτερικών
  • Γεράσιμος Αρσένης, Υπουργός Παιδείας
  • Γεώργιος Παπανδρέου, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών
  • Άκης Τσοχατζόπουλος, Υπουργός Άμυνας
  • Μιλτιάδης Έβερτ, αρχηγός Αντιπολίτευσης  της Ν. Δ.
  • Νίκος Κωνσταντόπουλος, αρχηγός του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου
  • Νικόλαος Τσοβόλας, αρχηγός του ΔΗ.Κ.ΚΙ.
  • Δημήτρης Ρέππας, Υπουργός Τύπου
  • Γιάννος Κρανιδιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών. Κύπριος και πολύ ικανός πολιτικός που χάθηκε δυστυχώς μαζί με τον υιό του σε ατύχημα μέσα στο υπηρεσιακό αεροπλάνο.

Μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης ακολούθησαν επαφές σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πολλές παρεμβάσεις των Αμερικανών χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Οι διαφορές παραμένουν, η προκλητικότητα της Τουρκίας με υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών είναι συνεχής.

Ας ευχηθούμε να μη γίνει ατύχημα. Τα φέρετρα των τριών αεροπόρων που έπεσαν στα Ίμια ήταν τυλιγμένα με την εθνική σημαία. Οι γονείς, δεν πρέπει να κλάψουν, γιατί οι γιοι τους έπεσαν για την πατρίδα.

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.