Δεν είναι κακό να κλαίς (της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η κοινωνία έχει σχηματίσει μία τελείως λανθασμένη άποψη για τον άνθρωπο που κλαίει και εκθέτει στους άλλους την αδύναμη πλευρά του. Τον χαρακτηρίζει αδύναμο, τον θεωρεί άνθρωπο άξιο για λύπηση.  Ο ευαίσθητος θεωρείται ως ένας άνθρωπος χωρίς δύναμη, ενώ ο σκληρός δυνατός και θαρραλέος.

Η αλήθεια είναι πως το κλάμα είναι δείγμα ψυχικής υγείας; είναι απαραίτητο κάποιος να κλάψει και να βγάλει όσα αισθάνεται από μέσα του χωρίς να βάλλεται επιπλέον  και  από το φόβο πως κάποιος θα τον χαρακτηρίσει υποτιμητικά ή θα τον σχολιάσει. Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός πως όσο περισσότερο κάποιος εκδηλώνει την ευαίσθητη πλευρά του, τόσο περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα θελήσουν να την πατήσουν, άρα το να δείξεις αυτό που είσαι θέλει θάρρος.

Η αλήθεια είναι πως αν το καλοσκεφτείς, τότε θα διαπιστώσεις πως αυτός που δε ντρέπεται και κλαίει, είναι ο πραγματικά δυνατός. Γιατί είναι αυτός που δεν κάνει εκπτώσεις στον εαυτό του για να αρέσει στους άλλους, γιατί δε φοβάται να δείξει τον εαυτό του χωρίς το μανδύα του σκληρού και του αδιαπέραστου. Γιατί ποιος είναι ο πραγματικά δυνατός; Εκείνος που δε διστάζει να συγκινηθεί και να δείξει στον άλλον την ευαίσθητη πλευρά του ή εκείνος που κρύβει τον πραγματικό του εαυτό φοβούμενος διαρκώς τους άλλους;

Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται ντροπή για το κλάμα του, κανένας δεν πρέπει να το κρύβει και να μην το εκδηλώνει από φόβο για τους άλλους. Αχ, αυτοί οι άλλοι! Πάντοτε κυρίαρχοι στη ζωή, τις σκέψεις, τη δράση, τα συναισθήματά μας. Πάντοτε εμφανίζονται ως μπαμπούλες στους οποίους πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι, χάνοντας και ξεχνώντας τα δικά μας θέλω και ανάγκες.

Έχει διαπιστωθεί, συν τοις άλλοις και επιστημονικά, πως το κλάμα βοηθάει τον άνθρωπο στο να απεγκλωβιστεί ευκολότερα και γρηγορότερα από μία δύσκολη κατάσταση, καθαρίζει τη σκέψη και το μυαλό ώστε εκείνος που είναι μπερδεμένος να δράσει με λογικό τρόπο. Ακόμα βοηθάει στην ευκολότερη αποδοχή μίας κατάστασης, δεδομένου πως ο άνθρωπος ξεσπάει βγάζοντας από μέσα του το πόνο και τη στεναχώρια του.

Δεν είναι κακό να κλαις! Είναι η απόδειξη πως είσαι δυνατός άνθρωπος που δεν εξαρτάται από τους άλλους διαρκώς.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δείτε και άλλα κείμενα από Μαρία Σκαμπαρδώνη.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.