Για τις κοπέλες που αγαπούν να βάφονται (της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Οι γυναίκες -και είναι γεγονός αποδεκτό- πάντοτε, υπέφεραν από απαιτήσεις που αφορούν την εξωτερική τους εμφάνιση. Από τη στιγμή που γεννιέται μία γυναίκα, μαθαίνει πως πρέπει να υπακούει στους κοινωνικούς κανόνες περί ομορφιάς και να πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια κιλών/εμφάνισης/ντυσίματος, προκειμένου να θεωρείται ‘’όμορφη’’.

Και όσο και αν οι κοινωνικές προκαταλήψεις εναντίον των γυναικών τείνουν να εκλείψουν, αυτές οι πεποιθήσεις φαίνεται να έχουν ριζώσει, όχι μόνο μέσα στην κοινωνία, αλλά ακόμα περισσότερο στην ίδια την ψυχοσύνθεση της γυναίκας.

Ολόκληρες βιομηχανίες καλλυντικών και μόδας προωθούν περιττά αντικείμενα και προϊόντα ομορφιάς τα οποία υπόσχονται να την κάνουν όμορφη και να της καλύψουν ατέλειες που οι ίδιες όμως την έκαναν να πιστεύει.

Υπόσχονται όλα αυτά τα προϊόντα να νικήσουν ανασφάλειες που όμως οι ίδιες οι εταιρίες της έχουν δημιουργήσει με περίτεχνο τρόπο. Περιοδικά ομορφιάς σου ζητάνε να αλλάξεις τα πάντα επάνω σου, αλλά μετά σου πετάνε τη γνωστή και μη εξαιρετέα ατάκα ‘’αγάπησε τον εαυτό σου για αυτό που είναι’’.

Ο άνδρας μεγαλώνοντας γίνεται ωριμότερος, ενώ η γυναίκα παύει να είναι όμορφη, να είναι ποθητή, να είναι ερωτική. Ακόμα και το γεγονός της ηλικίας, κοινωνικά, βαραίνει περισσότερο τη γυναίκα. Η γυναίκα μαθαίνει πως είναι αντικείμενο ομορφιάς και δεν της επιτρέπεται να ‘’χαλάσει’’ ή να μην είναι όμορφη και ευθυγραμμισμένη με τα σύγχρονα κοινωνικά πρότυπα.

Το ακόμα πιο αξιοπερίεργο είναι πως ενώ οι ερωτικοί σύντροφοι επιζητούν τις περισσότερες φορές γυναίκες που να είναι ωραίες εξωτερικά, όταν αποκτήσουν σοβαρό δεσμό δε θέλουν η γυναίκα να είναι εξωτερικά τόσο εντυπωσιακή. Μπορεί να έλκεται κάποιος από μία γυναίκα που να έχει μία φανταχτερή εμφάνιση ή είναι έντονα βαμμένη, δε θα ήθελε όμως η γυναίκα που βλέπει σοβαρά να είναι έτσι.

Όπως και να έχει, δε χωράει αμφιβολία πως τα πρότυπα ομορφιάς δυσκολεύουν περισσότερο τη ζωή των γυναικών. Μία γυναίκα μαθαίνει υποσυνείδητα πως η αξία της καθορίζεται από το στήθος, τα κιλά ή τη μάρκα των ρούχων της. Μαθαίνει πως θα αξίζει τον έρωτα, την αποδοχή, την αγάπη μόνο αν είναι πάντοτε ‘’στην τρίχα’’.

Προσωπικά, ανήκω στις νεαρές γυναίκες που τους αρέσει η καθαριότητα και η προσωπική υγιεινή, αλλά όχι τα βαψίματα και η υπερβολική φροντίδα της εμφάνισης με μέικ-απ, καλλυντικά και τέτοιου είδους αντικείμενα ομορφιάς.

Πιστεύω αφενός πως η ομορφιά της νεότητας είναι πάντοτε ανώτερη από οποιοδήποτε τεχνητό αποτέλεσμα και αφετέρου, θεωρώ πως η συνεχής χρήση τέτοιων μεθόδων είναι βλαπτική και περιττή.

Με λυπεί να βλέπω νέες κοπέλες, νέες γυναίκες που δε θέλουν να αφήσουν τη νεότητά τους να φανεί. Αυτό το υπερβολικό μακιγιάρισμα στη νεότητα, ενδέχεται να βλάψει το δέρμα σε μεγαλύτερες δεκαετίες και φανερώνει μία βαθύτερη ανασφάλεια και άρνηση να με αγαπήσω για αυτό που είμαι.

Δεν είμαι αντίθετη να κάνει ένας άνθρωπος αυτό που τον ευχαριστεί, αλλά θα ήθελα να δω σε νέες γυναίκες περισσότερο την ομορφιά της νεότητας που δεν μπορεί να την ξεπεράσει όλη η αγορά καλλυντικών μαζί.

Γιατί να πρέπει να μοιάσω σε πρότυπα της σύγχρονης ποπ κουλτούρας η οποία δεν αποδέχεται τη διαφορετική και μοναδική ομορφιά κάθε ανθρώπου;

Αν κάποιος αγαπήσει τον εαυτό του αληθινά θα καταλάβει πως άλλο είναι προσέχω τον εαυτό μου και άλλο καταναλώνω προϊόντα που δεν έχω ανάγκη από μία μανία καταναλωτισμού και επειδή με έχουν πείσει ότι τα έχω ανάγκη.

Η ομορφιά δεν είναι αυτή που φεύγει με ένα υγρό μαντηλάκι, είναι αυτή που βγαίνει από μέσα σου και δεν την αγοράζεις σε καταστήματα με βαφές. Άλλο κάνω διατροφή, κοιμάμαι τις ώρες που πρέπει και προσέχω την υγεία μου και άλλο βάφομαι συνέχεια για να φανώ και να πείσω τους άλλους ότι είμαι όμορφη ή για να ανεβάσω μία φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα.

Όταν κάποιος αγαπάει τον εαυτό του αληθινά, δεν τα έχει ανάγκη όλα αυτά. Τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, το χρώμα των μαλλιών με το οποίο γεννήθηκε και η ξεχωριστή του μορφολογία, αυτά τον καθιστούν μοναδικό. Όχι εκείνη η τσάντα, η γεμάτη καλλυντικά που θα μπορούσες να την κουβαλήσεις και να σου φύγει ο ώμος..

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.