Για ποιον χτυπάει η κουδούνα; – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το προηγούμενο διάστημα μεταδίδονταν πληροφορίες, καθοδηγημένα ή όχι, δεν μπορώ να το γνωρίζω, πως ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου και ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης βρίσκονται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια ήθελαν τον πρώτο να συζητά πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για να πάει επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον δεύτερο να φλερτάρει ανοιχτά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, λέγονταν και γράφονταν πως οι δυό τους, παρέα με παράγοντες κυβερνητικούς, κατάστρωναν σχέδια για το πώς το ΚΙΝ. ΑΛ. θα πέσει στην αγκαλιά του Τσίπρα.

Τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Κώστας Λαλιώτης απάντησαν διαψεύδοντας τα σενάρια. Μετά τη διάψευση, βαθύς αναστεναγμός ανακούφισης βγήκε τόσο από το ΚΙΝ.ΑΛ. όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα φιλικά τους δίκτυα ενημέρωσης.

Εκτίμησαν ότι το ανίερο σχέδιο του Τσίπρα να… “λεηλατήσει” την Κεντροαριστερά, παίρνοντας στελέχη και ψηφοφόρους της, βρίσκει τοίχο. Όμως, καταπώς λέει ο λαός, «ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια».

Όποιος διαβάσει προσεκτικά τις δηλώσεις των δύο «υπόπτων» θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι, όσοι στο ΚΙΝ.ΑΛ. μισούν τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο κι από τις αμαρτίες τους, δεν έχουν λόγους να πανηγυρίζουν. Αλλά ούτε η Ν.Δ. μπορεί να αισθάνεται σίγουρη ότι έχει εξασφαλίσει κυβερνητικό εταίρο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε μεν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν άφησε και τη δεξιά ανενόχλητη αφού οι αναφορές του σε αυτήν ήταν επιθετικές. Συγκεκριμένα, δήλωσε στο ΣΚΑΙ: «Δεν έχουν καν αναγνωρίσει τα λάθη τους, τον διπλασιασμό του χρέους, του ελλείμματος. Έχουν αλλάξει ή απλώς θέλουν πάλι την εξουσία για να κάνουν τα ίδια;».

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, πως η Ν.Δ. νικάει στις εκλογές αλλά δεν πετυχαίνει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Ζητάει τη βοήθεια του ΚΙΝ. ΑΛ. Και το ΚΙΝ. ΑΛ. ανταποκρίνεται.

Τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε αυτήν την περίπτωση; Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς αχαλίνωτη φαντασία για να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα. Με τη δεξιά πάντως δεν πρόκειται να συνεργαστεί. Ο Κώστας Λαλιώτης είναι πιο σαφής. Δεν μασάει τα λόγια του και δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Λέει στο «ΒΗΜΑ»: «Βεβαίως ο θετικός αυτοπροσδιορισμός με τον αυτόνομο λόγο, την αυτοδύναμη στρατηγική και τον διακριτό πρωταγωνιστικό ρόλο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει ιστορικές αντιστροφές της ταυτότητάς μας και της στρατηγικής μας. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει συγκυριακά, αδιέξοδα και ανιστόρητα μέτωπα κυβερνητικής συνεργασίας, που εγκλωβίζουν και ακυρώνουν τη δυναμική, τη διαδρομή και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξής μας».

Για να μην πιάνεις το υπονοούμενο, πρέπει να είσαι ή πολύ απελπισμένος ή πολύ φανατικός. Ο Κώστας Λαλιώτης, το αγαπημένο παιδί του Ανδρέα Παπανδρέου, θυμίζει με έμμεσο τρόπο στους συντρόφους του τη βασική αντίληψη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ: «H Δεξιά είναι ο ιστορικός αντίπαλός μας, η Αριστερά ο δυνάμει σύμμαχός μας…»

Αυτήν τη θέση του Ανδρέα Παπανδρέου κάποιοι εκεί στο ΚΙΝ.ΑΛ. φαίνεται την έχουν ξεχάσει. Ανάμεσά τους και μεγαλόσχημοι που ερωτοτροπούν με την ιδέα να επαναληφθεί το μοντέλο της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για να τελειώνουν με τον επικίνδυνο ΣΥΡΙΖΑ («όχι μόνο γι’ αυτά που κάνει, αλλά και γι’ αυτά που σκέφτεται», όπως έχει πει ο αρχηγός της Ν.Δ. και για «να πάει από κει που ήρθε», όπως έχει δηλώσει η Φώφη Γεννηματά).

Γι’ αυτό άλλωστε πολλά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους στο ενδεχόμενο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ («ούτε με σφαίρες», είπε ο Α. Λοβέρδος), δεν είναι το ίδιο αρνητικά όταν καλούνται να τοποθετηθούν για την περίπτωση συνεργασίας με τη Ν.Δ.

Όμως στη δήλωση Λαλιώτη υπάρχει και ένα άλλο σημείο που μάλλον πέρασε στο ντούκου. Όποιος έχει παρακολουθήσειτη διαδρομή του κ. Λαλιώτη, ξέρει ότι είναι ο τελευταίος που θα φύγει από την παράταξη. Είναι αυτός που θα κλείσει πίσω του την πόρτα και θα πάρει και το κλειδί που λέει και ο λόγος. Είναι πολύ μετρημένος όταν τοποθετείται δημοσίως για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παράταξή του.

Ζητάει λοιπόν ο κ. Λαλιώτης «σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις, σαφείς προγραμματικές θέσεις με όρους αντιπαράθεσης και σύγκρουσης τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη Ν.Δ. αλλά και με τη Δεξιά».

Και εδώ είναι που πρέπει να σταθούμε: Τι δηλαδή, ο «ψείρας» Λαλιώτης δεν πρόσεξε τον πλεονασμό; Γιατί αναφέρει και τη Ν.Δ. και τη Δεξιά; Μήπως δεν είναι το ίδιο πράγμα; Λέτε να πιστεύει ότι η σημερινή Ν.Δ. δεν είναι Δεξιά; Δεν το νομίζω. Μήπως, μιλώντας για Δεξιά ξεχωριστά από τη Ν.Δ., εννοεί τη δεξιά πολιτική γενικώς; Και σε ποιον στέλνει το μήνυμα; Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Μπα, δεν το πιστεύω!

Μήπως η κουδούνα χτυπάει για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.; Τα ευκόλως εννοούμενα… παραλείπονται…

ΗΧΩ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *