Δήμος Αμυνταίου: Πιλοτικό / επιδεικτικό έργο έξυπνης παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού αμπελιών (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο Δήμος Αμυνταίου διοργάνωσε το Πιλοτικό/ Επιδεικτικό Έργο Έξυπνης Παραγωγής Πολλαπλασιαστικού Υλικού Αμπελιών, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, στον αμπελώνα του ΑΣΕΠΑ.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου WINCOME (www.wincomeproject.eu) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA II CBC PROGRAMME “Ελλάδα- Αλβανία 2014- 2020” και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙ (ΜΠΒ ΙΙ) (85%) και από Εθνικούς Πόρους (15%).

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Κιοσές Παναγιώτης άνοιξε τις εργασίες της Ημερίδας, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Αμυνταίου κ. Άνθιμου Μπιτάκη.

Ο κ. Κιοσές αναφέρθηκε στην ανάγκη για αναβάθμιση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής και ειδικά του κρασιού που είναι η ναυαρχίδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θωμαΐδης Χρήστος, ο οποίος μίλησε για την αξία της αμπελουργίας και την στροφή που πρέπει να κάνει η περιοχή από την ενέργεια στην καλλιέργεια γης.

Ο κ. Θωμαίδης  δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ανάγκες του έργου που αφορούν την ψηφιοποίηση του Αμπελώνα του Δήμου Αμυνταίου και στις πρωτοβουλίες της μετα – λιγνιτικής περιόδου σχετικά με τον εναλλακτικό τουρισμό.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι τεχνικές αναπαραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού αμπελουργίας όπως είχαν διαμορφωθεί στην αρχή του έργου wincome.

Οι αμπελουργοί του Αμυνταίου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο μπολιάσματος, εξέλιξης του υποκειμένου, του τρόπου κλαδέματος και της τεχνικής ποτίσματος.

Στόχος όλων είναι η ποιοτικότερη απόδοση του αμπελιού στο τοπικό terroir πράγμα που τονίστηκε από τους ομιλητές κ. Κωνσταντίνο Μπουλοκώστα, Γεωπόνο του ΑΣΕΠΑ και κ. Αλέξη Βαλτάρα, οινοποιείο και αμπελουργό.

Ο κ. Χρήστος Τουλούπης και Γιώργος Παλησίδης σύνδεσαν το αποτέλεσμα του πολλαπλασιαστικού υλικού αμπελουργίας με το ποιοτικό αποτέλεσμα μέσα από εμπειρίες και διαδικασίες που παρουσιάζονται σε Γαλλία και Ιταλία.

Την ευθύνη της οργάνωσης της ημερίδας, μέρος των παραδοτέων του προγράμματος wincome έχει η εταιρία Nextcom.

Γραφείο Τύπου Δήμου Αμυνταίου

Δήμος Αμυνταίου λογότυπο

Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 954 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.